Dalje šape od citrusa! - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 10/02/2023

Dalje šape od citrusa!

Mace ne bi trebalo da jedu pomorandže (kao ni druge vrste citrusa), jer esencijalna ulja i limunska kiselina iz ovog voća mogu ozbiljno narušiti njihovo zdravlje

Piše: petmagazine.rs

Pomorandže su slatko voće, ali s veoma malo kalorija, bez masti, a bogate vitaminom C. Zbog toga se preporučuju u ishrani ljudi, čak i onih koji su na dijeti (kao zdrava užina), ali da li mačke smeju da zaslade nepce ovim voćem?

Esencijalna ulja

Najveći poblem s macama i pomorandžom jeste u esencijalnim uljima koje sadrži ovo ukusno voće. Naime, ova ulja su toksična za mačke i naše mezimice mogu učiniti veoma bolesnim. Prema studiji koju je naručilo američko osiguravajuće društvo za životinje Embrace Pet Insurance, esencijalna ulja štetno deluju na centralni nervni sistem mačaka, dok limunska kiselina izaziva iritaciju želuca.

Kako se navodi u ovom istraživanju, sam plod pomorandže sadrži najmanje limunske kiseline i esencijalnih ulja. Ovi sastojci u najvećem procentu se nalaze u kori i belom omotaču, koje mačka nikako ne bi smela da pojede, ali ako joj je kriška primamljiva – možete joj bez bojazni dati zalogaj i ne bi trebalo da bude problema. Tek će poneka maca od zalogaja imati blagu nelagodu u stomaku.

Citrusi

Iako ih ljudi obožavaju, mačke bi, nažalost, trebalo da izbegavaju i druge vrste citrusa kao što su limun, mandarine, klementine, grejpfrut…

Tegobe

Dobro je znati i koji su prvi simptomi tegoba koje citrusi mogu izazvati, kako bi vlasnici na vreme reagovali ukoliko posumnjaju da se njihova maca dočepala nekog komadića pomorandže ili drugih citrusa sa stola.

‒ Prvi simptom jeste svakako nelagoda i bol u stomaku, kao i povraćanje i dijareja. Ukoliko posumnjate da je vaša maca “ukrala” neki komadić citrusa, najbolje je da je odmah odvedete veterinaru. Na sreću, većini mačaka ovo kiselo voće uopšte nije primamljivo, tako da je mala verovatnoća da će se nešto loše dogoditi vašem mezimcu, ali oprez je svakako poželjan – naglasila je direktorka osiguranja Embrace Džena Mahan.