Čak 86 odsto pasa je ljubomorno kad se njihov vlasnik igra s drugim psom - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
vlasnik i pas
Od petmagazine.rs - 10/03/2020

Čak 86 odsto pasa je ljubomorno kad se njihov vlasnik igra s drugim psom

Svi oni koji već neko vreme dele svakodnevicu sa psima dobro znaju koliko oni mogu biti ljubomorni. Ne pretvaraju se samo ljudi u “zelenooka čudovišta” s vremena na vreme, već to rade i njihovi četvoronožni prijatelji. A sad postoji i naučni dokaz za to.

Izvor: Index.hr/ljubimci; Foto: Shutterstock

Dvojica istraživača s univerziteta Kalifornija u San Dijegu proučavala su ljubomoru u slučaju 36 malih pasa. Svi psi su bili lakši od 15 kilograma kako bi naučnici mogli lakše da kontrolišu neželjena ponašanja.

Svakog psa su snimali u njegovom domu dok se njihov vlasnik zabavljao drugim objektima, kao što su pas robot, dečja knjiga i plastična bundeva. Vlasnicima je bilo rečeno da ignorišu svoje pse dok se zabavljaju s drugim predmetima.

Snimljeni materijal pokazao je da su se psi vrlo brzo razvili u agresivne primerke željne pažnje. Možete li da pogodite na šta su psi najviše lajali? Tako je, na psa robota.

Najveći deo njih je lajao, a neki su potpuno “poludeli” te se čak pokušali da se uguraju između svog vlasnika i njegovog novog “ljubimca”. Puno manje agresivnosti pokazali su kada su u pitanju bila preostala dva predmeta.

U brojkama to izgleda otprilike ovako: 78 posto pasa počelo je da dodiruje svog vlasnika kad su videli da se zabavlja s lažnim psom, u poređenju s 42 odsto pasa koji su počeli da laju kada je njihov vlasnik počeo da se igra s bundevom ili njih 22 odsto koji su postali “zelenooka čudovišta” kad je njihov vlasnik čitao dečju knjigu.

Kako su otkrili istraživači, pseću ljubomoru podstakla je društvena interakcija njihovog vlasnika s nečim drugim, a ne njihovo ignorisanje. Takođe, 86 odsto njih ponjuškalo je pozadinu psa robota, što znači da su na njega gledali kao da je pravi.

  • Naši psi ne samo da su osećali ljubomoru već su tražili da se veza između njihovog vlasnika i drugog predmeta raskine što pre. To znači da su oni i te kako motivisani za zaštitu važnih društvenih odnosa – prenosi Healthy Pets.