Švrća je najstariji mačak u Srbiji - Pet Magazine
svrca macor
Od petmagazine.rs - 11/05/2020

Švrća je najstariji mačak u Srbiji

Ovaj naočiti macan proslavio je 26. rođendan i naša želja je da u dobrom zdravlju zajedno slavimo još mnogo godina.

Tekst: Ivana Labović, magazin „Mačka“; Foto: Marijana Janković

Kremasta Pufna (Cream Puff) domaća je mačka iz Teksasa koja je u Ginisovu knjigu rekorda upisana kao najstarija mačka. Imala je neverovatnih 38 godina i tri dana kada je uginula 2005. godine. U Srbiji, najstarija cica-maca imala je 30, a Švrća, junak naše priče, proslavio je 26. rođendan, zbog čega je u ovom trenutku najstariji mačkasti stanovnik naše zemlje. Nadamo se da će oboriti rekord svog prethodnika, i da će, što da ne, postati jednog dana i novi Ginisov rekorder.

Kraljevski tretman

Švrću smo upoznali u veterinarskoj ambulanti Srećka Radojičića na Voždovcu, veterinara poznatog po lečenju životinja koje su zaštitni znak i ponos „Beo zoo-vrta”.

‒ Bio je maj 1994. godine kada je moja ćerka Tatijana ušetala u stan sa crnim mačetom u naručju koje je u tom trenutku, kako nam je Srećko rekao, imalo oko dva meseca. To znači da je otprilike rođen negde u martu te godine. Od tada do danas on je gospodar našeg doma, sve mu je podređeno i ima kraljevski tretman – kaže nam sa osmehom Irena Škarić.

Žilavi deka

veterinar Srecko Radojicic

Sa njom i ćerkom Tatijanom našli smo se u ambulanti jer je Švrća tog dana imao redovnu terapiju – injekcije vitamina jer mu je oslabio imunitet. Isprva se krio u transporteru, a onda je nevoljno izašao jer je znao da mu sleduje ne baš prijatnih nekoliko minuta. Ali, ipak dragocenih za njegovo zdravlje.

‒ Uvek je bio žilav, vretenast, pravi gospodin. Međutim, u poslednjih godinu dana, što je i prirodno zbog njegovih godina, ima zdravstvene probleme. Za početak, ima svega još tri zuba pa mu uz granule, koje i dalje jede, mada se ponekad pomalo i pomuči, dajemo i vlažnu hranu i sosiće, prelive u kesicama. Pati i od staračke distrofije pa se malo smanjio i stanjio, a pojavile su mu se i sede, kao i zalisci, kako ih zovemo u šali. Na nekim delovima tela izgubio je dlaku. Manje i jede. U više obroka, ali manje količine hrane nego ranije. Švrća je i bubrežni bolesnik, mada stanje držimo pod kontrolom uz redovne kontrole i odgovarajuću urinary hranu. Imao je pesak u bubrezima i teško je mokrio, pa mu je 2002. godine Srećko obavio intervenciju čišćenja bešike. Srećom, uz odgovarajuću hranu, više nismo imali problema.

Izbirljiv

Kada je reč o hrani, Irena kaže da je Švrća oduvek bio izbirljiv i na svoju ruku, pa se njegovom istančanom nepcu mora ugađati.

‒ Poslednja analiza krvi pokazala je da ima blago povišen holesterol, pa smo u ishranu uključili i medicinsku hranu s manjim procentom masnoće, ali njome nije preterano oduševljen. Mešamo mu je sa hranom za zdravlje bubrega, pa nekako pristane, ali da se on pita – ne bi je jeo. U poslednjih šest do sedam meseci opao mu je imunitet pa redovno dolazimo na vitaminske koktele koje mu Srećko daje u vidu injekcija, kao i enzime za jetru i bubrege. Ima problem i s vidom, ali nema većih tegoba jer se raspored u stanju ne menja te se i dalje odlično snalazi.

Ne voli cimera

Tatijana Škarić 2015. godine u dom je dovela još jednog mačora kojem su dali ime Srećko, ali Švrća je samo naučio da ga podnosi.

