5 najboljih rasa za porodice - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
psi za porodicu
Od petmagazine.rs - 14/04/2022

5 najboljih rasa za porodice

Na ovoj listi našli su se i veliki i mali psi, čupavi i oni kratke dlake, živahni i lenjivci. Ipak, svima im je zajedničko da su izrazito privrženi svojoj ljudskoj porodici.

Piše: petmagazine

Kada razmišljate o tome da u vašu porodicu ušeta i pas, prilikom izbora rase trebalo bi da se rukovodite činjenicama poput ovih: da li ste aktivni i volite boravak u prirodi, da li živite u malom stanu ili kući s dvorištem, da li će svi članovi domaćinstva brinuti o ljubimcu. Nadalje, informišite se da li je pas kojeg želite izrazito aktivan ili više voli da drema, da li voli decu, da li laje, da li nega njegove dlake zahteva mnogo vremena.

Kada sve to uzmete u obzir, onda suzite izbor na one pse koji se ne vezuju samo za jednu osobu, već uživaju u pažnji i odraslih i dece. Veliki je broj rasa koje obožavaju mališane i koje su im najbolji drugari, a ujedno i deca razvijaju osećaj odgovornosti i empatije prema psima, ali i svim drugim živim bićima.

Prema rečima stručnjaka, evo koje su pasmine označene kao najbolje za porodice:

Bigl

bigl

Možda niste znali, ali pas Snupi rađen je po ugledu baš na ovu rasu psa. Biglovi su veoma razigrani, zabavni i obožavaju da sa svojom porodicom učestvuju u svim mogućim aktivnostima. Ipak, potrebno im je dosta šetnje, igre i aktivnosti u prirodi kako bi bili srećni i smireni u domu. Prilično su lajavi, te se potrudite da ovu lošu naviku ublažite još dok su štenci, jer teško da ćete ikada uspeti da je u potpunosti iskorenite. Ovo su i psi koji imaju izraziti lovački nagon, pa će u dvorištu stalno njuškati i juriti ptice, te je neophodna čvrsta i sigurna ograda kako ne bi otrčali za „plenom”. Verovatno će često i kopati rupe u potrazi za krticama pod zemljom. Sa decom su najbolji drugari i uživaće da se njima trče i igraju se. Životni vek ovih pasaje od deset do 15 godina.

Nemački bokser

nemacki bokser

Za ove pse kaže se da su pravi klovnovi u psećem svetu i da ostaju razigrani i u starosti. Veoma su energični pa su dobar izbor sa porodice sa starijom decom, jer zbog veličine i snage u igri mogu slučajno gurnuti manju decu. Stariji mališani će boksera istrčavati i igrati se s njim kako bi potrošio svoju neiscrpnu energiju, i biće najbolji drugari. Uživa da se dobacuje lopticom ili da trči za frizbijem. Ova pasmina ne podnosi visoke temperature pa to imajte u vidu, jer su toplotni udari kod njih česti. Tri godine imaju kada dostignu punu zrelost.  

Engleski buldog

engleski buldog

Njegovo robusno i mišićavo telo idealno je za igru jer se mališani sa ovim debeljkom mogu valjati po podu i gnjaviti ga bez bojazni da će ga povrediti. Ovaj pas nije preterano aktivan i najviše će voleti da s vama leškari na kauču i da se mazi. Ipak, uvek je raspoložen i veseo, veoma privržen svojim ljudima, a odlično se slaže i sa drugim psima i mačkama u domu. Uživa podjednako i u stanu i u prostranoj kući s dvorištem. Ovo su blesavi psi i stalno će vas zasmejavati, a veliki je broj buldoga koji izvrsno voze skejtbord. Od osam do deset žive ovi psi.

Bul terijer

bul terijer

Iako već dugo drže visoko mesto na listi opasnih rasa, istina je zapravo potpuno drugačija. Oni su veoma prijateljski nastrojeni prema ljudima i deci, i uživaće u igri s mališanima. Veoma su aktivni, obožavaju igru, nadvlačenje konopca, dobacivanje lopticom, a opet će zadovoljno leškariti u vašem krilu i uživati u poljupcima, zagrljajima i maženju. U velikoj porodici ovaj pas preuzeće zaduženje da bude verni pratilac i čuvar mališana. Od 30 do 60 minuta svakog dana potrebno im je igre i treninga.   

Njufaundlender

njufaundlender

Velika i nežna dadilja možda je najbolji naziv za ovog psa, jer je od davnina poznata njegova ljubav prema deci. Iako su veliki, ovi psi su veoma nežni i svuda će u stopu pratiti vaše mališane, brinući da li su dobro i da li su bezbedni. Imaju i nadimak “Majka Tereza psećeg sveta” jer su veoma strpljivi, nežni i uvek prijateljski nastrojeni. Vole da borave napolju i da se šetaju, ali isto tako uživaju i da s vama dele kauč dok gledate televiziju. Izvrsni su plivači pa se nemojte libiti da svog psa vodite na letovanje – svi ćete uživati. Ovi psi poznati su po herojskim spasavanjima svojih vlasnika iz opasnih situacija, ali i drugih, nepoznatih ljudi u nevolji. Od 12 do 19 sati može da spava tokom dana.