Zašto mace vole prozore - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
mačka
Od petmagazine.rs - 11/01/2021

Zašto mace vole prozore

Verovatno sve mačke vole prozore. Čak će i mačke na otvorenom provoditi vreme sedeći na prozorskom simsu, posmatrajući svet. Za mace koje borave isključivo u zatvorenom prostoru prozori postaju još važniji

Piše: Petmagazine.rs

Budući da mačke koje žive isključivo u zatvorenom mogu lako da počnu da se dosađuju, te da budu frustrirane, važno je obezbediti im „obogaćivanje” životne sredine.

Istraživanje

Naučnica Sara Elis kaže da prozori sa zanimljivim pogledom pružaju mačkama važno vizuelno „obogaćivanje”. Naravno, važno je ono što mačka smatra zanimljivim. Moguće je da nemogućnost dosezanja stvari sa druge strane prozora ili interakcije sa njima može da izazove frustraciju. Kao i kod bilo koje druge prakse obogaćivanja, i vi morate da shvatite perspektivu mačke.

Vreme

Čini se da neke mačke provode mnogo vremena pored prozora, a druge mnogo manje. U anketi Melise Šijan-Norvalt, koja je sprovedena među 577 vlasnika mačaka, oni su rekli da su njihove mačke dnevno provodile manje od pet sati na prozoru, a srednje vreme je iznosilo dva sata. Dakle, kućne mačke u proseku provode dva sata dnevno na prozoru.

I ovaj rezultat nas ne čudi, jer će čak i mačka koja živi u zatvorenom imati druge aktivnosti: dremanje, sređivanje, igranje, sedenje nekome u krilu ili pored nekoga na garnituri dok taj gleda televiziju, interakcija sa drugim mačkama i bilo kojim drugim kućnim ljubimcem u kući.

Najčešća aktivnost maca na prozoru bilo je posmatranje ptica, malih divljih životinja ili lišća. Retko, ali uočeno je da su posmatrale i druge mačke, ljude, vozila i insekte.

Ovo su, svakako, korisne informacije, jer nam pomažu da utvrdimo šta će mačkama pružiti vizuelno obogaćivanje.

Zanimljivi prozori

Postoji nekoliko načina na koje možete mačkama učiniti prozore zanimljivijim. Ako zimi hranite ptice, možete postaviti sto za ptice ispred prozora, tako da mačka može da gleda ptice koje dolaze da se hrane. Kupalica za ptice takođe bi podstakla ptice da dođu. Hranilice za kolibrije postavljene na odgovarajuće mesto takođe mogu vašoj mački pružiti nešto zanimljivo za gledanje.

Druga ideja je da joj dozvolite da koristi prozorski okvir koji je visoko postavljen, jer mačke vole da budu u povišenom položaju. A ako se prozor može bezbedno ostaviti otvorenim, mačka može uživati u mirisima koji dolaze s vetrom.

Igraonice

Svima onima koji žive u kući sa dvorištem, a macu ipak ne bi da puštaju napolje, predlažemo da stave mrežu na terasu i da je pretvore u sigurni prostor za svoju ljubimicu. Ne zaboravite da razmislite o rashlađivanju u vrućim danima i o tome da li zimi treba da dogrevate terasu. Druga opcija su mačji tunel i šator dizajnirani za upotrebu na otvorenom, koji će vašoj mački omogućiti određeni tempo napolju. Budući da ovo obično nisu trajne građevine, najbolje je da nadgledate dok vaša mačka koristi šator ili tunel.

Related Posts