Naučite psa i mačku da se slažu - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
pas i macka drugari
Od petmagazine.rs - 17/06/2020

Naučite psa i mačku da se slažu

Psi i mačke neretko se slažu kao… pa, kao psi i mačke. Neprijateljstvo između ove dve vrste jedan je od najstarijih stereotipa na svetu. Ipak, ogroman je broj porodica koje u istom stanu ili dvorištu čuvaju ove dve životinje.

Izvor: magazin „Pas“, Foto: Shutterstock

Naučiti dva ljubimca da se slažu ili bar da ne ugrožavaju jedno drugo često je teško, ali daleko od toga da je nemoguće.

Ako već imate psa i želite da nabavite macu, ili obrnuto, morate da budete posebno oprezni jer agresivan ili samo nestašan pas vrlo lako može ozbiljno da povredi mačku. Posebno ako je reč o mladoj životinji.

Komande

Za početak, najvažnije je da vaš pas, ako već ne zna, nauči osnovne komande – sedi, čekaj, dođi… To je važno da biste mogli da kontrolišete situaciju prilikom prvog susreta.

Prvi korak ka upoznavanju jeste navikavanje ljubimaca na miris novog “cimera”. Neka na smenu borave u istoj prostoriji kako bi se privikavali da u porodici postoji još neko pored njih. Kada se naviknu na to, spremni su na sledeći korak. Pokušajte kontrolisani susret licem u lice. Psu stavite povodac, kažite mu da sedne pored vas i dajte mu neku poslasticu. Neka neko od drugih članova porodice ili prijatelja na drugi kraj dovede mačku i takođe joj da hranu. Držite ih na bezbednoj udaljenosti i imajte u vidu da je više kratkih susreta bolje nego manje dugih. Ponavljajte ovo sve dok se pas i mačka ne naviknu na tuđe prisustvo i počnu da prihvataju drugu životinju u prostoriji bez straha, agresije ili drugih oblika neželjenog ponašanja.

Neka mačka istraži psa

Sledeći korak jeste da dozvolite mački da “istraži” psa u svom ritmu i po svojoj volji dok je pas još na povocu i sedi po vašoj komandi. Ako ustane, obuzdajte ga, a onda ga nagradite što vas je poslušao. Ako mačka pobegne ili postane agresivna, to znači da prebrzo napredujete i da bi trebalo da usporite.

Ohrabrujte pozitivno ponašanje

Pas mora da nauči da se sa mačkom, čak ni ako samo želi da se igra, ne može ponašati kao sa psima i da ne sme biti grub. Međutim, mora i da shvati kako može i treba da se ponaša kada je mačka u blizini. Potrudite se da ohrabrujete pozitivno ponašanje, a ne da ga kažnjavate kad god je maca u prostoriji jer tako možete da izazovete kontraefekat.

Sve dok ne budete sigurni da su pas i mačka prihvatili jedno drugo, ne ostavljajte ih nasamo. Kada je pas pušten sa povoca, uverite se da mačka ima gde da pobegne u slučaju da je napadne.

Pas i mačka mogu biti prijatelji

Ako upoznavanje krene po zlu, potražite pomoć profesionalca. Gotovo da nema psa i mačke koji ne mogu da postanu prijatelji. Setite se samo koliko ima slučajeva pasa koji ne podnose mačke iz komšiluka, ali se prema “svojoj” ponašaju zaštitnički.