Verovanja: Tajna mačjih brkova - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
brkovi macke
Od petmagazine.rs - 27/04/2018

Verovanja: Tajna mačjih brkova

Možda niste znali, ali na Zapadu u vezi s mačjim brkovima postoje mnogobrojna verovanja. Smatra se da donose sreću, a čest su sastojak i mnogih vradžbina.

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Nauka je već potvrdila da su macama brkovi veoma važni jer pomoću njih odmeravaju prostor u kome se nalaze, a dokazano je i da su više nego korisni prilikom hvatanja plena. Međutim, nisu retki vlasnici koji čuvaju brkove svojih mezimaca kao amajliju. Da li su u pravu?

Ovo su neki od najuvrežnijih mitova koji se odnose na brkove cica-maca:

Donose sreću. Kao što roditelji čuvaju bebine zubiće, tako vlasnici mačaka za sreću čuvaju brkove svojih mezimaca. S obzirom na to da brkovi veoma retko (i najčešće neprimetno) otpadnu, veruje se da je velika sreća pronaći mačji brk. I zato bi ga, prema predanju, trebalo sačuvati. Najčešće se kao amajlije nose u staklenim bočicama u torbi, ili se zalepe negde u stanu kao simbol dobre sreće.

Sprečavaju saobraćajne nesreće. Zvuči smešno, ali prisutno je i verovanje da ako u automobilu, u beloj vrećici ili kesi držite mačje brkove, to će sprečiti udese i druge probleme s vašim kolima, bilo da je u pitanju kvar ili krađa. Brkovi su i talija da vas policajac ne zaustavi i ne napiše vam kaznu za brzu vožnju, na primer.

Sastojak vradžbina. Kao što je poznato, mačke se već vekovima povezuju s vešticama i veštičarenjem, pa ne čudi što su brkovi sastavni deo čarolija (ili napitaka) koji se koriste kako bi se nekoj osobi „pokazao pravi put”, kako bi se okolnosti u nečijem životu dovele u ravnotežu, za srećno putovanje, zdravlje očiju i savladavanje životnih prepreka.

Pohvala. U Americi se od 1920. godine odomaćio izraz „kao mačji brk”, što u prevodu znači biti izvrstan, superioran, bolji od drugih.