Česi obučavaju pse da nanjuše kovid - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
češka
Od petmagazine.rs - 28/01/2021

Česi obučavaju pse da nanjuše kovid

U centru za obuku pasa u češkom planinskom selu blizu nemačke granice Renda, Kep i Laki su na ispitu. Njuše nekoliko metalnih posuda u kojima su komadi tkanine pacijenata zaraženih koronavirusom, negativnih donatora ili lažnih uzoraka

Izvor: N1

Grupa stručnjaka za obuku pasa tvrdi da je kod pasa primećena 95-odstotna uspešnost u detektovanju kovida na uzorcima s ljudskim mirisom.

– Studijom želimo potvrditi sposobnost pasa da otkriju kovid-19 i tako obučene pse koristiti u borbi s pandemijom, kazao je vođa projekta Gustav Hotovi. Metoda bi trebalo da funkcioniše i za druge bolesti, čak i smrtonosnije od ove, dodao je.

Trener Lenka Vlahova je rekla AFP-u da je prva studija koja je potvrdila da su psi sposobni detektovati tkivo koje je napao virus sprovedena u SAD pre otprilike deceniju.

– Virus menja ljudsko tkivo, a to utiče i na promenu specifičnog mirisa osobe, rekla je.

Hotovi, penzionisani kinolog koji je počeo obučavati pse krajem avgusta, kaže da se taj specifičan miris “toliko promeni da je psima odmah primetan”.

Uzorci se dobijaju običnim trljanjem komada pamuka o pacijentovu kožu. Ispitivači tada treba da osiguraju da na uzorcima nema virusa kako se psi ne bi zarazili.

Koristeći se istom metodom, finski stručnjaci koriste pse za testiranje na serodromu u Helsinkiju i tvrde da su psi u detekciji virusa sto odsto tačni.

Vlahova kaže da bi Česi želeli raditi s finskim kolegama, kao s i nemačkim i francuskim timovima koji rade na sličnom projektu. Razlika je u tomu što Česi na ovom projektu volontiraju i rade u svoje slobodno vreme, suprotno od njihovih zapadnih kolega.

Kinolog Katerina Jančarikova kaže da svaki pas može biti obučen za otkrivanje dok god je kooperativan.

I dok je Vlahova odvela Rendu na zasluženi odmor, Hotovi je na trening izveo šnaucera Lakija koji je željno njušio posude, sada drugačije razmeštene, prije nego što je lako identifikovao onu pravu.

Hotovy je rekao da su psi jednako reagovali kad su ih treneri pustili u obližnju kuću gde se nalazio oboleli od kovida.

– Odmah su skočili na njegov krevet s istom srećnom reakcijom kao kad nanjuše pravi uzorak u centru za obuku.

Related Posts