Potomci ruskih plavih maca i u Srbiji - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
ruska bela
Od petmagazine.rs - 07/03/2022

Potomci ruskih plavih maca i u Srbiji

O gracioznim, ruskim plavim macama, miljenicama careva i engleskih plemića, znamo prilično. Ali, da li ste čuli za ruske bele i ruske crne mačke koje su takođe priznate kao rasa?

Tekst i foto: Jasmina Lechleitner

Ako niste ništa znali o belim ruskom mačkama, nije ni čudo, jer su vrlo retke i posebne. U svetu postoji tek nekoliko odgajivača čistokrvnih rasnih ruskih belih maca!

One potiču od ruskih plavih rođaka i prvu liniju razvila je Frances Meklaod 60-ih godina prošlog veka u Velikoj Britaniji u svojoj odgajivačnici Arctic, a drugu Dik i Mejvis Džons u Australiji sedamdesetih godina 20. veka.

Engleska linija je nastala od bele ženkice, rođene 1961. godine, koju je Frances Meklaod dobila na poklon od prijatelja sa ruskog broda. Najstarije felinološko društvo, engleski GCCF, upisala je ovu macu u svoj eksperimentalni AOV registar (Any Other Variety), pod imenom Arctic Chumvi (Foreign Type Breed No 26).

Posle drugog svetskog rata genetski fond ruskih plavih mačaka drastično se smanjio, pa je sprovedeno spasavanja rase pomoću sijamskih plavih maca. Međutim, kako se kasnije iz tih linija rađalo puno mačića sa sijamskom maskom, odgajivač i GCCF sudija Grejs Pond sjajno je primetila da Artic Chumvi imao kratko troslojno gusto krzno, tipično za mace arktičkog pojasa poput ruskih plavih te je predložila da se  bela ženka Artic Chumvi uključi u spasavanje ruske plave rase parenjem sa plavim mužjakom registrovanim u GCCF. Prva dva legla iz ove kombinacije imala su bele ili plave mačiće, ali se u trećem pojavilo crno mače, što je pokazalo da je Artic Chumvi, osim što je genetski nosiac za plavu boju,  maskirala crnu boju ispod belog krzna.

Uskoro je u Velikoj Britaniji pod GCCF-om formirano novo društvo odgajivača ruskih mačaka, koje se brinulo o razvoju ruskih plavih, belih i crnih mačaka, a novi Standard rase napravljen je 1965. godine. Meklaod je gajila i redovno izlagala svoje ruske plave, bele ili crne mace u Velikoj Britaniji, a potom se preselila u Australiju.

Australijska linija

Druga, australijska linija ruske bele mace je nastala 4. maja 1971. u specijalnom, malom uzgojnom programu u Myemgay odgajivačnici (Dik i Mejvis Džons). Potomci ruske plave i sibirske mačke su u Australiju došli sa osobljem tajlandske ambasade. Iz tog legla dobijene su dve bele mace. Jedna je zadržana i nazvana White Rose (Bela Ruža). Nakon toga su White Rose parili sa njihovim najboljim uzgojnim ruskim plavim mužjakom Myemgay Yuri. Prve dve generacije ruskih belih maca su registrovane u novembru 1971. Zatim su uspešno izvedene četiri generacije, uz sve poteškoće uzgojnog programa. Jula 1975. novu rasu u svom registru zvanično priznatih rasa  upisale su australijske felinološke felinološke organizacije Royal Agricultural Society i Cat Club of New South Wales. Ovim priznanjem rasa je konačno mogla ravnopravno učestvovati na felinološkim izložbama na australijskom tlu . Iako i danas vrlo retke, ruske bele mačke kao podvarijetet ruskih plavih mačaka zvanično su priznate u mnogim svetskim felnološkim asocijacijama i federacijama pod okriljem WCC-a (World cat Congress).

Izgled i karakter

Ruska bela maca ima kratko, troslojno belo krzno, a vrhovi dlake se presijavaju. Krzno ove lepotice ne zahteva posebnu negu – dovoljno je jednom nedeljno iščetkati i skinuti opalu dlaku ako je ima. U svakom slučaju će joj prijati masaža. Ova rasa ne naginje genetski naslednim bolestima i uz adekvatnu brigu i negu može poživeti veoma dugo, od 15 pa čak i do 20 godina.

U pitanju su aktivne i razigrane mačke i dobar su ljubimac za porodicu. Odlikuje ih izrazita privrženost ljudima. Ona ne haje puno ako ste promenili mesto boravka ili razmestili nameštaj po kući – sve dok ste sa njom, njen svet je u savršenom redu. Ova jako inteligentna, gipka i elegantna mačja lepotica svilenog krzna osvojiće vaše srce, krevet  samo ako joj dozvolite, i sve prostorije u kući – jer njeno najomiljenije mesto je tamo gde se vi nalazite. Šta god radili budite sigurni da će vas pratiti, gracioznim korakom ruske balerine. Možete je lako naučiti raznim trikovima. A ako je u ranom uzrastu naviknete na povodac, ići će rado sa vama u šetnju.