Ukusan obrok za ljubimicu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 28/02/2023

Ukusan obrok za ljubimicu

Čini se da slatki krompir postaje sve popularniji u ishrani kućnih ljubimaca. Možda ćete videti mnogo hrane za pse koja se reklamira sa slatkim krompirom kao glavnim sastojkom. To je odlično za pse, ali možda će vas naterati da se zapitate – da li mačke mogu da jedu slatki krompir? Kratak odgovor je – da. Slatki krompir nije toksičan za mačke. Ali to ne znači da vaša mačka mora stalno da ima ovo povrće u svojoj ishrani. Naravno, svi smo čuli za prednosti ovog krompira, ali one se možda ne odnose na ljubimicu. Hajde da objasnimo zašto je to tako.

Važno je razumeti da mačkama treba samo meso i voda da bi preživele. Za razliku od pasa, koji su svaštojedi, mačke su mesožderke. To znači da neki sastojci koji se nalaze u mačjoj hrani joj nisu nužno potrebni, u preodu – vašoj mački nije potreban nikakav biljni protein koji bi joj poboljšao ishranu.

Ali, ako kojim slučajem vaša mačka voli ukus slatkog krompira, postoji nekoliko hranljivih materija koje mogu da dobiju tako što će uzeti komadić ili dva s vremena na vreme, pošto je prepun vlakana i pun vitamina i minerala.

Podrazumeva se da mačka dobija sve hranljive materije iz svoje svakodnevne ishrane, tako da nema potrebe da dodajete slatki krompir u redovnu ishranu.

Ono što nije dobro jeste da kuvani slatki krompir može da izazove probleme sa varenjem ako se vaša mačka prejede. Međutim, male količine mogu ublažiti zatvor i održavati mačku zdravom.

Mačke nikada ne bi trebalo da jedu sirovi slatki krompir. Sirovi slatki krompir može biti teško svarljiv i može izazvati probleme sa digestivnim traktom ljubimice.

Pate sa barenim mesom

SASTOJCI: šolja sitno seckane obarene piletine, četvrtina šolje barenog i ispasiranog brokolija, četvrtina šolje barene i ispasirane šargarepe ili pasiranog slatkog krompira, bujon.

PRIPREMA: U blender stavite sve sastojke osim bujona i sitnite dok smesa ne bude kompaktna. Tokom miksovanja postepeno dodajte pileći bujon koji će smesu učiniti kompaktnom i ukusnijom. Poslužite ljubimici.