Tajna mačjih očiju - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
oci macke
Od petmagazine.rs - 29/10/2019

Tajna mačjih očiju

Da li ste znali da boja krzna i boja očiju mačke nisu ni u kakvoj vezi, kao i da oči rasne cica-mace imaju intenzivniju boju?

Tekst: magazin “Mačka”, Foto: Shutterstock

Te prelepe krupne oči naših mezimaca jedna su od njihovih najlepših i najupečatljivijih karakteristika, bilo da su nebeskoplave, smaragdnozelene ili pak bakarnožute. Njima nas „gađaju“ pravo u dušu i kao da nepogrešivo mogu da prodru u svaki kutak naših misli, pa i onih skrivenih.

Dužica

Kada govorimo o boji očiju mačke, stručnjaci kažu da najpre moramo da pomenemo dužicu. Ako ste možda zaboravili anatomiju oka, o kojoj smo učili u osnovnoj školi, to je onaj najlepši, obojeni deo oka koji okružuje zenice. Sastoji se iz dva dela: prednjeg, pigmentnog i fibrovaskularnog, poznatog kao stroma. Oba sadrže ćelije pod nazivom melanociti, koje proizvode pigment. U stromi, one su „haotično“ raspoređene, dok su u pigmentnom delu ove ćelije zbijene. Dužica svojim izgledom određuje boju očiju, a boja dužice se dobija genetskim nasleđem i određena je količinom pigmenata.

Melanin

Ćelije melanociti proizvode pigment melanin. Ovaj pigment ključan je kada je reč o boji krzna vaše mačke i određuje da li će ono biti tamno i u kojoj meri. Isto je i u slučaju boje oka – što je više melanocita u dužici oka mačke, to će njene okice biti tamnije. Međutim, mace ne mogu imati tamnobraon boju oka kao ljudi, najtamnija nijansa mačjeg oka je tamnobakarna.

Intenzitet boje

Što su melanociti u dužici aktivniji, to će boja biti intenzivnija, kažu stručnjaci. Visokoproduktivne ćelije rezultovaće zlatnožućkastom bojom oka, dok će one sa slabijom aktivnosti mačjim očima dati svetložutu boju.

Rasne mačke

Zanimljivo je da rasne mace imaju intenzivniju boju očiju od domaćih mačaka, mešanaca. Razlog je u tome što za rasne mace postoje striktni standardi u izgledu, pa se pažljivom selekcijom pare one mace sa intenzivnom bojom očiju. Tako mace rase bombaj uvek imaju jarke bakarnozlatne oči, dok tonkinške mogu da se pohvale morskoplavom bojom.

Mačići

Svi mačići kada se rodeimaju plave oči jer melanociti još uvek nisu počeli da “rade”. Kako rastu, tako se i ćelije u dužici aktiviraju i s vremenom mače dobija pravu boju oka. Boja se može naslutiti između četvrte i šeste nedelje, a ona prava, puna boja, otkriće se tek u četvrtom mesecu.

Boja krzna

Mačja genetika je takva da različiti geni utiču na boju krzna i boju oka, te one nemaju mnogo međusobne veze. Melanociti u dlaci mogu biti mnogo više ili znatno manje aktivni od onih u oku. Jedini izuzetak su mace s belom bojom dlake zbog epistatičkog gena koji „maskira“ druge boje, pa će ove mace pre imati plave oči od maca s krznom u drugim bojama.

Plave oči

Mace s plavim očima zapravo uopšte nemaju melanina u dužici oka. Zbog toga što su njihove oči zakrivljenog oblika, svetlo se u oku reflektuje tako da očima mačke daje plavu boju.