Veterinari poručuju: Mačke ne bi trebalo da izlaze napolje zbog virusa korona - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka na travi
Od petmagazine.rs - 08/04/2020

Veterinari poručuju: Mačke ne bi trebalo da izlaze napolje zbog virusa korona

Veterinari su vlasnicima mačaka preporučili da njihovi kućni ljubimci ostanu u zatvorenom prostoru kako bi se sprečilo širenje virusa korona.

Autor: Beta; Izvor: N1; Foto: Shutterstock

Međutim, iz Britanskog udruženja veterinara navode da “vlasnici ne bi trebalo da brinu” o bilo kakvom riziku od zaraze preko njihovih kućnih ljubimaca, piše BBC.

  • Ne postoji nijedan slučaj psa ili mačke koji su zarazili čoveka virusom korona – izjavio je za BBC dr Angel Almendros iz Gradskog univerziteta u Hong Kongu.

Istraživanje je pokazalo da mačke mogu da se zaraze od drugih mačaka. Međutim, preporučuju se mere predostrožnosti kako bi se sprečilo da ljubimcima virus dospe u krzno sa ruku vlasnika.

  • Praktikujte dobru higijenu ruku i pokušajte držati mačke u zatvorenom prostoru. Izbegavajte nepotreban kontakt sa kućnim ljubimcima, te ih nemojte grliti ili im dopustiti da vam ližu lice i ne dodirujte pse drugih ljudi kada ste u šetnji – rekla je predsednica Britanskog udruženja veterinara Danijela Dos Santos.

Dr Almendros dodaje da je u Hongkongu jedan pas bio zaražen virusom korona, a da je očigledno zaraza prešla s njegovog vlasnika.

  • Ali, čak i kada je rezultat pozitivan, životinje se ne razboljevaju – rekao je on.