Bezbednost psa je na prvom mestu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
srecan pas
Od petmagazine.rs - 12/03/2020

Bezbednost psa je na prvom mestu

Biti odgovoran i posvećen vlasnik psa podrazumeva i obavezu da svoj dom učinite bezbednim kako se vaš radoznali i živahni kućni ljubimac ne bi povredio.

Tekst: Katarina Stanković, Udruženje za zaštitu životinja i razvoj građanske svesti FENIKS; Foto: Shutterstock

Ako ste novopečeni vlasnik psa, ili tek planirate da u svoj dom uselite kucu, dajemo vam nekoliko korisnih saveta za „prvu pomoć”, kako biste svoj dom za njega učinili bezbednim.

Kada u svoj dom dovedete psa, to znači da ćete biti njegova porodica do kraja njegovog života, koji u proseku traje oko 15 godina. Štenci i stariji psi zahtevaju dodatnu negu i pažnju, a pas, bez obzira na to kojeg je uzrasta, rase ili pola – nije igračka. On je živo biće, sposobno da oseća bol, patnju, strah i stres, baš kao i čovek. Biti vlasnik psa znači biti njegov najbolji prijatelj, a to prijateljstvo i ljubav, osim hrane, pažnje i veterinarske nege, podrazumeva i da posvetite pažnju bezbednosti svog ljubimca.

U domu

Morate voditi računa o tome da psu nadohvat šapa i zuba ne budu opasni i potencijalno fatalni

predmeti kao što su:

* Kablovi – tanki i gumasti, pse veoma često mame na grickanje, pogotovo štence tokom faze intenzivnog rasta zuba. Grizenje kablova može dovesti do strujnog udara, kvara na instalacijama, pa čak i požara! Sve kablove obavezno zamaskirajte (najbolje kanalicama) i učinite ih nedostupnim psu. Postoje i tečnosti koje se mogu kupiti na tržištu, a koje svojim ukusom i mirisom odbijaju pse. Mažu se na površinu koju ne želite da pas grize. Njihova efikasnost varira, tako da je potrebno raspitati se kod drugih vlasnika s kojim

proizvodima imaju dobra iskustva.

* Otrovne i štetne supstance – veći deo kućne hemije (sredstava za pranje i čišćenje), pa čak i ono što je okarakterisano kao „ekološko”, ima toksičan efekat na pse. Može izazvati teška trovanja i hemijske opekotine. Pazite i na to gde držite lekove.

* Otrovi – za insekte i pacove, svi pesticidi, herbicidi i veštačka đubriva moraju biti izvan domašaja psećih šapa i usta.

* Nameštaj – imajte na umu da opasnost u domu preti od svih komada nameštaja koje bi pas mogao da obori i tako se povredi, pa gledajte da pričvrstite sve komode, stalaže, police koje nisu najstabilnije. Takođe, vodite računa da pas ne dođe do oštrih predmeta i alata.

* Mali, nesvarljivi predmeti poput ukrasa na policama koje bi pas mogao da proguta i zadavi se ili da ošteti unutrašnje organe ne smeju mu biti dostupni. Takođe, razmislite i o tome gde držite sve ono u šta bi pas mogao da se upetlja ili za šta bi mogla da mu se zakači

ogrlica, izazivajući tako gušenje (kablovi, žice, novogodišnji ukrasi i dekoracija, vunica…)

* Rupe u ogradi (u slučaju da imate dvorište) ili ograda koja nije utemeljena u zemljištu ispod koje bi pas mogao lako da iskopa rupu i pobegne.

* Otrovne biljke (ricinus ili crveni čičak, kaladijum, poznatiji kao slonovo uvo, ljiljan, hortenzija, kroton, difenbahija, brojanica ili bogorodičine suze, ciklama, fikus bendžamin, jesenji šafran, kraljevska ili sago palma, bagrem, begonija, tisa (tisovina), narcis, oleander (lijander), aloja, bršljan, filodendron, imela.

Iz njihove perspektive

pas u stanu

Da biste ustanovili da li ste dobro obezbedili prostoriju i/ili dvorište, pre nego što psa pustite da slobodno istražuje, najbolje je da se na nekoliko trenutaka spustite na njegov nivo. I to bukvalno! Obiđite čitavu prostoriju četvoronoške, pažljivo zagledajući površine i ćoškove. Možda zvuči blesavo, ali ima smisla – iz dvonožne, ljudske perspektive možemo prevideti mnoge stvari koje će pas svakako videti (i zagristi ili oboriti). I zapamtite – psi nisu svesni materijalne ili emotivne vrednosti vaših stvari i ona ih neće sprečiti da podrobno „istražuju” svojom vilicom ono što mogu da dohvate. Zato se potrudite da držite sve što vam je značajno van domašaja psa.

Šta je psu potrebno?

* Pre svega, prostorija u kojoj će pas provoditi najveći deo vremena trebalo bi bude mirna i zaštićena od promaje.

* Ležaj (kupovni plastični ležajevi su najlakši za održavanje i najotporniji na grickanje).

* Posude za vodu (i uvek dostupna sveža voda) i hranu.

* Pribor za prvu pomoć (sredstva za dezinfekciju, gaze, osnovni lekovi. Za više detalja konsultujte se s vašim veterinarom).

* Obezbeđena veterinarska nega – nemojte čekati da izaberete veterinara ili veterinarsku ambulantu, jer ne znate kada će vam zatrebati. Neophodno je psa odvesti kod veterinara čim postanete njegov vlasnik zbog provere opšteg zdravstvenog stanja i informacija o vakcinaciji, čišćenju od spoljašnjih i unutrašnjih parazita, ishrani, sterilizaciji. Ovo važi za sve pse – od tek „pokupljenih” sa ulice, preko usvojenih od udruženja ili staratelja, do onih skupo plaćenih.

* Igračke (bitno je da su sačinjene od neškodljivih materijala i otporne na grizenje, u smislu da pas ne može otkinuti deo, progutati ga i povrediti unutrašnje organe/ugušiti se).

* Poželjno bi bilo da uvek pri ruci imate i kvalitetnu literaturu o psima.

Štene u domu

Bilo bi dobro da se štene tokom prvih noći nakon što je došlo u vaš dom nalazi u prostoriji u kojoj i vi spavate, jer ćete tako moći da ga držite na oku. Kada počne da cvili, najbolje je da mu nešto govorite blagim tonom – vaš glas će na štene uticati umirujuće.

Ako ste izabrali štene koje ima manje od tri meseca, ono još uvek ne

može biti vakcinisano protiv štenećaka i ostalih smrtonosnih virusnih oboljenja,

pa ne sme izlaziti napolje, čak ni radi obavljanja nužde!

Pas u dvorištu

Ukoliko imate dvorište i napravili ste boks za psa, u njemu obavezno mora biti kućica sa dobrom izolacijom od hladoće. Mnogi vlasnici zloupotrebljavaju postojanje boksa i koriste ga čak i onda kada nije neophodno, pa psi provode sate, pa čak i dane u boksovima, što je

apsolutno pogubno po njihov psihički i fizički razvoj! Zatvarajte psa u boks samo kada je to zaista neophodno. Takođe, kada ga pustite napolje, ne dozvolite da se to vreme svede samo na puko istrčavanje po dvorištu, već posvetite dovoljno vremena kontaktu sa psom, treningu, igri i šetnji.