Mačak Leri vrti političare oko svojih šapa - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macak leri
Od petmagazine.rs - 14/11/2019

Mačak Leri vrti političare oko svojih šapa

Britanski novinari redovno se u medijima šale kako je Leri u rezidenciji duže od većine premijera u istoriji Engleske. Do sada je promenio čak tri. Poznato je da je voleo Obamu, a prilikom nedavne Trampove posete napravio je „bezbednosni incident”.

Tekst: magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock, „Tviter

Početkom juna, kada je američki predsednik Donald Tramp sa suprugom Melanijom bio u zvaničnoj poseti tadašnjoj britanskoj premijerki Terezi Mej, mačak Leri izazvao je, kako je to prenela britanska štampa, „bezbednosni incident”. Naime, iako je Lerijev dom u Ulici Dauning broj 10, rezidenciji premijera Velike Britanije, on vrlo rado i vrlo često išeta napolje i obiđe komšiluk. Isto je učinio i tokom ove zvanične posete, pa se istražujući zavukao ispod limuzine američkog predsednika i tako nakratko odložio njegov odlazak iz rezidencije, jer je vozač čekao da Leri izađe ispod vozila kako ga ne bi povredio. Leri je tako još jedanput pokazao koliko uopšte ne haje za titule i zvanja gostiju u njegovom domu, baš kao ni za protokol niti bezbednosne mere, jer on radi šta god poželi. A svaki njegov korak pomno prati i britanska štampa.

Ko je Leri?

Mačak Leri bio je nezbrinuti, ulični mačak, a u Ulicu Dauning broj 10 u Londonu uselio se u februaru 2011. godine, godinu nakon što je Dejvid Kameron postao britanski premijer. Udomljen je iz jednog londonskog prihvatilišta za nezbrinute životinje baš na inicijativu premijera, koji je želeo mezimca. U prihvatilištu su ga preporučili, kako se navodi na oficijelnom sajtu kabineta, jer je „prijateljski nastrojen, hrabar i samouveren”. To je tokom godina jasno i pokazao. Kameron se u svom zvaničnom oproštajnom govoru 2016. godine s Lerijem u krilu s njim pozdravio rečima: „Žao mi je što ne mogu da ga povedem sa sobom. Njegovo mesto i dom je u Ulici Dauning, i osoblje ga obožava podjednako kao i ja” – rekao je tada.

Zaduženja

Gospodin Leri ima i svoja zaduženja, nije da samo uživa, šeta se i ponekad zasmeta zvaničnicima u poseti. On je, naime, na svojoj zvaničnoj tviter-stranici označen kao „šef za miševe” (Chief Mouser), te mu je zadatak da ih lovi i tera od rezidencije. Takođe, njegova zvanična zaduženja uključuju i sledeće: pozdravljanje gostiju koji ulaze u kuću i izlaze iz nje, provera bezbednosnih mera u cilju odbrane kuće i svih koji se u njoj nalaze, kao i provera koliko je antikvitetni nameštaj u rezidenciji udoban za spavanje.

Tviter“ Larry the Cat, Esq.

Nije neki lovac

Iako je danas (i već godinama) glavni za miševe u rezidenciji, nije oduvek bilo tako. Naime, tokom prva dva meseca u kući, Leri nije ubio nijednog miša! Morao je čak i da prođe trening – davani su mu plišani miševi koje je lovio, i tek nakon nešto više od dva meseca ulovio je svog prvog miša i, kako pišu mediji sa Ostrva, bacio ga pravo pod noge sekretarici tadašnjeg premijera Kamerona kako bi se pohvalio.

Incident

Prvog dana u kući, kada su novinari došli da ga upoznaju i fotografišu, Leri je, nenaviknut na pažnju medija, ogrebao novinarku kuće ITV News Lusi Mening, a potom se sakrio ispod stola i više nije izlazio. Od tada do danas ne samo da se navikao na pažnju medija, reflektore i bliceve objektiva, već u tome i te kako uživa i strpljivo pozira.

Kritike i društvene mreže

Neretko u medijima Leri dobija kritike da svoj posao ne obavlja baš najbolje, ali ne brinite, ovaj mačak uvek odgovori. Na „Tviteru”, razume se, te napiše da „neće tolerisati laganje i kaljanje svog imena”, na primer. Neki od njegovih poznatih tvitova su i onaj da će se kandidovati za sledećeg premijera, jer „ako je Džonson u trci, može se kandidovati bilo ko”, kao i tvit u kojem traži batlera koji bi „razrešio problem s Bregzitom, bio velikodušan prilikom davanja mačjih poslastica i redovno mu češljao dlaku”. 

„Promenio tri premijera

Za osam godina, koliko živi u premijerskoj rezidenciji, Leri je „nadživeo” tri premijera Velike Britanije. Britanski novinari redovno se u medijima šale kako je Leri u rezidenciji duže od većine premijera u istoriji Engleske. Tokom svog života u Ulici Dauning promenio je već tri vlasnika – Kamerona, Mejovu, a nedavno je dobio novog – Borisa Džonsona.

