Da li psi mogu da jedu konjsko meso? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas jede meso
Od petmagazine.rs - 17/05/2019

Da li psi mogu da jedu konjsko meso?

Treba li psima davati konjetinu? Zagovornici ove namirnice u činiji ljubimaca tvrde da je reč o kvalitetnom mesu velike nutritivne vrednosti. Ipak, dobar deo ljubitelja životinja protivi se ishrani pasa konjetinom

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Konjsko meso je poželjno u ishrani pasa, ali samo u precizno određenim „dozama“ i pod uslovom da je potpuno ispravno, pregledano i s odobrenjem i za ljudsku upotrebu.

Ovo je u najkraćem rezime odgovora na dileme velikog broja vlasnika pasa koji se pitaju da li svom ljubimcu da serviraju konjetinu. Pitanje korišćenja ove vrste mesa redovno je u raspravama vlasnika i ljubitelja životinja. Argumenti su različiti, iskustva manje-više slična, ali brojnih tumačenja i ličnih viđenja odgovora na ovo pitanje ne nedostaje.

Kako je ishrana ljubimca jedna od najvažnijih stvari koje preokupiraju sve vlasnike, u potrazi za pravom istinom, magazin Pas je ponovo ukrstio argumente „za“ i „protiv“ konjskog mesa u činiji vašeg psa.

Za i protiv

Odmah na početku treba opravdati i zagovornike i kritičare ovog vida ishrane životinja. U osnovi argumenata obe strane jeste potraga za najkvalitetnijim, najzdravijim, pa i najjeftinijim načinom ishrane ljubimca. Poznato je da je za većinu rasa pasa meso bazična hrana i osnovni izvor proteina. Da li će se na jelovniku naći svinjsko, juneće, živinsko ili meso neke druge životinje, zavisi od više faktora – rase i starosti ljubimca, njegove ukupne kondicije, zdravlja, pa i ukusa, sklonosti i navika. Svaka vrsta mesa ima svoje dobre i loše strane koje su uglavnom poznate svakom vlasniku.

Dilema

Zašto bi onda konjetina bila izuzetak i zbog čega bi onda njena priprema izazivala dileme? Razloga je, grubo rečeno, dva. Prvi leži u svojevrsnom tabuu koji je u vezi s korišćenjem mesa konja u ishrani, najpre ljudi, a potom i životinja. Setimo se samo afere koja je tresla Veliku Britaniju kad je otkriveno da je ova vrsta mesa mešana s junetinom u hamburgerima prodavanim u jednom uglednom lancu restorana brze hrane na Ostrvu. Anglosaksonska kultura konja doživljava kao simbol plemenitosti i dostojanstva, a ne kao hranu.

Retka

Tragove ove vrste tabua srećemo i u Srbiji. Bez obzira na cenu, konjetina je izuzetno retka i na našim trpezama. Njeno spremanje za ljudsku ishranu nema utemeljenje u tradiciji i navikama i povezano je gotovo samo za, srećom, retke periode krajnje gladi i borbe za goli život. Mesare u kojima se prodaje ova vrsta mesa i prerađevine od njega posećuju samo retki ljubitelji, ali i oni koji tragaju za prirodnim rešenjem za malokrvnost i slabost organizma.

Hranljiva

Upravo tu leži drugi razlog zbog koga je korišćenje konjskog mesa česta tema među vlasnicima pasa. Konjetina važi za izuzetno hranljivu namirnicu, koja garantuje visok nivo pre svega proteina, ali i gvožđa i vitamina B. Ova kombinacija garantuje rast mišićne mase i povećani nivo energije životinje u odnosu na druge vrste mesa iz psećeg menija. Ali, to je i kamen oko koga se spotiču zagovornici i kritičari njegovog korišćenja.

Veliki broj vlasnika pasa ima sasvim dobra iskustva s ovom namirnicom. Oni koji su rešili da neke druge vrste mesa zamene konjskim, dele utisak da pas hranjen dobro odmerenim ovako ojačanim obrocima postaje snažniji, srčaniji i živahniji. To je posledica veće nutritivne vrednosti koju ova vrsta mesa ima u odnosu na sve ostale. Pored toga, konjetina je gotovo nezamenljiva kod dijeta zbog alergijskih oboljenja, a izbor na nju pada zbog malog broja potencijalnih alergena, posebno u slučaju životinja koje je ranije nisu imale u ishrani.

