Uginula glavna mačka Petropavlovske tvrđave - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
stara mačka
Od petmagazine.rs - 03/09/2021

Uginula glavna mačka Petropavlovske tvrđave

U Sankt Peterburgu uginula je glavna mačka Petropavlovske tvrđave – Kapitolina, koja je imala 21 godinu, saopšteno je iz sanktpeterburškog Državnog istorijskog muzeja

Izvor: N1

Iz Muzeja su na svojoj stranici na društvenoj mreži “Vkontakt” naveli da je Kapitolina bila nezamenjiv čuvar Petropavlovskog hrama, te da su je voleli i zaposleni i posetioci muzeja.

Mačka “carskih boja, plave krvi, gadnog karaktera i tvrdih principa”, kako su je opisivali radnici muzeja, svaki dan je obilazila hram i njegovu tvrđavu. “Kapa” je često pozirala turistima na službenom mestu nadzornika ili na trgu ispred Hrama. Ponekad je lovila miševe i vrapce, isključivo zbog održavanja kondicije, s obzirom na to da su ovog ljubimca odlično hranili. U junu je Kapitolina postala laureat sveruskog konkursa gradova u nominaciji “muzejske mačke”.

Petropavlovska tvrđava nalazi se na ostrvu na reci Nevi, izgrađena je u ranom 18. veku i u njoj se nalazi Petropavlovski hram. Ova tvrđava je jedan od spomenika Sankt Peterburga pod zaštitom Uneska, a njen veći deo danas je pretvoren u muzej.

U Sankt Peterburgu postoji veliki broj spomenika posvećenih mačkama. Prema predanju, nakon opsade Lenjingrada nije preostala nijedna životinja zbog gladi prouzrokovane blokadom, a prva koja je potom dovedena u grad bila je mačka. Ona je od tada simbol ovog grada.

Related Posts