Čuvanje pasa: Hotel s pet koskica - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Nikola Nedeljković - 15/08/2018

Čuvanje pasa: Hotel s pet koskica

U ovom beogradskom hotelu vaše kuce uživaće u igri i besprekorno uređenom prostoru. Veterinarska nega im je dostupna 24 sata, a vi ćete putem live stream-a u svakom trenutku moći da vidite šta radi vaš ljubimac

 

 

Izvor: magazin Pas, Fotografije: Foto & Video studio As3

Sezona je godišnjih odmora i mnogima će zatrebati čuvanje mezimaca ukoliko nemaju kod koga da tokom letovanja ostave psa na čuvanje. Takođe, usluga čuvanja pasa potrebna je i osobama koje zbog posla često putuju, a neretko se i tokom radne nedelje javi potreba da vam na nekoliko sati neko pričuva psa.

Vrtić

Ako je vaš ljubimac mali ili pas srednje veličine, možete ga mirne savesti ostaviti u Royal pet hotelu i vrtiću za pse, jer će zaposleni o vašoj kuci brinuti kao da je njihova. Ovaj „hotel s pet koskica“ porodični je posao Dijane i Miloša Đondovića, iskusnih i poznatih beogradskih grumera, a uz njih o psima brinu i Dijanina majka, Miloševi sestra i otac. I sami su vlasnici čak sedam pasa i dve mačke, pa najbolje znaju koliko je važno svog psa poveriti pravim osobama.

– Već godinama nas mušterije u salonima pitaju da li poznajemo nekog od poverenja ko bi im pričuvao psa dok su na putu. A to nije nimalo lako, jer ta osoba mora da voli pse i da o njima brine na pravi način. Pas je zaista član porodice, mnogima kao dete. Zato se kod nas još pre dve godine javila ideja da otvorimo hotel i vrtić za pse. Milošev otac je zbog bolesti morao da napusti posao, a moja mama je odnedavno penzioner, pa su se stekli idealni uslovi da se svi zajedno uključimo u ovaj poduhvat – s osmehom kaže Dijana Đondović.

Dijana Đondović sa gostima hotela

Ostvaren san

Kako kaže, najpre je njena majka kod kuće čuvala pse, ali kad su u Australiji posetili jedan vrtić za pse, više nije bilo dileme. Došlo je pravo vreme da ostvare svoj naum.

– Kum nas je u Pertu odveo da vidimo njihovo obdanište za pse, specijalizovano samo za dnevno čuvanje pasa dok su vlasnici na poslu. Tamo smo prvi put videli video-nadzor i live stream dostupan vlasnicima u svakom trenutku, i to me je fasciniralo. Gledala sam snimak labradora koji je zamišljen sedeo pored bazena. Vlasnica je zvala i rekla ljudima da joj je pas tužan i da ga odmah animiraju. Radnici su odmah izašli s lopticama i hranom i oraspoložili ga. Pomislila sam da tako nešto kod nas neće biti moguće ni za 100 godina – iskrena je naša sagovornica.

Bezbednost  

Potom su usledili meseci istraživanja, obilaska hotela u regionu i prikupljanja svih informacija. Zanimalo nas je o kom segmentu hotela su vodili najviše računa.

– Prioritet je bezbednost. U mnogim hotelima najveći problem bio je taj što su psi bežali. Zato nam je najvažnije bilo da prostor bude potpuno bezbedan i da ne postoji šansa da pas pobegne iz dvorišta. Uvek kažem da psi imaju dva fakulteta, i da, kad nešto odluče, tragaju za načinom sve dok ne uspeju da pronađu onaj koji im omogućava da ostvare svoj naum. Ako ne misliš dva koraka ispred njih, onda si u problemu. Veoma je važan i izbor materijala, nameštaja – da ne mogu da povrede šape ili da se okliznu. Dalje, i da buve i krpelji ne mogu da im priđu. U dvorištu našeg hotela su zato beton i veštačka trava. Vodili smo računa i o tome da imamo dovoljno prostora, da možemo da ih odvojimo ako neki pas nije baš druželjubiv. Higijenu održavamo samo sredstvima koja su potpuno neškodljiva po zdravlje pasa. I naravno – dobra izolacija, i zvučna i toplotna.

Čuvanje i kod kuće

Koliko su posvećeni dobrobiti pasa koje čuvaju najbolje govori i činjenica da psa koji je mnogo tužan zbog odlaska vlasnika Đondovići najpre odvedu svojoj kući.

– Najpre budu dan-dva s mojim psima koji su tolerantni, dok se ne naviknu i ne oraspolože, prestanu da misle na svoje vlasnike i opuste se. Onda ih dovedem u hotel s drugim psima – kaže Dijana.

