Možete sprečiti gojenje ljubimaca - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka jede
Od petmagazine.rs - 10/05/2020

Možete sprečiti gojenje ljubimaca

Veliki broj vlasnika mačaka odugovlači sa odlukom da steriliše svog mezimca u strahu da će se on nakon ove intervencije ugojiti, ali pravilnom ishranom rizik od viška kilograma možete svesti na minimum.

Izvor: Magazin “Mačka”, Foto: Purina

Donošenje odluke da sterilišete/kastrirate vašu mačku je jedan od najvećih izazova s kojima se suočavate kao vlasnik. To je odluka koja će doživotno uticati na ponašanje, zdravlje i nutritivne potrebe vašeg mezimca, ali važno je da znate da to uopšte nije toliko strašno. Naročito ako vladate svim potrebnim informacijama, a mi smo se potrudili da odgovorimo na vaša najčešća pitanja i nedoumice. U prvom redu, najveći broj vlasnika odugovlači sa odlukom da steriliše svog mezimca u strahu da će se njihova mačka ili mačor – ugojiti.

Sterilizaciju/kastraciju bi trebalo obaviti pre nego što nastupi polna zrelost mačke, kada ima od četiri do šest meseci, ali je moguće obaviti i ranije, što za mače može biti malo lakše i u mentalnom i u fizičkom smislu. Kao i uvek, najbolje je da o tome porazgovarate sa vašim veterinarom i čujete njegov savet.

ISHRANA
Istina je da se dnevna rutina sterilisane/kastrirane mačke mora promeniti kako bi ljubimac bio zdrav. Sterilizacija/kastracija smanjuje broj kalorija koje su potrebne mački da bi zadržala zdravu težinu, ali može uticati i na povećanje apetita i učiniti macu manje fizički aktivnom. To može dovesti do povećanog rizika od prejedanja i do dobijanja na težini. Nadalje, to dobijanje na težini može izazvati zdravstvene probleme, uključujući rizik od pojave oboljenja bubrega i infekcija donjeg urinarnog trakta. Neke od ovih nuspojava možete, međutim, držati pod kontrolom posebnom hranom kako biste sačuvali zdravlje vaše mačke.

EKSPERTSKA FORMULA
Odgovarajući izbor hrane i njeno doziranje imaju ključnu ulogu u tome da vaša sterilisana/ kastrirana mačka bude u vrhunskoj kondiciji u svakoj životnoj fazi. PURINA® PRO PLAN® nudi vam lepezu nutritivno izbalansirane hrane sa ekspertskom formulom koja ispunjava specifične nutritivne potrebe sterilisanih mačaka. Visok procenat proteina, umeren procenat masti i dodavanje L-karnitina pomažu u održavanju vitke linije kod starijih mačaka. Takođe, ova hrana je formulisana tako da održava pH vrednosti urinarnog trakta i smanjuje mogućnost za stvaranje kamena u mokraćnim putevima kod zdravih mačaka.

ZA SVAKO NEPCE
PURINA® PRO PLAN® Sterilised hrana namenjena je sterilisanim/kastriranim mačkama starosti od jedne do sedam godina. Hrana se pakuje u kese različite gramaže, pa tako imamo one od 400 grama, 1,5 kilograma i deset kilograma, kao i vlažnu hranu u kesicama od 85 grama. Kada je reč o ukusima, za svog ljubimca možete izabrati PURINA® PRO PLAN® Sterilised OPTIRENAL® hranu sa lososom (koji mace obožavaju), kao i vlažnu hranu u kesicama u dve varijante – piletina i govedina (meki komadići u sosu).

SUVA HRANA

hrana za sterilisane macke
Ova hrana ima visok procenat proteina (41%), a nizak procenat masti (12%)

OPTIRENAL® je naučno osmišljena kombinacija sastojaka, uključujući aminokiseline, esencijalne masne kiseline i antioksidanse, koji dokazano čuvaju zdravlje bubrega. Takođe, čuva zdravlje urinarnog trakta sterilisanih/kastriranih mačaka, koje imaju povećani rizik od obolevanja od infekcija donjeg urinarnog trakta. Pomaže u očuvanju idealne telesne težine zahvaljujući precizno izbalansiranim udelima proteina, ugljenih hidrata i masti. Ova hrana ima visok procenat proteina (41%), a nizak procenat masti (12%). Takođe, ima ulogu i u zaštiti zuba i skidanju naslaga plaka i kamenca zahvaljujući hrskavoj teksturi granula i specijalnim mineralima, koji dokazano u velikoj meri smanjuju naslage kamenca.

VLAŽNA HRANA

vlazna hrana za macke
Možete birati između dva ukusa, po volji vašeg mezimca, pa su vam na raspolaganju kesice vlažne hrane sa komadićima piletine ili govedine u sosu (pakovanje od 85 grama)

Prednost vlažne hrane u kesicama jeste njena naučno dokazana dobrobit za zdravlje mačke – pomaže u očuvanju zdravlja urinarnog trakta sterilisanih/kastriranih mačaka, ali davanjem vlažne hrane vašem
ljubimcu omogućavate i raznovrsnost u svakodnevnoj ishrani. Takođe, vlažna hrana pomaže mački da poveća unos vode i olakšava diurezu zahvaljujući većoj vlažnosti. Pomaže u očuvanju zdrave telesne težine, a sadrži veći procenat proteina i manji procenat masti (u odnosu na druge proizvode za odrasle mačke), što pomaže u održavanju vitke linije. Možete birati između dva ukusa, po volji vašeg mezimca, pa su vam na raspolaganju PURINA® PRO PLAN® Sterilised Nutrisavour kesice vlažne hrane sa komadićima piletine ili govedine u sosu (pakovanje od 85 grama).

Zašto da sterilišem/kastriram svoju mačku?

Sterilizacija/kastracija:

• Sprečava fizički i emocionalni stres zbog estrusa (teranja)

• Obuzdava agresivno ponašanje

• Čini manje verovatnim da vaša mačka odluta od kuće (tako da je i manje verovatno da će se potući ili da će biti pregažena)

• Može učiniti mačku nežnijom i umiljatijom

• Smanjuje rizik od obolevanja od leukemije i mačje side

• Smanjuje rizik od infekcije materice ili tumora dojki kod ženki

Hranjenje

Sterilisane/kastrirane mačke uzrasta od 1 do 7 god.

Telesna težina (kg)               Dnevna količina (g)

         2 – 4                                          25 – 55                                    

         4 – 6                                          55 – 80

         6 – 8                                          80 – 110

Sterilisane/kastrirane mačke uzrasta 7+ god.

Telesna težina (kg)               Dnevna količina (g)

                                            711 god.      12+ god.

         2 – 4                             25 – 55            45 – 65                         

         4 – 6                             55 – 80           65 – 100

         6 – 8                            80 – 105         100 – 135

Vlažna hrana za sterilisane/kastrirane mačke

Telesna težina (kg)                 Kesica/dan

            2                                        2

            4                                        3

            6                                        4

*Hraniti u dva odvojena obroka