Ponašanje: Zašto nas grizu? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
zasto macke grizu
Od petmagazine.rs - 30/04/2018

Ponašanje: Zašto nas grizu?

Mazite svog mezimca, on zadovoljno prede, a onda vas naglo ugrize. Da li je reč o „ljubavnim ugrizima“ ili vaša mačka pokazuje znakove agresije?

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Stručnjaci za ponašanje mačaka daju odgovor na pitanje zašto nas grizu i otkrivaju kako da razlikujemo njihovu naklonost od poruke da nisu srećne.

Govor tela mačke

Svaki vlasnik sigurno je naučio da predenje nije uvek znak zadovoljstva, pa se tako više oslanja na mačji govor tela nego na zvukove koje proizvodi. Ako su vašem mezimcu uši zabačene unazad, rep mu je visoko podignut i ispušta tihi zvuk sličan režanju – to je jasan znak da je uznemiren i da lako može napasti i ugristi.

Međutim, ako vas mezimac gricne dok je opušten tokom maženja, gleda vas i sporo trepće, prede, „mesi“ vas šapicama, a onda vas gricne – e to je ugriz ljubavi. Prema rečima australijskih stručnjaka za ponašanje životinja, ovo je siguran znak da je mačka preterano stimulisana, odnosno, da su receptori na njenoj koži primili dovoljno užitka i da dalje maženje vodi u bol, pa ga mačka prekida grickanjem.

Mačje navike

Dok su male, mačke nežnim ugrizima „zadirkuju“ svoju braću i sestre, pokazujući im tako ljubav i naklonost. Mnoge mačke i u starijem dobu zadrže ovu naviku pa svoje vlasnike s vremena na vreme počaste nežnim dodirom zubića i tako im saopštavaju da ih vole, ili da je vreme za maženje i pažnju.

Mačka i igra

Mačići se neretko grubo igraju i grizu, jer je to najbolji način da se pripreme za životne izazove koji su pred njima. Zato će vas i vaše mače tokom igre često grubo gristi, naročito ako je jedini mezimac u domu, pa ste mu vi zamena za brata ili sestru. Kako biste macu odvikli od ove navike, jer kad je starija ugrizi neće biti tako slatki, ne igrajte se s mačkom rukama, već uvek s igračkom – pecaljkom, lopticom, kanapom, vunicom…

Poštujte granice

Mačke imaju veoma suptilne načine da pokažu da im je stalo do nas. Takođe, suptilno nam stavljaju i do znanja da im je dosta ljubavi (poljubaca i dodira). Kad se mački prošire zenice, rep podigne i počne da leluja levo-desno, a uši se pomere unazad – poručuje nam da joj je dosta nežnosti.