Live stream

Po ugledu na obdanište u dalekom Pertu, i Royal pet hotel ima live stream – video-nadzor tokom 24 sata, tako da vlasnici, bilo gde da su, putem aplikacije mogu u svakom trenutku da vide šta radi njihov pas.

– Potpuno je normalno da imaš potrebu da vidiš šta ti radi pas, da li se slaže s drugim psima, da li je raspoložen. U poslednjih mesec dana imali smo dosta gostiju jer je počela sezona godišnjih odmora, ali zanimljivo je da nam niko od njih nije tražio da gleda psa. Poznaju nas već iz gruming salona, znaju kako radimo i imaju poverenja u nas, pa im ta usluga nije potrebna. Međutim, mnogim ljudima jeste, i zato smo od starta rešili da imamo i tu opciju za vlasnike. Svi vlasnici besplatno dobijaju aplikaciju, šifra se menja na svakih sedam dana i uvek mogu preko interneta da vide šta radi njihov pas u hotelu. U to smo uložili najviše truda i novca – naglašava naša sagovornica.

Enterijer, organizacija, nega

Fotografije ovog hotela verovatno će vam tek zagolicati maštu, jer se pravi doživljaj stiče tek kad zakoračite u ovo carstvo boja, igračaka i radosti. Gotovo svaki zid oslikan je motivima iz crtanih filmova, igračaka ima u svakom kutu prostorija i svuda se čuje samo veseli lavež pasa koji uživaju. Kao vrtić za mališane, samo one na četiri noge.

– Bilo nam je važno da i vlasnicima na oko bude prijatno, mada psi naravno imaju neke drugačije potrebe, koje nisu estetske. Najpre sam prostor ispunila krevetićima s baldahinima, ali sam shvatila da oni ne žele tu da borave, nije psu to bitno. Najviše vole prostirke, jastuke, žele mesto na kome im nije vruće. Naravno, tokom ovih visokih temperatura prostorije su uvek klimatizovane. Sve sam te krevete izbacila, ostavila tek po neki ako nekom psu to godi, ali prioritet mi je da imaju dosta prostora i da im je udobno. Najviše uživaju u dvorištu, ali tokom leta ih puštamo samo ujutro ili uveče, kad sunce nije jako. Vodimo računa i o organizaciji – kad se kome i u kojoj količini daje hrana. Vlasnici pre nego što ostave psa popunjavaju upitnik o zdravstvenom stanju psa, potpisujemo i ugovor. Koliko god nam ponekad smetala papirologija, primarno je da svi budemo zaštićeni. Znate, može se desiti da pčela odnekud doleti, ubode psa i da dođe do jake alergijske reakcije. Zato je izuzetno važno da imaš i veterinara na raspolaganju tokom 24 sata. Razume se da imamo kontakt veterinara svakog psa koji kod nas boravi, ali s veterinarskom abulantom OBIVET imamo saradnju tokom 24 sata, za hitne slučajeve.

Prevoz i šišanje

Zaposleni ovog hotela mogu i da preuzmu psa kao i da ga dovezu kući, preuzmu na aerodromu. Takođe, potpuno besplatno, čim pas dođe u hotel, okupaju ga, očešljaju, srede. Pregledaju da li ima parazite, buve.

– Stavimo im i naše preparate ako ima potrebe. Takođe, okupamo i očešljamo psa i kad ga vraćamo ako kod nas ostaje duže. To je naša gratis usluga jer, ako je pas čist, i naš prostor je čist i svi psi su bezbedni. Onda nema problema.

Kako kaže naša sagovornica, trenutno najviše vlasnika svoje pse poverava hotelu na čuvanje zbog godišnjih odmora, najčešće u periodu od petnaestak dana. Psa je naravno moguće ostaviti i duže, ili samo nekoliko sati tokom dana – po potrebi.

– Na čuvanju imamo i psa koja će kod nas biti tri meseca jer će vlasnica raditi u SAD narednih meseci. Dolazi nam i čivava na mesec dana, jer njena vlasnica ima seminar u inostranstvu. Cena boravka u hotelu po danu je 12 evra, vrtić dnevno staje 700 dinara, a 200 dinara po satu je usluga „igraonice“. Kapacitet hotela je 15 pasa, kako bi svi imali prostora i kako bi im bilo prijatno. Naravno, što je boravak duži – cena je niža. Hrana naše kuće je Royal canin, i ako je pas inače jede, dobijaće je uz boravak. Ali, ako jede drugu hranu, onda vlasnici donose svoju.

Usluge

– Čuvanje pasa, višednevno i mesečno

– Čuvanje izložbenih pasa

– Vrtić za pse (dnevni boravak)

– Prevoz pasa

– Doček vlasnika na aerodromu s ljubimcem i transport

– Gruming (uz višednevni boravak gratis)

Info

Royal pet hotel

Kruševačka 6, Beograd

Recepcija: 065/33-42-070

Imejl: [email protected]