Naučne činjenice o cica-macama - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
vlasnik i macka
Od petmagazine.rs - 10/02/2020

Naučne činjenice o cica-macama

Jedna od poslednjih naučnih studija pokazala je da mačke imaju razvijene društveno-kognitivne sposobnosti, da cica-mace svoje vlasnike mogu doživeti kao roditelje i s njima imati osećaj povezanosti.

Izvor: Index.hr/ljubimci; Foto: Shutterstock

Mačke su društvena bića

Većina mačaka ima društvene potrebe. Mogu se sprijateljiti s drugim životinjama i sarađivati s njima, a mogu čak i da osete gubitak. Mačke će pokušati da se druže s ljudima i da s njima stvaraju vezu. Zapravo, neki stručnjaci kažu da mačke misle da smo i mi mačke. Veće od njih, ali ipak mačke.

Mačka se veže za svog vlasnika

Vaša mačka traži bliskost s vama. Ona pokušava da bude uključena u ono šta radite i da kreiraju osećaj povezanosti. Jednom kada se ostvari ta veza, ona postaje stabilna. Ovakvo ponašanje prema vlasniku prisutno je i kada je odrasla, što znači da vas vidi kao nekog ko se primarno brine o njoj.

Mačka može osećati stres ako nije s vama

Prema testu koji je sproveden u studiji, ako se nalazite u sobi sa svojom mačkom i ostavite je samo dva minuta, ona će početi da oseća nesigurnost i da pokazuje znakove stresa. Kada se ovako osećaju, mačke imaju potrebu da otrče i negde se sakriju. Nivo stresa smanjiće se kada se vratite i budete ponovo sa njom.

Uz vas se oseća sigurno

Mačke imaju sposobnost razlikovati s kojim su ljudima sigurne, a s kojima ne. Prema studiji, visok procenat mačaka oseća trenutnu sigurnost kada su u blizini svojih vlasnika. Većina mačaka bira svoje vlasnike kao prvi izvor sigurnosti, baš kao što su to deci njihovi roditelji.

Mački je zaista stalo do vas

Iako možda ne izgleda tako na prvi pogled, vaša se mačka zaista brine za vas. Postoje različiti načini na koje ona pokazuje svoju ljubav, kada prede, trepće prema vama, gura vas glavom, pokazuje svoj stomak ili vas liže kako bi vas ulepšala. Ona će tražiti vašu pažnju. Kada mačka neguje svog vlasnika, ponavlja isto ponašanje kao s majkom, oseća se veoma opušteno i želi da vam pokaže da vam veruje.