Epidemija COVID-19 menja život i mezimcima - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
tuzan pas
Od petmagazine.rs - 26/03/2020

Epidemija COVID-19 menja život i mezimcima

Jedino dobro u vezi sa koronavirusom je to da su se i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti i Svetska zdravstvena organizacija, kao i drugi stručnjaci, složili da ne postoje značajne indicije da kućni ljubimci mogu da dobiju ili da prenesu koronavirus. Pa ipak, koronavirus menja život kućnih ljubimaca, posebno pasa i to naročito onih koji žive u stanovima, piše Njujork tajms, a prenosi Nedeljnik.

Izvor: Nedeljnik, Foto: Shutterstock

Veterinari su izrazili zabrinutost da mnogi vlasnici kućnih ljubimaca neće biti ili nisu spremni za zalihe koje će im možda biti potrebne, ako ne budu bili u mogućnosti da napuštaju svoje domove nekoliko nedelja. Hrana i sredstva za higijenu kućnih ljubimaca trebalo bi da budu na vrhu liste stvari koje bi trebalo nabaviti.

Takođe, veterinari savetuju da bi vlasnici kućnih ljubimaca trebalo da imaju u vidu i preventivne lekove protiv buva, krpelja, kao i sve ostale lekove koji se izdaju na recept ili imaju veze sa specijalnim dijetama kojima su podvrgnuti kućni ljubimci.

Nužda

Osnovno pitanje za gradske pse koji su u karantinu sa svojim vlasnicima je nemogućnost izlaska napolje kako bi se olakšali. Ovo se posebno odnosi na pse koji žive u stanovima i koji, u redovnim okolnostima, moraju da se šetaju više puta dnevno, za razliku od pasa koji žive u kućama i koji mogu da koriste dvorišta.

Za manje kuce pelene za pse mogu biti dobro rešenje, a ima stručnjaka koji za velike savetuju – nošu. Jedini način da naučite svog psa na nošu u stanu je da se ponašate kao da ste krenuli napolje. Da bi ste to učinili, trebalo bi da se pripremite kao za uobičajenu šetnju. Dakle, uzmite povodac, torbe… Ponašajte se kao da je to deo uobičajene rutine pred šetnju. Šetajte psa do mesta gde želite da ode kada mislite da mu je vreme za nuždu. Za većinu pasa, to vreme je ujutru, nakon jela ili nakon spavanja. Ako se psu u početku ne ide, odmorite se i vratite se u drugi deo stana da se družite. Kasnije, pokušajte ponovo.

Da biste zaštitili deo stana koji ste namenili psu u ovakvim trenucima, koristite stare novine, lažnu travu ili neke stare zakrpe.

Važno je, ističu veterinari, da vodite računa kada ljubimac vrši nuždu, ne zbog koronavirusa, već da biste se zaštitili od drugih prenosivih bolesti.

Fizička i mentalna aktivnost

Iako možda nećete moći da održavate psa fizički aktivnim tokom karantina, i dalje možete da održavate psihičku kondiciju. Veterinari savetuju vlasnike kućnih ljubimaca da nabave neku vrstu igračaka koje će zahtevati njihov mentalni napor. Na primer, verovatno u kući imate prazne kutrije. Rasporedite ih na podu i sakrijte poslastice u nekoj od kutija. Pokažite kutije svom psu i pustite da ga koristi čulo mirisa da pronađe skrivene poslastice.

pas se igra

Izazovi izolacije

Kao što je i ljudima širom sveta koronavirus preokrenuo život naglavačke, tako i psi koji su zaglavili u karantinu sa svojim vlasnicima, mogu doživeti stres, pa čak i depresiju.

Stručnjaci kažu da se može primetiti poremećaj u ponašanju kao što je problem sa spavanjem, gubitak apetita ili neodstatak želje za igrom. Ali, upozoravaju i da bi neki psi mogli da postanu destruktivniji i anksiozniji, tako što se više laju ili ne slušaju instrukcije vlasnika.

Ipak, postoji način na koji ovakvi problemi mogu da se prevaziđu. Većina pasa želi nešto da radi, a kad im se takva mogućnost oduzme, oni pronađu način da se izbore. Isto važi i za ljude.