Vrste mesa

Ne treba zaboraviti da svaka vrsta mesa ima svoje dobre i loše strane. Svinjetina, koja je kod nas najčešća u psećim činijama, ali i ljudskim tanjirima, ima neuporedivo veći procenat masti i znatno je teže svarljiva. Ukoliko se ne napravi pravilan odnos belančevina i masti u obrocima, ljubimac lako može da se suoči s brojnim zdravstvenim problemima poput gojaznosti, pankreatitisa ili drugim sličnim oboljenjima. Juneće i teleće meso nije prezasićeno mastima, ali je siromašno pojedinim veoma važnim aminokiselinama i mineralima.

pas jede meso

Prednosti konjetine

Ističe se zato da je konjsko meso puno korisnih proteina, a istovremeno bez masti, posebno štetnih, i holesterola. Procenjuje se da se u odnosu na svinjsko meso u konjetini nalazi između tri i pet puta manja količina masti, što je svrstava u najuži krug posnih mesa.

Kvalitet

Problem s konjskim mesom koji se najčešće pominje u razmeni argumenata „za“ i „protiv“ jeste njegov kvalitet, na koji se gleda s velikim dozama sumnje. Često se čuje da se konji u Srbiji ne uzgajaju za ishranu, što znači da se meso javlja samo kao nusproizvod. Ova činjenica u kombinaciji s polušapatom koji kaže da u vitrine mesara dospeva uglavnom meso starih i eutanaziranih konja, često prethodno lečenih različitim lekovima, čini da se i u slučaju ishrane kućnih ljubimaca otvori pitanje kvaliteta i porekla hrane koju kupujemo na tržištu. Poučeni iskustvom namirnica za ljudsku upotrebu koja se često u medijima ocenjuje kao zatrovana, gotovo je nemoguće ove argumente odbaciti kao neosnovane.

Specifičan ukus

Posebno zabrinjavaju glasine da je konjetina koja je dostupna u prodaji često kontaminirana teškim metalima, što se dovodi u vezu s načinom ishrane konja, ali i njihovim metabolizmom. Probijanje dozvoljenih limita verovatnije je u slučaju starijih životinja, u čijem se telu tokom života gomilaju toksini različitog porekla, koji su štetni za druga živa bića. Mogućnost za oboljenja povećava se korišćenjem ovakvih namirnica, a rizik od bolesti čini da najveći broj vlasnika pasa od konjskog mesa prosto okreće glavu. Treba imati u vidu i da konjetina ima specifičan, blago kiselkasti ukus, i da pojedini psi ne žele da je uzimaju.

Struka

Veterinarska struka o ovom pitanju decidirano se ne izjašnjava. Vrednosti ove, kao i drugih vrsta mesa, naravno niko ne spori, ali se za standard uzima da je potpuno ispravna za ljudsku i ishranu životinja.

„To je preduslov koji bi trebalo da važi apsolutno kod svih namirnica koje dajemo životinjama“, kaže za magazin Pas veterinar Jasmina Anđelić iz ordinacije Jasvet. Ona je mišljenja da u činiji našeg psa ne bi trebalo nikad da se nađe bilo kakav sastojak koji nije potpuno proveren.

„Konjsko meso je vrlo hranljivo, i njegovim mešanjem s drugim vrstama mesa i dodacima poput povrća, voća, jaja i žitarica, postižu se odlični rezultati u opštoj kondiciji pasa. Kako ova vrsta mesa ima veću nutritivnu vrednost, najvažnije je pitanje količine unosa, što treba odmeriti s veterinarom. Iz tog ugla zaista se ne može reći da konjetini nema mesta u ishrani pasa. Argumenti koji se tiču njegovog sumnjivog kvaliteta više su pitanje za inspekcije i službe koje kontrolišu kvalitet namirnica u prodaji“, navodi Anđelićeva i podseća da na tržištu postoji puno konzervisane hrane na bazi konjskog mesa stranih proizvođača, koji garantuju njen kvalitet.

Fakti

– Konjsko meso u odnosu na svinjsko ima između tri i pet puta manje masti

– Bogato je proteinima, ali i gvožđem i vitaminom B, i ima veliku nutritivnu vrednost

– Države u kojima se najviše jede konjetina: Italija, Belgija, Francuska, Kanada, Meksiko, Nemačka, Japan i Švedska. SAD, Velika Britanija, Australija, Rumunija i Brazil zemlje su gde je ovo mesto – tabu.

– Protivnici davanja ovog mesa psima tvrde da je kvalitet konjetine u Srbiji loš, jer se konji ne gaje za ishranu

SVINJETINA

ZA

Velika hranjljiva vrednost

Bogata proteinima

PROTIV

Veliki procenat masti

Teško je svarljiva

Može da dovede do gojaznosti

JUNETINA

ZA

Nije prezasićena mastima

Psima se dopada ukus

Teže dovodi do gojaznosti

PROTIV

Siromašna pojedinim aminokiselinama

Nema dovoljno minerala

KONJETINA

ZA

Puna proteina

Siromašna mastima

Nema holesterola

PROTIV

Ne uzgaja se za ishranu

Sumnje u kvalitet

Specifičan ukus

Smatra se plemenitom životinjom