Vodič kroz laboratorijske analize - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Dijana Đukić - 09/01/2019

Vodič kroz laboratorijske analize

Za postavljanje dijagnoze veterinaru je najčešće dovoljna standardna analiza krvi mačke, iz koje on „čita” njeno zdravstveno stanje

Tekst: Vladan Simić iz Veterinarske laboratorije „VetLab” za magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Laboratorijska dijagnostika se u veterinarskoj medicini koristi već nekoliko decenija, ali je u poslednjih desetak godina doživela pravu ekspanziju. Tome su doprineli podjednako napredak nauke kao i sve dostupnija i jeftinija tehnologija. Danas smo u mogućnosti da upotrebom savremene tehnologije primenimo najnovija naučna dostignuća i tako dobijene informacije prosledimo veterinaru.

Klinička dijagnostika

Veterinarska laboratorija „VetLab” je prva veterinarska laboratorija za kliničku dijagnostiku u Srbiji i regionu, koja s veterinarima sarađuje od 2008. godine. Nakon deset godina iskustva možemo da posvedočimo o razvoju i napretku ove vrste dijagnostike kod nas, kao i o tome na koji način ona može da pomogne našim kućnim ljubimcima. 

Veterinarska laboratorija

Laboratorija, pre svega, sarađuje s veterinarima i veterinarskim ambulantama, a za to postoji dobar razlog. Kada se vaša mačka razboli ili ima neki problem, odvedete je kod vašeg veterinara, koji uzima anamnezu, odnosno postavlja vam pitanja kako bi saznao u čemu je problem. Takođe, uradi i klinički pregled. Na osnovu svih tih informacija, procenjuje koja mu je analiza potrebna, kako bi što pre došao do najtačnije dijagnoze. Veterinar odmah i na licu mesta uzima uzorak za laboratoriju. Naša kurirska služba „VetExpress” organizuje siguran transport uzorka do laboratorije. Pošto on stigne u laboratoriju, te se izvrše sve analize, veterinar u najkraćem roku dobija na svoj imejl rezultate. Uz pomoć ovih informacija, veterinar postavlja dijagnozu i propisuje terapiju ili, ako je posredi komplikovaniji slučaj, vrši dalju dijagnostiku. Na ovaj način vlasnici ne moraju da svoju mačku vode na nekoliko mesta i tako joj stvaraju stres, već sve analize obavljaju na jednom mestu. Veterinar ciljano radi analize, i samim tim vam smanjuje troškove, a naša laboratorija kontroliše kvalitet transporta, a time i kvalitet samih analiza.

Analize

Zašto je važno da se analize uzoraka vaše mačke rade u veterinarskoj laboratoriji? Zato jer oko ovih stvari nema igranja! Pogrešan rezultat može veterinara da odvede u pogrešnom smeru i ugrozi zdravlje, pa i život vaše mačke. Analize uzoraka vaše mačke moraju da se rade na aparatima koji su pravljeni i prilagođeni za analizu mačjih uzoraka. Krvne ćelije naših ljubimaca, bilo da je to pas ili mačka, imaju svoje specifičnosti, kao što ih ima i ljudska krv.

Po završetku analize veterinar dobija rezultat na kojem moraju da postoje referentne vrednosti za odgovarajuću vrstu životinje. Recimo, normalan broj crvenih krvnih zrnaca kod mačaka je 5-11×1012/L, a kod pasa 5,5-8,5×1012/L.

Ali najbitnije je da osoba koja obavlja analizu bude veterinar koji je obučen za taj posao. On mora da razume rezultate koji izlaze iz aparata kako bi ih verifikovao, ali i kako bi mogao da pomogne veterinaru koji leči životinju pri njihovom tumačenju. Pomoć koju veterinar dobija od kolege iz veterinarske laboratorije u tumačenju rezultata, proceni koja analiza treba da se uradi, preporuci za dalju dijagnostiku… mnogo je više od brojeva na rezultatu.

