Heroj: Ranjeni pas se vratio na posao - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
malinoa
Od petmagazine.rs - 30/10/2019

Heroj: Ranjeni pas se vratio na posao

Američki general Mark Mili s radošću je s medijima podelio vest da je belgijski ovčar malinoa, vojni pas koji je ranjen dok je vojska tragala za vođom Islamske države Abu Bakr al-Bagdadija u Siriji, ponovo na dužnosti.

Izvor: Gardijan , Foto: Tviter

Kako je objasnio Mili, ovaj neustrašivi pas “ima ogromnu zaslugu za pronalaženje Al-Bagdadija u tunelu ispod njegovog skrovišta”. Tokom akcije američke vojske pas je lakše ranjen, ali se odlično oporavlja i već se vratio na dužnost.

Američki predsednik Donald Tramp na svom zvaničnom tviter-profilu objavio je njegovu fotografiju uz poruku “Ovo je fotografija predivnog psa koji je uradio izvrstan posao prilikom hvatanja i ubijanja vođe ISIS-a, Abu Bakr al-Bagdadija”. Tramp je rekao da je Abu Bakr el Bagdadi aktivirao samoubilački prsluk pri ulasku u tunel, bežeći od pasa američke vojske, i tada nastradao. Od gelera usled ove eksplozije ranjen je ovaj hrabri pas.

Fotografija sa tviter-naloga Donalda Trampa

Newsweek report ubrzo je objavio da je reč o ženki malinoe i da joj je ime Konan, po komičaru Konanu O’Brajenu.

Američka vojska rado “zapošljava” pse ove rase jer su poznati po svojoj inteligenciji, hrabrosti i neustrašivosti da do smrti brane svoje kolege vojnike, i budu agresivni ako dobiju takvu komandu.

  • Oni su na prvoj liniji odbrane, uvek predvode tim – rekao je Ron Ajelo, predsednik američke asocijacije ratnih pasa. – Malinoe predvode i štite naše trupe, ukazuju na položaj neprijateljskih vojnika i otkrivaju eksploziv.