Mačak vatrogasac: Plamen je maskota brigade - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od Dijana Đukić - 18/08/2018

Mačak vatrogasac: Plamen je maskota brigade

Ima čak i sopstvenu malu kacigu i grebalicu u obliku šipke

 

Izvor: magazin Mačka, Foto: Fejsbuk

Kad se vatrogasac Džordan Lajd pre dve godine nakon napornog dana odmarao s kolegama vatrogascima iz Grinvila (Južna Karolina), odjednom je začuo tiho mjaukanje u travi iza vatrogasne stanice. Ustao je i u travi video narandžasto-belog mačka koji je tužno plakao.

– Bio je neuhranjen i pomalo nervozan, ali mi je dopustio da ga uzmem, i nakon što sam ga pomazio, više nije hteo da se odvoji od mene. Skočio mi je u krilo i tada sam shvatio da je odlučio da ostane. Rekao sam kolegama: „Izgleda da imamo mačku“ – kaže Lajd.

Vatrogasci su mače nazvali Flame (Plamen) i ono je postalo njihov kolega.

– Nakon što su nas deca koja su sa školom došla u obilazak vatrogasne stanice pitala da li je i on deo naše ekipe, neko je od kolega odgovorio: „Da, on je mačak vatrogasac“, i od tada ga tako zovemo – prepričava anegdotu vatrogasac Lajd.

Ovaj humani mladić iskreno je priznao medijima da ga je brinula reakcija šefa vatrogasne brigade, ali kad su nakon nekoliko dana videli da mazi Plamena – znali su da nemaju razloga za brigu. Ne samo da je ovaj mačor ljubimac vatrogasne stanice, već i celog grada Grinvil. Njegov instagram profil prati oko 22.000 ljudi.

– Ujutro nas čeka kako bi nas pozdravio, a kad smo kod vozila, uvek dođe i sedne na branik. Svaki put kad se vratimo s intervencije dođe do vozila i proveri nove mirise. Neustrašiv je – ne boji se čak ni glasnog alarma i zvuka vozila. Plamen voli i vodu, obožava da se kupa, naročito tokom leta. Veoma je opušten mačak – ističe Džordan Lajd.

Ovaj mačak ima čak i sopstvenu malu kacigu i grebalicu u obliku šipke. Postao je i svojevrsna terapija za vatrogasce jer im pomaže u savladavanju često teških i potresnih prizora s kojima se susreću na poslu.

– Od velike je pomoći čak i onim vatrogascima za koje nikad ne biste rekli da vole mačke. Tokom celodnevne smene neretko vidimo strahote i patnju, ali kad se vratimo i pomazimo Plamena, on nam pomaže da se osećamo bolje – nagašava Lajd.