Predstavljamo vam bombajsku mačku - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
mačka
Od petmagazine.rs - 12/01/2021

Predstavljamo vam bombajsku mačku

Sa bakarnim očima i kratkom crnom dlakom, bombaj mačka ima izgled malog crnog pantera. Ova rasa je, zapravo, dobila ime od indijskog grada Bombaja, koji se smatra zemljom crnog leoparda

Piše: Petmagazine.rs

Ova crna maca je kao rasa potekla iz Amerike, iz Luizvila, američke države Kentaki. Krajem pedesetih godina prošlog veka, američki uzgajivači su želeli mačku koja ima građu i izgled burmanke, ali da ima sjajnu, crnu dlaku. Uzgajivači su se nadali da će nova rasa podsećati na indijskog leoparda i u toj nameri u programu uzgajanja počeli su da se koriste burmansku i crnu američku kratkodlaku mačku svetlih, bakarnih očiju. Mačka koja je nastala dobila je ime bombajska kao podsetnik na to na šta ona zapravo liči.

I Britanci su želeli svog “crnog pantera”, pa su svoje britanske kratkodlake mačke crne boje parili s burmanskim i tako danas imamo i britansku bombaj mačku.

Karakter

Mlade bombajske mace su dosta aktivne, radoznale i lako se prilagođavaju promenama. Njihovo omiljeno mesto je najčešće prozor, odakle mogu da posmatraju svet. One su veoma nežne i vole društvo ljudi pa će često biti i nametljive kada je maženje u pitanju.

Veoma su prijateljski nastrojene, odlično se slažu sa svim članovima porodice, i sa decom, i drugim ljubimcima sa kojima dele životni prostor. Kada je reč o drugim mačkama, biće najbolji drugari sa ne nametljivim macama koje će prihvatiti da je bombajska maca glavna u kući.

Bombajska maca obožava igru, da juri loptice ili igračke na navijanje, a sa istim žarom uživaće da se zavlači u kutije, da prevrće i valja flaše. Ona će lako i brzo naučiti da vam vraća štap koji joj bacite, kao pravi pas, a nakon igre, ova maca biće smirena i staložena i vreme će provoditi u vašem krilu.

Bombajska mačka će se verovatno najviše povezati sa jednim članom porodice. Moguće je da će vas pratiti iz sobe u sobu i skoro uvek će imati nešto da “kaže” o onome što radite. Ako tražite nežnu mačku, bombajska je dobar izbor. Ali ako ste retko kod kuće, ova rasa može patiti zbog nedostatka pažnje. Bombajska mačka je dobar izbor za užurbano domaćinstvo jer se dobro prilagođava životu sa ljudima i drugim kućnim ljubimcima. Kada “ne komunicira” sa ljudima, pobrinite se da se odmara na toplom.

Izgled

Bombajka je vrlo čvrsta mačka, spretna je i snažna. Izgleda slično kao burmanska maca, a zbog uticaja američke kratkodlake malo je robusnija i ima zaobljenu glavu. Telo joj je srednje veličine i mišićavo. Konstrukcija tela ne sme biti previše suptilna. Noge su srednje duge, baš kao i rep. Okrugle oči su široko postavljene, uši su relativno male i stoje blago napred.

Dlaka im je vrlo kratka, glatko je pričvršćena za telo i ima malo poddlake. Trebalo bi da ima dubok satenski sjaj i da bude što crnja. Jednobojna dlaka ove mace nije jedina stvar koja je crna. Čak su i joj brkovi, nos, trepavice i jastučići na stopalima mastilo-crni.

Zdravlje i nega

Ove mace spadaju u veoma zdrave. Problemi sa sinusima mogu da se jave u odraslom dobu, a vlasnicima se preporučuje da obrate pažnju i na njihove desni i zube. Takođe, lako mogu da se ugoje ako se ne obraća pažnja na njihovu ishranu, posebno pod stare dane. Kod njih može da se javi hipertrofična kardiomiopatija i mogu imati problema sa disanjem zbog kratke njuške. Njihov životni vek je od 12 do čak 16 godina.

Preporučljivo je da im se, kao i svim mačkama, daje visokokvalitetna mokra hrana i malo kvalitetne suve hrane. Ako vaša mačka pokazuje znake gojaznosti, razgovarajte sa svojim veterinarom o promeni ishrane.

Related Posts