Savet: Bezbednost na prvom mestu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macke u stanu
Od petmagazine.rs - 18/02/2020

Savet: Bezbednost na prvom mestu

Biti odgovoran i posvećen vlasnik mačke podrazumeva i obavezu da svoj dom učinite bezbednim kako se vaš živahni, radoznali i spretni mačkasti ljubimac ne bi povredio.

Tekst: Katarina Stanković, Udruženje za zaštitu životinja i razvoj građanske svesti FENIKS, Foto: Shutterstock

Kada u svoj dom dovedete mačku, to znači da ćete biti njena porodica do kraja njenog života, koji u proseku traje između 12 i16 godina. Biti vlasnik mačke znači biti njen najbolji prijatelj, a to prijateljstvo i ljubav, osim hrane, pažnje i veterinarske nege, podrazumeva i da posvetite pažnju bezbednosti vaše mačke.

Držanje mačke u dvorištuda ili ne?

Iako su pripitomljene, mačke su životinje koje su zadržale veliku dozu samostalnosti u odnosu na ljude. Ukoliko macu držite prvenstveno u dvorištu, trebalo bi da budete svesni da će u tom slučaju vaše vlasništvo biti vrlo uslovno. Potreba da provodi vreme sa ljudskom porodicom varira od mačke do mačke, ali u većini slučajeva – „vaša” mačka u dvorištu je zapravo samo mačka lutalica sa obezbeđenom hranom i sigurnim mestom za odmor. U seoskom okruženju, mačke su se oduvek čuvale na ovaj način, ali to se ne smatra odgovornim vlasništvom i u gradskim uslovima je obično pogubno po mačku u vrlo kratkom vremenskom roku. Mačke koje dobrim delom prepustite okolini imaju kraći životni vek, veliku verovatnoću da obole od različitih bolesti, da budu otrovane, da stradaju od saobraćaja, drugih mačaka, pasa, ili ljudi. Posebno su problematični mačori, jer ukoliko vam je ljubimac kastriran – trpeće mnogo nasilja od strane drugih mačaka oba pola. Ukoliko nije kastriran, verovatno će biti ozbiljno povređen ili ubijen od strane drugog mačora. Mačori su izrazito teritorijalni i dominantni mačak je u stanju da kontroliše teritoriju od nekoliko stotina kvadratnih metara. Pod kontrolom podrazumevamo eliminaciju svih konkurenata na koji god način, što dovodi do surovih borbi. Upravo su zato mačori koje viđamo po ulicama često bez uveta, oka ili repa.

Najbolje je da, ukoliko ipak želite mačku da puštate u dvorište, to bude na ograničeno vreme i pod vašim nadzorom. Trebalo bi da znate da ograde (osim ako nisu zidovi visine preko dva metra) nisu nikakve prepreke mačkama. Najveći deo vremena mačka bi trebalo da provodi u kući.

Padovi

Iako su mnogi vlasnici skloni da neke stvari prepuste slučaju uz čuveni izgovor „Ma neće on/a sigurno”, zapamtite sledeće – ukoliko su vam prozori i terasa bez zaštitnih mreža ili rešetaka, čak će i najmirnija mačka u nekom trenutku SIGURNO napraviti pogrešan korak i pasti! Bilo da je samovoljno skočila za pticom, ili se trgla zbog nekog zvuka koji ju je preplašio. U slučaju pada, mačke obično stradaju zbog povreda glave, unutrašnjih organa i kičme. Istina je da mačke imaju elastične skelete i, u određenoj meri, sposobnost da se dočekaju na noge, međutim, visina s koje mačke padaju i tvrdoća tla u gradskim uslovima obično uslovljavaju ozbiljne povrede. Čak i ako se mačka dočeka na noge, obično dolazi do pucanja kostiju nogu, karlice ili kičme. Takođe, mačke koje su pale, obično „dočekaju” saobraćaj, psi ili neprijateljski nastrojene druge mačke. Ovo bi trebalo da imate u vidu i ako živite u nivou zemlje, pa mačka može komotno da izađe kroz prozor umesto da „padne”.

Bezbednost u kući

Pre nego što dovedete mačku u svoj dom, trebalo bi dobro da istražite sve prostorije

gde će ona imati pristup. Mačke vole da se zavlače po ćoškovima, pa posebnu pažnju obratite na ono što se nalazi na (ljudima) slabo dostupnim mestima. Proverite ispravnost vrata tj. kvaka. Sve mačke veoma brzo nauče da otvaraju vrata koja se lako otvore „gurkom”, pa ako ne želite da mačka ima pristup svim delovima kuće u svakom trenutku – popravite kvake ukoliko je to neophodno. Mačke obično neće gristi kablove, ali budite oprezni i pratite situaciju. Prekinite grizenje kabla odsečnim uzvikom „Ne!” Ako se grizenje kablova bude ponavljalo, možete ih premazati nekim repelentom. Kablovi predstavljaju vid opasnosti za mačke ukoliko se upetljaju u njih – zato vodite računa da kablovi budu raspetljani, uredni i sprovedeni van hodnih staza (npr. uza zidove). Takođe, obratite pažnju na produžne kablove, u čije utičnice mačka može staviti šapu i doživeti strujni udar. Trebalo bi da imate u vidu da mačke, zbog svoje urođene elastičnosti, mogu da se provuku kroz sve prostore koji su širine njihove glave. Svi ormani i komode bi trebalo da budu potpuno primaknuti zidovima tako da mačka nikako ne može da se zavuče iza njih. U suprotnom, mogla bi da se zaglavi i povredi.

Puštanje mačke u hodnik zgrade

Mnogi vlasnici koji imaju macu u stanu praktikuju njeno puštanje u hodnik zgrade, ne bi li joj tako omogućili veću slobodu kretanja. Ovo nikako ne preporučujemo, iz sledećih razloga:

* Nikada ne možete biti sigurni u namere vaših komšija – slučajevi izbacivanja mačke van zgrade, udaranja ili trovanja su češći nego što mislite.

* Kućne mačke imaju slabiji imunitet, a hodnik zgrade je stecište nečistoća i infektivnih/patogenih mikroba.

* Ukoliko ima pristup podrumu, mačka može doći u kontakt sa glodarima i zaraziti se unutrašnjim i spoljašnjim parazitima. Kontakt mačaka i glodara osnova je širenja protozoe toksoplazme, a toksoplazmoza je izuzetno opasna za ljude, pogotovo za žene u drugom stanju.

* Mački uvek može doći u konflikt s drugom životinjom u hodniku, bilo da je u pitanju pas ili druga mačka.