Garancija kvaliteta analiza

U našem poslu je najvažnije da li laboratorija ima sertifikat koji garantuje da ona poštuje uslove propisane standardom ISO 17025. Samo tako možete biti sigurni da će uzorak vašeg ljubimca biti podjednako kvalitetno analiziran kao u svakoj veterinarskoj laboratoriji sa ovim sertifikatom bilo gde na svetu. Veterinarska laboratorija „VetLab” poseduje sertifikat o akreditaciji broj 01-454 da zadovoljava uslove standarda 17025.

Najčešće analize

Pokušaćemo da vam, kroz najčešće analize, opišemo kako laboratorijski nalazi mogu da pomognu vašoj mački.

Opšti profil ‒ Ovo je naša najčešća analiza, koja predstavlja skup od 14 biohemijskih parametara i kompletnu krvnu sliku sa petodiferencijalnom leukocitarnom formulom.

Najčešće se koristi kao prva analiza u dijagnostici. Veterinaru iz relativno malog broja parametra daje dosta široku sliku o opštem stanju organizma, stanju grupa organa ili pojedinih organa (jetra, bubrezi…) Najčešće je dovoljna za uspostavljanje dijagnoze, ali i kod komplikovanijih slučajeva može da uputi veterinara ka daljoj dijagnostici.

Dešava nam se da nam dolaze uzorci za analize koje se rade samo kao rutinska kontrola, da bi se ispostavilo kako pacijent ima ozbiljan problem koji se još nije klinički ispoljio. Baš je kod mačaka ovo čest slučaj. Naime, parametri kao što su urea i kreatinin (a oni jesu deo opšteg profila) bivaju povišeni, što veterinaru ukazuje na problem s bubrezima, a da pritom mačka nije pokazala simptome bolesti. Upravo se ova analiza preporučuje kao deo redovne kontrole. Poseta veterinaru se preporučuje minimum jednom godišnje, bez obzira na to da li je mačka bolesna ili ne, a kod starijih i češće, po potrebi.

Analize nivoa hormona ‒ Čest primer su slučajevi kada vlasnici dovode mačku kod veterinara jer mršavi, a pritom jede normalno, čak i pojačano, i aktivnija je nego inače. Vlasnici to često vide kao promenu ponašanja ili tumače kao reakciju mačke na promenu hrane, uslova… U ovim slučajevima, a nakon razgovora sa veterinarom, preporučujemo analizu hormona štitne žlezde.

Dijareja profil ‒ Čišćenje od crevnih parazita je, naravno, potrebno. Neretko vlasnici mačaka, pogotovo onih koje ne izlaze napolje, ne sprovode tretman protiv crevnih parazita redovno ili gotovo uopšte. Neki zbog uvreženog stava da mačke koje ne izlaze napolje ne mogu da imaju crevne parazite, a neki zbog toga što misle da je suviše stresno davati tretman protiv crevnih parazita maci. Dešava nam se da dobijemo uzorke fecesa (izmeta) takvih mačaka, koje imaju dijareju (proliv) u kojima nalazimo veliki broj crevnih parazita. Na svu sreću, kod nas na tržištu postoje preparati protiv crevnih parazita kod maca u obliku spot-on preparata (ampula), na bazi imidakloprida i moksidektina. Ovi preparati se nanose spolja, na kožu mace, čime je stres zbog tretmana protiv parazita apsolutno sveden na minimum.

Mikrobiološke analize ‒ Ovim analizama dokazuje se prisustvo neke patogene bakterije i utvrđuje se na koje je antibiotike ta bakterija osetljiva. Sve češće nam se dešava da dobijamo uzorke briseva s kojih izolujemo bakterije koje su rezistentne na većinu ili na gotovo sve antibiotike koji su dostupni veterinaru. To je posledica neodgovornog i neracionalnog korišćenja antibiotika, i to često od strane samih vlasnika. Na taj način se može ugroziti zdravlje kako mačke tako i ukućana. Zato je pre odluke o terapiji potrebno uraditi analizu, kako bismo znali da li je antibiotik uopšte potreban, a ako jeste, koji bi veterinar tačno trebalo da prepiše.

Info

Veterinarska laboratorija „VetLab

Savska 31, Beograd

Telefoni: 011/380-89-05, 011/405-71-95