Umetnice spavanja i snevanja - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka spava
Od petmagazine.rs - 20/12/2022

Umetnice spavanja i snevanja

U životinjskom carstvu, domaće mačke drže ubedljivo prvo mesto na listi najvećih spavalica. Naši čupavi mezimci i sanjaju i hrču

Piše: petmagazine

Zašto mačke toliko spavaju?

Da li stvarno spavaju ili se samo žmureći odmaraju?

Da li mace sanjaju?

Da li je normalno da mačka hrče?

Sva ova pitanja okupiraju vlasnike cica-maca, ali srećom i istraživače, te danas imamo naučna saznanja o mačjim navikama kada je reč o spavanju. Ali, da krenemo redom.

Opuštanje

Ono što zasigurno znamo jeste da su mačke umetnice hedonizma, i da su u stanju da zaspe u svakom trenutku, na svakom mestu, u najluđim pozama… Zato ih toliko i volimo, i od njih bi valjalo učiti se opuštanju i uživanju. Ako slučajno niste znali, u životinjskom carstvu domaće mačke su prve na listi najvećih spavalica. Prema nekim podacima, one prespavaju čak dve trećine svog života! Kućne mačke spavaju oko 16 sati dnevno, i to po svom ustaljenom, pravilnom rasporedu. Mace seniori (starije od osam godina) u snu provedu i do neverovatnih 20 sati tokom dana.

Preci

Ovu naviku mace su nasledile od svojih divljih, velikih rođaka. Na otvorenom, divlje mačke, grabljivice, troše mnogo energije kako bi lovile i ulovile plen. Dobar san znači i dovoljno energije za lov, a lov donosi hranu. Koliko će vremena u snu provesti velike mačke, zavisi od toga koliko je obrok bio obilan. Zato i divlje i domaće mačke spavaju od 16 do 20 sati dnevno, dok se tek rođeni mačići probude tek toliko da sisaju i nastavljaju sa snom.

Uvek na oprezu

Iako neretko deluje kao da ih ništa ne može probuditi, stručnjaci kažu da su mačke uvek na oprezu, čak i kada dremaju. Ukoliko se neko usudi da pravi buku i remeti im san, u stanju su da skoče kao oparene, i momentalno su spremne za akciju i trk. U divljini ova osobina znači opstanak. Prema rečima naučnika, trećina ukupnog vremena provedenog u spavanju zapravo je dremanje, i san im nije čvrst, već leškare kako bi se odmarale. Baš kao i ljudi kada se opruže i zažmure, i mačke se tokom dremeža potpuno odmore, ali su istovremeno i spremne za akciju, ako je to potrebno. Domaće mačke imaju razvijen instinkt preživljavanja, pa čak i ako nikada ne moraju da love svoju večeru, uvek jednim uhom osluškuju da li će se možda naći neki „plen” da ga pojure. Ili će se dogoditi nešto zanimljivo te one odmah moraju da izvide o čemu je tačno reč. Koliko čvrsto mačka spava, videćete po njenim ušima – ako se trzaju i pomeraju, znači da mačka samo drema i da sve čuje. Takođe, oči joj neće biti skroz zatvorene, već će blago viriti i osmatrati. Zanimljivo je to da mace mogu da spavaju čak i u sedećem položaju, ali tada je uglavnom reč o dremci.

Duboki san

Baš kao i ljudi, i cica-mace imaju periode čvrstog sna, i periode kada sanjaju. Starije mačke u dubokom snu provedu oko 40 odsto vremena, dok mlađe mačke u manjem procentu spavaju ovako čvrsto. Dubok san kod svog ljubimca prepoznaćete po tome što je tada maca sklupčana i drži oči čvrsto zatvorene. Neretko će preko očiju prebaciti šapicu ili rep. Dubok san ključan je za regeneraciju celokupnog organizma i održavanje ukupnog zdravlja. Mace i sanjaju, verovatno svakodnevne događaje – svoje vlasnike, da se igraju, da jedu… i to ćete primetiti po tome što će im se brkovi i šapice pomerati.

Promene

Ako primetite da je vaša mačka promenila svoje uobičajene navike, i da spava više ili manje nego ranije, vreme je da posetite veterinara, jer to može biti znak nekog zdravstvenog oboljenja ili vašu mačku muči neka teskoba (promene u svakodnevnoj rutini, dolazak novog člana u porodicu, promena životnog prostora…). Ako mačka spava znatno duže nego obično, to može ukazati na bol ili neko zdravstveno oboljenje.

Hrkanje

Mnoge vlasnike zabavlja kada čuju da njihovi mezimci hrču, i to je česta pojava. Ona se javlja kada dođe do opstrukcije disajnih puteva zbog viška kože mekog nepca. Mace najčešće hrču kada se potpuno opuste. Više hrču mačke koje pripadaju brahiocefaličnim rasama (kraće kosti lobanje, mali zatupast nos i krupne oči), i to su: persijska, egzota, himalajska, britanska kratkodlaka i škotski fold.

Zdravlje

Ponekad, hrkanje može ukazati i na neki zdravstveni problem. Najčešće je u pitanju gojaznost. Višak kilograma uzrokuje nakupljanje naslaga oko gornjih disajnih puteva, što može biti okidač za hrkanje. Isto se događa i ljudima i psima. Takođe, mace koje pate od respiratorne infekcije gornjih disajnih puteva neretko i hrču. Hrkanje je tada posledica zapušenih sinusa ili nakupljanja sluzi (šlajma) u disajnim putevima. Ove infekcije mogu biti posledice bakterija ili virusa, a hrkanje će prestati nakon terapije koju će mački prepisati veterinar za lečenje infekcije. Takođe, i strano telo, poput travke koja se zaglavila u ustima ili grlu, može biti odgovorno za hrkanje, a mogu se javiti i kašljanje, infekcija sinusa ili uznemirenost. I tumori mogu biti uzrok hrkanja, i to pre svega oni na sinusima, ali i limfom, fibrosarkom ili adenokarcinom. I benigni polipi mogu za posledicu imati hrkanje.

Šta je znak za uzbunu?

Ako vaša maca tek s vremena na vreme, tokom dubokog sna, tiho zahrče, to je zaista samo znak da je opuštena i da čvrsto spava. Međutim, stručnjaci kažu da ako primetite da se zvuk hrkanja pojačava (glasniji je), ako je praćen kijanjem, kašljanjem i ako je maci smanjen apetit – to je znak da je muči neki zdravstveni problem. Ako niste sigurni da li je reč o bezazlenom hrkanju ili je nešto ozbiljnije u pitanju – najbolje je da se konsultujete sa veterinarom i odvedete svog ljubimca na pregled.