Veterinar o sterilizaciji mačaka - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine - 25/03/2024

Veterinar o sterilizaciji mačaka

Sterilizacija je postupak koji ima širok spektar koristi za naše mačke, ali i za širu zajednicu. Ovaj jednostavan hirurški zahvat nije samo akt odgovornog vlasništva, već i ključan korak ka kontroli populacije mačaka, sprečavanju neželjenih legla, smanjenju broja napuštenih životinja i unapređenju njihovog zdravlja. U razgovoru sa Vladimirom Hadžićem, doktorom veterinarske medicine i specijalistom za ishranu malih životinja, saznali smo zašto je važno raditi na edukaciji vlasnika kada je reč o sterilizaciji, koje su njene prednosti, ali i kako pravilna ishrana utiče na sveopšte zdravlje mačaka.

Šta je sterilizacija?

Sterilizacija mačaka podrazumeva hirurški postupak uklanjanja reproduktivnih organa mačaka. Kod mužjaka, ovaj postupak se naziva kastracija i uključuje uklanjanje testisa. Kod ženki, postupak se naziva ovariohisterektomija i uključuje uklanjanje jajnika i materice.

Ovi hirurški zahvati se izvode pod opštom anestezijom i relativno su rutinski i sigurni. Sam tok hirurške intervencije, kao i oporavak nakon intervencije je bezbolana za mačku jer se primenjuju lekovi koji uklanjaju bol. Nakon sterilizacije, mačka postaje neplodna i ne može se reprodukovati.

Sterilizacija mačaka osim što sprečava nekontrolisano razmnožavanje i time doprinosi smanjenju broja napuštenih životinja, smanjuje rizik od određenih zdravstvenih problema kod mačaka, čime se poboljšava kvalitet njihovog života. Takođe, ova procedura može umanjiti neželjeno ponašanje kod mačaka, poput agresije, obeležavanja teritorije i slično. Ali ono što je najvažnije jeste da, sterilizacija može produžiti životni vek mačaka, što je ključno za srećniji i zdraviji život naših ljubimaca.

Koje su najčešće zablude koje prate sterilizaciju?

Sterilizacija mačaka često je praćena raznim zabludama i netačnim informacijama. Neki ljudi veruju da će sterilizacija promeniti ličnost mačke ili da će mačka postati manje aktivna, dok drugi misle da je ovaj postupak suviše invazivan ili skup. Međutim, većina ovih uverenja su zasnovana na mitovima, dok je istina da sterilizacija donosi brojne zdravstvene i socijalne koristi za mačke. Neke od uobičajenih zabluda ili netačnih pretpostavki koje prate sterilizaciju mačaka su: 

  • Mačka će postati deblja nakon sterilizacije: Iako je moguće da mačke dobiju na težini nakon sterilizacije, to nije nužno pravilo. Pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost mogu pomoći u održavanju zdrave težine mačke nakon sterilizacije.
  • Sterilizacija će promeniti ponašanje mačke na gore: To se neće dogoditi. Vrlo verovatno će se temperament mačke smiriti. Ukloniće se negativna ponašanja vezana za polni nagon (agresivnost, anksioznost, teritorijalno ponašanje). Mačka će biti mirnija i privrženija kući i porodici.
  • Sterilizacija je suviše skupa ili rizična procedura: Sterilizacija je rutinski postupak koji se obično izvodi pod nadzorom veterinara. Iako predstavlja trošak za vlasnika u početku, dugoročno može uštedeti novac jer smanjuje rizik od zdravstvenih problema povezanih sa reproduktivnim organima i nekontrolisanim razmnožavanjem mačaka
  • Mačka mora imati leglo pre sterilizacije: Ovo je pogrešno. Sterilizacija ne utiče na psihološko blagostanje mačke i nema koristi od toga da mačka pre sterilizacije mora imati jedno leglo.
  • Sterilizacija je nehumana: Naprotiv, sterilizacija pomaže u kontroli populacije mačaka, sprečava neželjene trudnoće i smanjuje broj napuštenih mačaka. Treba imati u vidu da većina napuštenih mačaka na ulici završi svoj život veoma rano pod točkovima automobile ili kao plen pasa lutalica. Sterilizacija je human postupak koji pomaže u zaštiti i dobrobiti mačaka.

 Edukacija o prednostima sterilizacije i razbijanje ovih zabluda ključni su koraci u promovisanju odgovornog vlasništva nad mačkama ističe Vladimir.

Koliko traje oporavak mačke nakon sterilizacije?

U većini slučajeva, mačke se brzo oporavljaju od sterilizacije i mogu se vratiti svojim uobičajenim aktivnostima u roku od nekoliko dana, u zavisnosti od individualnih faktora i tipa operacije. Oporavak traje najčešće 7 do 10 dana nakon čega se vade konci. U retkom broju slučajeva može doći do manjih komplikacija koje mogu produžiti oporavak. Pod komplikacijama podrazumevamo najčešće infekciju hirurške rane, usporeno zarastanje i čupanje konaca pre zarastanja rane. U velikoj većini slučajeva ove komplikacije su blage i prolazne. Hirurška rana je izuzetno mala i ne predstavlja kasnije estetski problem jer se ožiljak gotovo u potpunosti ne može primetiti.

Sterilizacija može promeniti metabolizam mačke (odsustvo polnih hormona koji smanjuju apetit u kombinaciji sa mirnijim načinom život), što može dovesti do povećanja telesne mase. Pravilna ishrana pomaže u kontroli ovog problema i ona je od ključnog značaja za brz oporavak, dobro zdravlje I regulisanje telesne mase mačke.

Nakon sterilizacije mačku bi trebalo postepeno prevesti na visokokvalitetnu fabričku hranu koja je specijalno namenjena sterilisanim mačkama.

“Hrana za sterilisane mačke sadrži redukovan nivo energije u obliku masti i ugljenih hidrata, ali je bogata drugim neophodnim hranljivim materijama. Visok nivo svarljivih proteina obezbediće dobru kondiciju, očuvanje mišićne mase i kvalitetan imunitet. Vlakna će obezbediti dobru probavu, očuvanje crevnog mikrobioma i smanjiće osećaj gladi zbog ispunjenosti digestivnih organa. Optimalan nivo i dobri odnosi vitamina, kao i makro i mikroelemenata omogućoće pravilno funkcionisanje svih organskih sistema”, ističe Vladimir i dodaje da je Purina® Pro Plan® hrana za sterilisane mačke dobar izbor jer obezbeđuje sve što je neophodno za dug i zdrav život sterilisane mačke i prevenirati urinarne probleme koji se mogu javiti kod sterilisanih mačaka.

Važno je napomenuti da je konsultacija sa veterinarom ključna, kako bi se odredila najadekvatnija Ishrana za mačku nakon sterilizacije, uzimajući u obzir njen individualni zdravstveni i nutritivni status”, zaključuje Vladimir.

Foto veterinara: Privatna arhiva
Foto: Nestle Purina
PR tekst