Mačke su "programirane" da skrivaju slabosti - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 27/09/2022

Mačke su “programirane” da skrivaju slabosti

Stručnjaci procenjuju da čak trećina kućnih mačaka do svoje šeste godine oboli od nekog oblika artritisa, dok se procenat obolelih maca starih 12 i više godina penje na čak 90 odsto. Najveći problem u vezi sa artritisom je u tome što mačke mogu da skrivaju simptome godinama.

Piše: petmagazine

Kako kažu naučnici, to im je u prirodi jer u divljini predatori najpre napadaju slabe ili povređene životinje, pa su tako mačke “programirane” da skrivaju slabosti. Iako su već vekovima kućni ljubimci, mace su toliko dobre u prikrivanju bolesti da najveći broj vlasnika uopšte i ne zna da njihove mace imaju hronične probleme s bolnim upalama zglobova.

Najčešći simptomi artritisa (zapaljenja laktova i kukova) jesu smanjeni interes za kretanje, penjanje i skakanje, i mokrenje izvan mačjeg toaleta (pogotovo ako je na uzvišenju). Da vaš ljubimac pati od upale zglobova, primetićete i ako mačka teže ustaje iz ležećeg položaja, a ako je bolest toliko uznapredovala da je postala nepodnošljiva, mačke koje su inače bile maze izbegavaće druženje s ljudima i smanjiće im se apetit. Artritis se najčešće javlja kod mačaka koje se premalo kreću i koje imaju problem s prekomernom težinom.