Znate li da su pilates vežbe inspirisane mačkama? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka i pilates
Od petmagazine.rs - 06/07/2020

Znate li da su pilates vežbe inspirisane mačkama?

Teško je zamisliti da je čovek sa telom Adonisa, koji je inspirisao milione ljudi da slede njegovu filozofiju, nekada bio astmatičan i rahitičan dečak koga su često tukli u školi.

Međutim, upravo je teško detinjstvo odredilo životni put Jozefa H. Pilatesa, fitnes gurua koji je osmislio jedan od najpopularnijih metoda za vežbanje na svetu.

Izvor: bbc news na srpskom; Foto: Shutterstock

Sin oca gimnastičara grčkog porekla i majke Nemice koja se bavila prirodnim načinima lečenja, Pilates je oduvek bio zainteresovan za svoje telo, odnosno za granice snage i savitljivosti koje može da prevaziđe.

Životinje kao inspiracija

Njegova metoda vežbanja kombinuje različite discipline, poput gimnastike i joge, ali direktna inspiracija došla je iz životnjskog sveta.

  • Nazvao je taj metod “kontrologija” pošto je cilj bio da um kontroliše telo i usklađuje njegovu snagu s savitljivošću – ispričala je Meri Bouen, najstarija živa Pilatesova učenica, u intervjuu za BBC 2018. godine.

Priseća se dana kada je prvi put ušla u studio svog nemačkog učitelja i njegove supruge Klare u Njujorku, krajem pedesetih godina.

  • On je proučavao pokrete beba i mačaka, koje je smatrao najsavršenijim stvorenjima na svetu i došao do zaključka da mačka sve može da uradi bolje od nas. Mačka ne koristi sve delove tela sve vreme nego ekonomiše, naizmenično se odmara i kreće, a meni je ta veština u tom trenutku baš trebala – rekla je Bouenova, nekadašnja balerina.