Nega: 17 saveta za vrele dane - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
leto i macke
Od petmagazine.rs - 01/07/2019

Nega: 17 saveta za vrele dane

Dovoljno vode, negovanje krzna i sprečavanje toplotnog udara ovog leta moraju biti prioriteti vlasnika cica-maca

Tekst: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Meteorolozi su za naredni period, pre svega za ovu nedelju, najavili tropske temperature, pa je veoma važno da se vlasnici maca potrude da njihovi ljubimci budu zaštićeni od letnje žege. Stručnjaci napominju da se pre svega moramo pobrinuti da naše mačke piju dovoljno vode, da  povedemo računa o njihovom krznu i da učinimo sve kako bismo sprečili toplotni udar.

Evo kako da ovog leta sačuvamo zdravlje naših mezimica: 

KRZNO

Možda niste znali, ali mace su superbića i zbog toga što se rađaju s veoma efikasnim, „ugrađenim” izolatorom koji ih štiti od hladnoće i toplote. Pretpostavljate, reč je o njihovom krznu, koje predstavlja samoregulatorni mehanizam za grejanje tokom zime i hlađenje tokom leta. Takođe, naše mace su pametnice jer će se, ako im je vruće, same smestiti u hladovinu ili tražiti prostor gde je hladnije (pločice u kuhinji ili kupatilu, tuš-kabina).

Međutim, sa svakim vrelim danom verovatnoća da će se vaša mačka više linjati – raste. Iako je linjanje prvi znak da je mačka zdrava, leto je, prema rečima stručnjaka, idealno doba za stvaranje „dlakavih” kuglica u stomaku vašeg mezimca, pa povedite računa o sledećem:

 1. Svakodnevno četkajte svoju mačku kako biste uklonili „mrtvu” dlaku i tako sprečili da ona završi u macinom stomaku, pošto ona redovno neguje svoje krzno (neretko su veterinari u stomaku mačke nalazili i klupko dlake veličine bejzbol loptice).
 2. Simptomi koji vam mogu ukazati na to da maca ima problem s nakupljenom dlakom u stomaku su nagon za povraćanjem, opstipacija (zatvor), dijareja, gubitak apetita, nadut stomak.
 3. Ako ste vlasnik mace s raskošnim, bujnim krznom, pre početka leta možete posetiti i gruming salone i svojoj mezimici priuštiti uslugu furminiranja (uklanjanja „mrtve” poddlake i dlake).

HIDRATACIJA

Baš kao što i ljudima lekari tokom leta savetuju da piju znatno više vode, pogotovo tokom tropskih dana, tako i veterinari naglašavaju da se moramo pobrinuti da naše mačke uvek imaju dostupnu svežu vodu i da je više piju.

 1. Na nekoliko mesta u kući postavite činije sa svežom vodom i redovno je menjajte.
 2. Kada su temperature 30 i više stepeni, pre odlaska na posao u posude s vodom možete ubaciti i kockice leda koje će se lagano otapati i sprečiti da se voda zagreje.
 3. Takođe, možete tokom noći staviti plastične posude (u koje ste nasuli vodu) u zamrzivač i potom ih ujutru izvadite. Led će se polako topiti u toku dana.
 4. Posudu za vodu možete staviti i u tuš-kabinu i ostaviti slavinu da kaplje – naviknite mačku na to da se i u kupatilu nalazi stalni izvor sveže vode.
 5. Mačja fontana takođe je odličan izvor sveže vode i hidratacije, a noviji modeli imaju i veći rezervoar pa možete biti sigurni da će maca imati dovoljno vode dok se ne vratite s posla.