Izvor: “Tviter”

Tereza Mej

Leri je tokom godina više puta „ukrao šou” kada je svojim nehajnim ponašanjem potpuno skrenuo pažnju javnosti s politike na „mačja posla”, te mu je nedavno bilo zabranjeno da napušta kuću dok je Tereza Mej čitala svoje pismo ostavke. Ona, čini se, nije želela da joj jedan mačak otme svu pažnju. Ipak, kada je stupala na dužnost, izjavila je kako se raduje što će upoznati Lerija, ali o prirodi njihovog odnosa ne zna se mnogo.

Boris Džonson

Pre dolaska novog premijera, harizmatičnog Džonsona, u Ulicu Dauning, u medijima se podigla ozbiljna prašina u vezi sa Lerijevim ostankom u rezidenciji. Međutim, ubrzo su sve sumnje otklonjene, jer su se Džonson i luckasti mačak odmah sprijateljili. Džonson je nedavno izjavio da razmišlja o dovođenju psa u Ulicu Dauning broj 10, ali kako je saopštio kabinet, to će biti samo onaj pas koji se bude dobro slagao s Lerijem, jer je on vladar prvog sprata. Novi premijer je njihovom zajedničkom fotografijom nedavno na svom tviter-nalogu čestitao Internacionalni dan mačaka svim mačkoljupcima i time još jednom pokazao da voli Lerija i da nema nameru da mu nađe zamenu. Na slici je Leri, kao i uvek, nonšalantan i zauzet njuškanjem i istraživanjem, dok osmeh na Džonsonovom licu pokazuje koliko se raduje njihovom suživotu i zajedničkom služenju narodu Ujedinjenog Kraljevstva.

Prijateljstvo sa Obamom

Dejvid Kameron medijima je otkrio da Leri ne voli muškarce, pretpostavlja se usled trauma zbog života na ulici, gde ga je neko verovatno tukao ili udario. Ali, zanimljivo je da je bio veoma prijateljski nastrojen prema bivšem američkom predsedniku Baraku Obami, koji ga je mazio, i da su proveli prijatno vreme zajedno. 

Psi su na drugom spratu

Bivši kancelar Velike Britanije Filip Hamond morao je da preseli svoje pse – velškog terijera Reksa i jazavičara Oskara, na drugi sprat rezidencije u Ulici Dauning, jer je mačak Leri suvereno gospodario prizemljem. Hamondov prijatelj je medijima otkrio da psi nisu mogli slobodno da se kreću kućom jer je mačak „glavni”. A zvaničnici su se uplašili za Lerijevu bezbednost kad je bivši kancelar odlučio da u dom dovede svoje pse. Nije bilo razloga.

Sve mačke Ulice Dauning

Možda ne znate, ali Leri nije jedini mačji stanovnik rezidencije britanske vlade u Londonu. On je tek jedan od pet mačjih uposlenika, ali svakako je najpoznatiji i najvoljeniji.

Prvo ćemo pomenuti Lerijevog arhineprijatelja, mačka po imenu Palmerston (ime je dobio po lordu Palmerstonu, britanskom premijeru iz 19. veka) koji je u Dauning došao u aprilu 2016. godine.

Palmerston

Ovaj crno-beli mačak, baš kao i Leri, udomljen je iz prihvatilišta i on gosodari Ministarstvom za spoljne poslove, i ima zvanje „šef za miševe za inostranstvo i Komonvelt”. Pre tri godine, avgusta 2016, njih dvojica imala su žestok okršaj nakon kojeg je Leri ostao bez ogrlice, koju je Palmerston pokidao, a „inostrani šef za miševe” ostao je bez dela uveta, koje je odgrizao Leri, obojici je falilo krzno koje su jedan drugom iščupali i odgrizli, a Leri je morao i da poseti veterinara. Najveći deo vremena osoblje ih drži u odvojenim delovima kuće kako nasilje ne bi opet eskaliralo. Kako se šuška u političkim i medijskim krugovima Ujedinjenog Kraljevstva, razlog za njihovo neprijateljstvo najverovatnije leži u rivalstvu i takmičenju. Naime, Palmerston je do danas ubio više miševa od Lerija (u broj 27 komada), te je ovaj verovatno ljubomoran na crno-belog kolegu. Ipak, Leri ne odustaje u svojoj humanosti, te tako malo-malo bude uhvaćen kako se s mišem poigra, a onda ga pusti da pobegne. Izgleda da treninzi lova nisu urodili plodom, jer britanska štampa piše da „Leri jednostavno nema taj predatorski instinkt”. Ali zato ga mačje kolege izvrsno menjaju. Jedan od njih je i crni mačak Gledston, koji je u kuću došao krajem juna 2016. godine i koji „rukovodi” trezorom i finansijama na spratu rezidencije.

Gledston

Baš kao i Palmerston, izvrstan je u hvatanju miševa. I on je udomljen iz prihvatilišta, kao i Ozi i Ivi, sin i majka koji žive u kabinetu premijera.

Ozi i Ivi

Ovo je inače bila dugo čuvana tajna koja je slučajno procurila u javnost. Sve u svemu, britanski vlastodršci obožavaju mačke i možda mogu da posluže kao uzor domaćim političarima da u svoje kabinete dovedu mačke iz azila.