Vole da „rade” za hranu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka jede
Od Nikola Nedeljković - 28/03/2019

Vole da „rade” za hranu

Većini kućnih mačaka neretko je dosadno, jer su njihovi vlasnici veći deo dana na poslu, na fakultetu ili u školi. Uprkos igračkama, penjalicama i grebalicama koje su im dostupne u domu, stručnjaci kažu da je macama potrebno još stimulacije, i to one mentalne.

Tekst: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Verovali ili ne, naši mezimci vole da „rade” za hranu i da se malo pomuče da dođu do nje. Možete nabaviti pazl činiju za hranu pa će maca morati da koristi i šapice da bi stigla do granula, ili kong igračku unutar koje ćete staviti granule ili poslastice. Takođe, možete i sami napraviti mozgalicu za vašu mačku.

U posudu od grčkog jogurta ili kupovnog kajmaka ili drugog namaza (praznu i opranu, razume se) stavite granule i probušite manju rupu sa strane, tako da vaša maca mora da kotrlja i prevrće činiju kako bi granule ispale.

Mace koje su mentalno stimulisane znatno su mirnije i zadovoljnije, a što je najvažnije – nemaju problem s viškom kilograma. Takođe, naučnici kažu da ovakav vid hranjenja i igre zapravo predstavlja simulaciju njihovog prirodnog instinkta predatora – u divljini hranjenju prethodi vrebanje, lov i trud.