‒ Nikako se ne slažu. Švrća je gazda i ne dozvoljava da bude ikako drugačije. Srećko ga izbegava otkako su pre nekoliko godina imali opasan okršaj pa ih sada držimo u odvojenim prostorijama. Nama su obojica glavni, i prednosti nema, ali Švrća je jasan u svom stavu. Zato svako ima svoj apartman – kaže sa osmehom Tatijana.

najstariji macor u srbiji

Brbljivac

Kada se veterinar Srećko pripremao da mu da injekciju, shvatili smo i da Švrća vrlo glasno i jasno komunicira sa svojom okolinom. Glasno je mjaukao i žalio se što mora da primi ne jednu nego tri boce, od kojih poslednja još i peče.

‒ I u kući je glasan i stalno nam nešto poručuje. Kritikuje, žali se, negoduje, naređuje. Čim obavi nuždu, obavesti nas da je vreme da očistimo posip. Ali je u suštini jedna velika maza. Dok radim po kući, ume da mi se obesi oko vrata i zajedno sve radimo. Glasan je i kad prede, kao mašina, pa meni ne dâ da zaspim, a ćerka na primer u tome uživa i odmah je uspava. Kao mlađi je bio razigraniji, ali iako i dalje voli da se igra, ta je igra sada kraćeg daha jer se brzo umori. 

Recept za dugovečnost

Naše sagovornice smo pitali koji je to recept za dugovečnost i bez razmišljanja su obe u glas rekle – ljubav.

‒ Ljubav i pažnja, zaista. Uvek ističem da su ljubimci kao deca. Ja sam pedijatrijska sestra i i iz svog profesionalnog iskustva i iskustva kao vlasnika mačke, savetujem svima da na prvi znak neke promene u ponašanju ili fizičkom stanju mezimca odu kod veterinara. Nemojte da čekate. Znate kako roditelji umeju da kažu da se dete ujutru nakašljalo, a po podne dobilo upalu pluća. Isto je i sa životinjama. Brza reakcija je najvažnija kako biste im sačuvali zdravlje.

Obožava toplotu

Kroz smeh, Švrćine vlasnice Irena i Tatijana ispričale su nam da je u njihovoj kući ovih dana – Sahara.

‒ Švrća voli da mu je toplo, a i zbog zdravstvenog stanja je to obavezno, pa su nam radijatori u stanu namešteni uvek na 29 stepeni. Mi se topimo i na sve načine pokušavamo da dođemo do vazduha, ali on uživa. Dovijamo se tako što odemo u drugu sobu i otvorimo prozor.

Tatijana Škarić i Švrća
Tatijana Škarić sa mezimcem Švrćom

Ponosan lekar

Srećko Radojičić kaže da je privilegovan što već godinama leči najdugovečnije životinje.

‒ Mislim da je to sudbina. Ja sam amputirao nogu aligatoru Muji u „Beo zoo-vrtu”, i on je najstariji aligator na svetu koji živi u zatočeništvu, odnosno u nekom zoološkom vrtu. Švrća je najstariji mačak kod nas i lečim ga gotovo od početka moje karijere, Diplomirao sam 1993. godine i naredne godine postao je moj pacijent. Pre nekoliko dana smo mu uradili biohemijske analize i verujte da su gotovo idealne. Dajem mu suplemente za imunitet i bubrege, Švrća ima i osteodistrofične promene kao i laringotraheobronhitis, zbog čega mu suze oči, ali uz redovne kontrole i terapiju sve držimo pod kontrolom. Redovne posete veterinaru su važne, ali moje mišljenje je da je baš kao i kod ljudi za dug životni vek u prvom redu zaslužna genetika. I Bog – kaže nam dr Radojičić.

Komentari “Švrća je najstariji mačak u Srbiji

  1. Поштовани,
    Велики сам љубитељ мачака. Цео сам живот са њима. Однедавно сам удомила једног старог мачка. Био је у очајном стању. Инекцује… Антибиотици. Витамини… Ал тешко их апликујем…. Анализе су показале да има сиду. Кастрирала сам га. Извађени су му покварени зуби. Сада има 4 зуба. Очишћен каменац. Снимак плућа је уреду . Међутим има већи стомак. Доста пије воде. Један вет је рекао да има мало слободне течности. Други да нема. Анализе су показале да има више протеина. Када кија често излете капљице крви . Апетит му је одличан. Збуњена сам. Верујем да има проблем са бубрезима. Живим у Ужицу. Шта ми препоручује те …
    Срдачно,
    Весна

POSTAVI ODGOVOR

Your email address will not be published.