Selkirk reks: Druželjubiva, razigrana i mazna - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
selkirk reks
Od Dijana Đukić - 23/04/2019

Selkirk reks: Druželjubiva, razigrana i mazna

Neobične mace kovrdžave dlake potomci su mačke pronađene u jednom američkom prihvatilištu 1987. godine. Zbog neobičnog izgleda, američki odgajivači su počeli da ih ukrštaju s domaćim macama (a kasnije i s rasnim poput persijske, egzote, britanske) kako bi dobili ovu nesvakidašnju, kovrdžavu macu gustog krzna.

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Prema dostupnim podacima, ova mačka je dobila ime po planinama Selkirk, blizu kojih je pronađena.

Reks

Reks je zapravo naziv za prirodnu genetsku mutaciju kod sisara usled koje oni imaju kovrdžavo krzno. Uz selkirk macu, kovrdže krase i mace rasa: korniš reks, devon reks, nemački reks i uralski reks. Kod selkirk reks mačaka, ovaj gen se ispoljava posve drugačije nego kod ostalih pomenutih kovrdžavih rasa. Kod njih on predstavlja autosomalni nekompletni dominantni gen koji zahvata sva tri sloja krzna: dlaku, poddlaku i finu paperjastu poddlaku uz telo, pa su im kovrdže rastresite i razbarušene. Zbog nekompletne dominantne osobine ovog gena, u leglu se osim mačića s kovrdžavom dlakom javljaju i oni s normalnom glatkom dlakom. Kod kovrdžavih primeraka čak su i brkovi kovrdžavi.

kovrdzava macka

Privržena

Selkirk reks je maca koja neće baš rado leškariti s vama u krevetu, ali je izrazito privržena vlasniku i drugim ukućanima, tolerantna je, prijateljski nastrojena, i odličan izbor za porodice sa starijom decom i drugim ljubimcima (psima i mačkama). Ovo je maca koja će vas rado pratiti i na putovanjima, a dokazala se i kao izvrsna terapeutska mačka.

Izgled

Ove mace su krupne, imaju okruglu glavu i snažno telo. Teže od tri do čak sedam kilograma, koliko imaju neki mužjaci. Njihovo krzno se javlja u najrazličitijim bojama, a dlaka im može biti kratka i duga.

selkirk reks

Temperament

Mačka rase selkirk je veoma razigrana i voli da se mazi, a ume biti i smešna i šašava kada se zaigra. Zbog svoje prijateljske naravi, ne voli da bude dugo sama, pa je odličan izbor za osobe koje nemaju klasično radno vreme ili koje rade od kuće. Tražiće pažnju tihim i umilnim oglašavanjem kada se oseća zapostavljenom.

Nega i zdravlje

Selkirk reks je veoma zdrava maca. Kada je reč o održavanju njenog krzna, kako se ne bi mrsilo, potrebno je da je češljate nekoliko puta nedeljno. Prilično se i linja, pa je i zbog toga poželjno uklanjanje mrtve dlake. Možete i da blago prstima prolazite kroz njeno krzno, uživaćete i vi i vaša mezimica, i ujedno ćete joj održavati krzno.