Njujork: Zabrana hirurškog uklanjanja kandži mačaka - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka grebe krevet
Od petmagazine.rs - 10/06/2019

Njujork: Zabrana hirurškog uklanjanja kandži mačaka

Njujork je na putu da postane prva država u SAD koja zabranjuje hirurško uklanjanje kandži mačaka. Predlog zakona o tome je u utorak izglasan u njujorškom Senatu, gornjem domu parlamenta, a treba da ide i u donji, Predstavnički dom. Ukoliko ga usvoje oba doma, propis će biti na stolu guvernera Endrua Kuomoa, koji se još nije izjasnio o tome.

Izvor: Beta, Foto: Shutterstock

Hirurško ukljanjanje kandži mačaka je već nezakonito u Los Anđelesu, San Francisku i Denveru, kao i u većem delu Evrope i u Australiji.

Među pristalicama te zabrane u Njujorku su aktivisti za zaštitu prava životinja, vlasnici mačaka, kao i veterinari koji tvrde da je ta praksa okrutna i varvarska jer predstavlja amputaciju prvog članka svakog prsta, iz kojeg raste kandža.

Zakonu se protivi njujorško Veterinarsko društvo, navodeći da bi ta hirurška intervencija trebalo da bude dozvoljena kao poslednje sredstvo ukoliko mačka ne prestaje da grebe ljude ili nameštaj, ili ako vlasnik ima neki zdravstveni problem tako da bi ogrebotina mogla da dovede do infekcije ili povrede.

Po budućem novom zakonu, prekršioci zabrane moraće da plate 1.000 dolara novčane kazne. Veterinari će i dalje moći da sprovode tu intervenciju, ali samo iz zdravstvenih razloga, u slučaju infekcije ili povrede mačke.

Decenijama je hirurško uklanjanje kandži mačkama rutinski veterinarski postupak u SAD, a prvi predlog zakona koji je dugo pripremala država Njujork, o zabrani uklanjanje kandži izazvao je žestoku debatu koja se vodi već više od tri godine.

Veterinarske organizacije koje se protive zabrani uklanjanja kandži, kažu da je to često jedini način da se spreči da mačke s problemima u ponašanju budu napuštene ili podvrgnute eutanaziji.

Za razliku od ljudskih noktiju, kandže mačke su vezane za kosti, te njihovo uklanjanje zahteva da veterinar prereže tetive i nerve, i da ukloni prvi segment kosti – prvi članak svakog od prstiju mačke.

“To je amputacija. To je kao da se klještima čoveku odseče vrh prsta”, rekao je 2016. godine Džener Konrad, kalifornijski veterinar koji je lobirao medju njujorškim poslanicima da izglasaju predloženu zabranu.

I đaci su učestvovali u kampanji lobiranja kojom su pozivali poslanike da podže zabranu, a debata o tome je izbila u vreme razvoja osećanja Amerikanaca prema četvoronožnim ljubimcima.

Nekoliko američkih država je ranije zabranilo operacije uklanjanja glasnih žica pasa da ne bi lajali, a svih 50 američkih država ima propise po kojima je teška okrutnost prema životinjama krivično delo.

Procenjuje se da procedura uklanjanja kandži primeni na četvrtini svih mačaka u domaćinstvima u SAD, ali veterinari su rekli za AP da je to sve manje uobičajeno.

Neke od mačaka podvrgnutih tome potom počinju da ujedaju što pre nisu činile, a neke prestaju da koriste kutiju s peskom jer im pesak pogoršava rane na prstima.

Veterinari s kojima je ranije razgovarala agencija AP, kažu da se vlasnici mačaka sve više okreću alternativama – redovno podrezivanje kandži ili postavljanje malih kapica preko kandži mačke.