7 najtiših rasa na svetu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
rase koje najmanje laju
Od petmagazine.rs - 03/05/2018

7 najtiših rasa na svetu

Najbolji su nam prijatelji, ali psi mogu imati neke poprilično iritantne navike. Jedna od njih je lajanje koje je kod nekih pasmina izraženije nego kod drugih.

Izvor: magazin Pas, Foto: Shutterstock

Srećom, postoje rase koje su mirnije i tiše od ostalih. Evo koje su rase poznate kao najtiše na svetu:

Basenji

Ovaj lovački pas poznat je i pod nazivom „afrički pas koji ne laje”. Verovatno je najstarija pasmina na svetu, jer se pojavljuje još u drevnoj egipatskoj umetnosti. Veoma je inteligentan, a poseban je po tome što doslovno ne može da laje. Zbog specifičnog oblika grkljana proizvodi zvuk sličan jodlovanju, ali i to čini retko.

Mali engleski hrt

Neverovatno je brz i u trku dostiže brzinu do 55 kilometara na sat. Poznat je i kao vipet. Oprezan je, retko laje i miroljubive je prirode. Najviše voli da leži i da drema.

Bernski planinski pas

Potiče sa švajcarskih Alpa, neverovatno je jak i može vući i do deset puta teži teret od svoje telesne težine. Veseo je i smiren porodični pas, retko laje, ali je veoma odlučan i aktivan. Ne voli samoću.

Ruski hrt

Ovaj pas blage naravi i prefinjenog izgleda najpre se uzgajao kao lovački pas, a zatim je postao popularan među ruskim aristokratama kao ljubimac. Poznat je i po imenu barzoj. Voli da trči, ali zna i te kako da bude lenj i miran. Obožava da se mazi i gotovo nikad ne laje. Ipak, ima veoma izražen lovački instinkt, pa ga ne bi trebalo ostavljati samog s malim životinjama.

Škotski ovčar

Stočarski pas koji laje samo kad mu je dosadno, ali ako ga dobro trenirate – lajanje će retko biti problem. Ova pasmina je jedna od najinteligentnijih i vrlo brzo uči te rado ispunjava zahteve svojih vlasnika.

Njufaundlender

Pasmina koja obožava decu, smireni su i imaju zaštitnički instinkt. Potiču iz Kanade, a iako su vrlo tihi, njihova pojava može uplašiti pljačkaše. Nisu za osobe koje su osetljive na prljavštinu, jer je njihovo krzno privlači kao magnet.

Kavalier king čarls španijel

Ovi preslatki psi prvo su uzgajani kao lovački psi, ali su vrlo brzo postali popularni kao ljubimci. Mnogi članovi britanske kraljevske porodice imali su upravo ovakvog psa. Vole da u stopu prate vlasnike, tihi su i ne podnose samoću.