Naučite psa i mačku da se slažu - Pet Magazine
pas i macka drugari
Od petmagazine.rs - 17/06/2020

Naučite psa i mačku da se slažu

Psi i mačke neretko se slažu kao… pa, kao psi i mačke. Neprijateljstvo između ove dve vrste jedan je od najstarijih stereotipa na svetu. Ipak, ogroman je broj porodica koje u istom stanu ili dvorištu čuvaju ove dve životinje.

Izvor: magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

Naučiti dva ljubimca da se slažu ili bar da ne ugrožavaju jedno drugo često je teško, ali daleko od toga da je nemoguće.

Ako već imate psa i želite da nabavite macu, ili obrnuto, morate da budete posebno oprezni jer agresivan ili samo nestašan pas vrlo lako može ozbiljno da povredi mačku. Posebno ako je reč o mladoj životinji.

Komande

Za početak, najvažnije je da vaš pas, ako već ne zna, nauči osnovne komande – sedi, čekaj, dođi… To je važno da biste mogli da kontrolišete situaciju prilikom prvog susreta.

Prvi korak ka upoznavanju jeste navikavanje ljubimaca na miris novog “cimera”. Neka na smenu borave u istoj prostoriji kako bi se privikavali da u porodici postoji još neko pored njih. Kada se naviknu na to, spremni su na sledeći korak. Pokušajte kontrolisani susret licem u lice. Psu stavite povodac, kažite mu da sedne pored vas i dajte mu neku poslasticu. Neka neko od drugih članova porodice ili prijatelja na drugi kraj dovede mačku i takođe joj da hranu. Držite ih na bezbednoj udaljenosti i imajte u vidu da je više kratkih susreta bolje nego manje dugih. Ponavljajte ovo sve dok se pas i mačka ne naviknu na tuđe prisustvo i počnu da prihvataju drugu životinju u prostoriji bez straha, agresije ili drugih oblika neželjenog ponašanja.

Neka mačka istraži psa

Sledeći korak jeste da dozvolite mački da “istraži” psa u svom ritmu i po svojoj volji dok je pas još na povocu i sedi po vašoj komandi. Ako ustane, obuzdajte ga, a onda ga nagradite što vas je poslušao. Ako mačka pobegne ili postane agresivna, to znači da prebrzo napredujete i da bi trebalo da usporite.

Ohrabrujte pozitivno ponašanje

Pas mora da nauči da se sa mačkom, čak ni ako samo želi da se igra, ne može ponašati kao sa psima i da ne sme biti grub. Međutim, mora i da shvati kako može i treba da se ponaša kada je mačka u blizini. Potrudite se da ohrabrujete pozitivno ponašanje, a ne da ga kažnjavate kad god je maca u prostoriji jer tako možete da izazovete kontraefekat.

Sve dok ne budete sigurni da su pas i mačka prihvatili jedno drugo, ne ostavljajte ih nasamo. Kada je pas pušten sa povoca, uverite se da mačka ima gde da pobegne u slučaju da je napadne.

Pas i mačka mogu biti prijatelji

Ako upoznavanje krene po zlu, potražite pomoć profesionalca. Gotovo da nema psa i mačke koji ne mogu da postanu prijatelji. Setite se samo koliko ima slučajeva pasa koji ne podnose mačke iz komšiluka, ali se prema “svojoj” ponašaju zaštitnički.

POSTAVI ODGOVOR

Your email address will not be published.