Saveti: Mačke i praznici - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka i torta
Od petmagazine.rs - 06/12/2019

Saveti: Mačke i praznici

Mačke se, kao ni većina životinja, ne osećaju dobro kada ih izložimo naglim promenama. Zato im ne bi trebalo previše menjati uobičajeni jelovnik.

Tekst: dr vet. Med. Tamara Stanojević za magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Vrlo male količine nemasnog mesa ili barenog povrća mogu biti i praznična poslastica.

Pažljivo bi trebalo posmatrati mačku ako joj dajemo hranu koja je za nju nova, i u slučaju bilo kakvih zdravstvenih promena (najčešće je to povraćanje, dijareja ili apatija) trebalo bi se posavetovati s veterinarom.  

Mačka ne sme da jede:

  • Vrlo masnu i začinjenu hranu – pečenje privlačno miriše, ali može biti uzrok dijareje i ozbiljnijih problema u digestivnom sistemu (oboljenje pankreasa).
  • Sva hrana koja sadrži bilo koju vrstu luka u većoj količini može biti opasna po mačku. Srećom, mačka će eventualno pojesti samo malu količinu, koja tako sporadično uneta ne bi trebalo da izaziva zdravstvene probleme.
  • Različite vrste čokolade i slatkiša – mačka ne registruje slatko, ali će se poneka odlučiti da krišom uzme komadić torte, a one s najviše crne čokolade su najopasnije jer sadrže najviše teobromina – supstancu koja može izazvati probleme na nivou nervno-mišićne funkcije: podrhtavanje, mišićni tremor i srčane probleme. Slične zdravstvene smetnje izaziva i hrana koja sadrži kofein i različite orašaste plodove. Velike količine šećera u slatkišima takođe su nutritivno nepoželjne.
  • Mleko i mlečni proizvodi mogu biti uzrok gastrointestinalnih smetnji kod mačaka osetljivih na prisustvo laktoze.

Kako podeliti rusku salatu s macom

ruska salata

Da ne bismo potpuno uskratili mački uživanje u prazničnim đakonijama, možemo je uključiti u pravljenje ruske salate, i to one verzije s belim mesom i naravno – bez majoneza. Pet do šest zrna zamrznutog graška, nekoliko kockica obarene šargarepe, komadić-dva belog mesa, nekoliko kockica krompira, četvrtina barenog jajeta – to je hrana koju mačka može pojesti nezačinjenu, kao poslasticu ili jedan obrok.