Ragamafin: Mazilica, inteligentna, razigrana mačka - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
ragamafin
Od petmagazine.rs - 04/11/2019

Ragamafin: Mazilica, inteligentna, razigrana mačka

Ove predivne cica-mace raskošne dlake poznate su po svojoj pitomoj prirodi, umiljatosti i nežnosti koja nema granice.

Izvor: magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Možete je kao bebu držati u naručju i ona će se potpuno opustiti i podići „sve četiri uvis”, jer obožava ljude, pažnju i maženje. Iako možda do sada niste čuli za ovu američku rasu, verujemo da ćete je do kraja ovog teksta zavoleti i poželeti za mezimca. Naročito ako u svom domu želite umiljatog ljubimca koji neće izlaziti iz vašeg krila.

Istorijat rase

Ako vam ragamafin na prvi pogled zaliči na regdol macu, to nije ništa čudno, jer su ove dve rase u srodstvu, pa su samim tim i veoma slične. Ideja odgajivača bila je da regdol macama podare različitost u boji krzna, a kasnije i da prošire genetski potencijal ove umiljate rase. Amerikanka Ana Bejker zaslužna je za nastanak i razvoj rase ragamafin, a podaci pokazuju da je ova maca duge i raskošne dlake nastala ukrštanjem regdola, persijske, himalajske i američke dugodlake mačke. Rasa je nastala 1994. godine, a puno međunarodno priznanje dobila je tek nedavno, 2011. godine.

Ime

Zanimljivo je da je prvobitno ime ove rase trebalo da bude liebling, što na nemačkom znači „draga”, „voljena”, „srculence”, jer je njen karakter upravo takav. Ali ime koje su joj odgajivači dali u šali ostalo je ono po kojem je danas poznata u celom svetu i koje u bukvalnom prevodu sa engleskog glasi – „odrpanac”.

Karakter

Baš kao i njene najbliže rođake, regdol mace, i ragamafin je prava pravcata mazilica, koja će vas stalno pratiti u stopu i biti u vašem krilu kad god i koliko god je to moguće. Umiljata i izrazito inteligentna, ova maca neretko nalikuje psu zbog svoje razigranosti i neumorne energije da trči za lopticom i vraća je vlasniku. Ona veoma brzo uči trikove, lako je naučiti je i na povodac, a goste će, iako ih ne poznaje, prijateljski dočekati na vratima i brzo se s njima sprijateljiti. S obzirom na to da uživa u pažnji ljudi, ova maca nikako nije za vas ako radite od devet do pet, jer će patiti ako je sama. Idealan je mezimac za porodice sa decom, jer će obožavati da se s njima mazi i igra, a uz to je i veoma tolerantna. Ovim nežnim džinovima svi su prijatelji – i druge mačke, i psi, i ptice, i gušteri… baš sa svim vrstama kućnih ljubimaca će rado deliti životni prostor.

Izgled i nega

Ragamafin je velika mačka, duge dlake, koja gotovo da se ne može umrsiti. Četkanje jedanput nedeljno dovoljno je kako biste njeno krzno održavali glatkim, zdravim i sjajnim. Ženke teže od 4,5 do sedam kilograma, dok mužjaci dostižu težinu i do devet kilograma. Njihova dlaka javlja se gotovo u svim bojama i kombinacijama boja, a i oči im, prema standardu, mogu biti različitih boja. Zanimljivo je to da se mačići rađaju potpuno beli i tek kasnije dobijaju svoju pravu boju. Odrasli mužjaci imaju upečatljiv podvaljak i snažan vrat, te podsećaju na generale. Ovo su stamene i mišićave mačke, s dugačkim i raskošnim pufnastim repom. Sporo sazrevaju i rastu, te punu zrelost i veličinu dostižu tek u četvrtoj godini života.