Mačke i voda

macka pije vodu

Na umu bi trebalo imati i sledeće:

 • Starije mace imaju posebne zahteve kad je reč o količini vode. Naime, njima je voda dosta potrebnija nego mlađim jedinkama. Mace u godinama trpe veći rizik od bolesti bubrega, poremećaja u radu štitaste žlezde i otkazivanja bubrega, pa će dovoljno vode tokom dana znatno prolongirati zdravstvene tegobe i posete veterinaru. Podstičite vašu macu seniora da što češće pije vodu jer joj tako čuvate zdravlje.
 • Sprečite mačku da pije iz nezdravih izvora. Kad je o kućnim mačkama reč, tu pre svega mislimo na vodu iz ve-ce šolje, pa uvek spustite dasku. Ukoliko imate dvorište, uklonite sve posude u kojima se nakupila kišnica, zbog namnožavanja parazita i bakterija.  
 • Eksterna hidratacija. Iako mace najčešće ne vole da se kupaju i da im krzno bude mokro, tokom vrelih dana potrebno je da ih rashladite i na ovaj način. Ne nužno kupanjem, već možete pokvasiti peškir, obmotati ga oko mace i višak vode iscediti na njeno krzno. Potom je istrljajte mokrim peškirom. Ovaj metod je manje traumatičan od kupanja i mački neće toliko smetati (ako baš ne voli vodu).

TOPLOTNI UDAR

Tokom vrelih letnjih dana imajte na umu opasnost od toplotnog udara, koji ne preti samo ljudima već i životinjama. Evo saveta kako da prepoznate prve simptome hipertermije, jer blagovremena reakcija i pružanje prve pomoći mogu spasti život vašem ljubimcu.

 1. Simptomi toplotnog udara: ubrzano disanje, crven jezik, crvene ili neuobičajeno svetle desni, gusta i lepljiva pljuvačka, depresija, slabost, vrtoglavica (smetnje pri hodu, teturanje), povraćanje (u težim slučajevima maca povraća krv), dijareja, šok, koma.
 2. Ako posumnjate da je vaš ljubimac doživeo toplotni udar, najpre mu izmerite temperaturu. Normalnom temperaturom smatra se ona između 38 i 38,6 stepeni, a ukoliko iznosi 40 i više stepeni, to je jasan znak hipertermije. Mačka se može oporaviti za svega nekoliko sati ukoliko joj pružite prvu pomoć i potom je ubrzo odvedete veterinaru.
 3. Prva pomoć: stavite mačku u rashlađenu prostoriju, mračnu. Stavite na nju peškir pokvašen mlakom vodom. Obavezno joj rashladite i glavu. Mlakom vodom osvežavajte vašu mačku, a ako je potrebno, rashladite je i hladnim vazduhom iz fena. Nikada ne koristite hladnu ili ledenu vodu, jer tako samo možete nauditi mački. Proveravajte (rektalno) temperaturu na svakih pet minuta i pratite da li se snižava. Kada padne na 39 stepeni, umotajte je u vlažni peškir i odvedite veterinaru. Pokušajte da podstaknete macu da popije malo sveže vode.

Saveti +

Rase i hipertermija

Postoje rase koje su zbog svoje specifične anatomije sklonije toplotnom udaru, a to su u prvom redu brahiocefalične rase mačaka, u koje spadaju persijska, egzota (kratkodlaka persijanerka) i himalajska mačka, a pod rizikom su i britanska kratkodlaka mačka i škotski fold. Ako vaš ljubimac pripada jednoj od navedenih rasa,povedite računa o tome da mu tokom vrelih dana i dana s visokom vlažnošću vazduha omogućite rashlađeni postor u kojem će boraviti i dosta sveže vode.

Dlaka i ishrana

Ishrana bogata proteinima (ili s povećanim procentom proteina) poboljšaće zdravlje kože i dlake vašeg mezimca, pa će se on i manje linjati. Posavetujte se s veterinarom o najboljoj hrani tokom sezone linjanja.

Temperatura u stanu

Pre nego što ujutru krenete na posao, rashladite dom uz pomoć klima-uređaja. Možete ga i ostaviti uključenog, ali nikako na niskoj temperaturi, i smanjite izduvavanje. Spustite roletne (venecijanere) i ostavite otvorena vrata od kupatila (ili kuhinje) kako bi maca mogla da leškari na pločicama ili u tuš-kabini (kadi ili lavabou).