Loš zadah zbog hrane ili bolesti? - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 05/10/2021

Loš zadah zbog hrane ili bolesti?

Ako vaša čupava prijateljica ima loš zadaha, prvo što ćemo vam reći jeste da je odvedete kod veterinara. Razloga može biti mnogo – a da ne biste “razbijali glavu“, naša preporuka je da kada osetite neprijatan miris iz njenih usta, urade potrebne analize. Mi vam donosimo najčešće razloge koji utiču na loš zadah kod mačke;

Hrana koju mačka konzumira često može biti uzrok lošeg zadaha. Ako ste odveli mačku veterinaru i isključili bilo kakve probleme sa oralnim zdravljem, onda je njihova ishrana možda uzrok. Povremeno mokra i meka hrana može izazvati loš zadah jer može da se zalepi za njihove zube, što se obično ne dešava sa suvom hranom.

Gingivitis je stanje u kojem dolazi do upale desni. Upala je najčešće posledica stvaranja mekih naslaga ‒ plaka na samim zubima, koji sadrži veliki broj bakterija. Ako se plak ne uklanja redovno (pranjem zuba), on migrira ispod desni (subgingivalna regija), gde dolazi do pojave upalnog procesa. Bakterije koje su se nakupile ispod desni s vremenom oštećuju barijeru između desni i zuba i provociraju imunološki odgovor organizma, koji rezultira upalom gingive.

Parodontalna bolest se takođe može razviti ako mačka duže vreme pati od gingivitisa. Ako se gingivitis ne leči, može doći do nakupljanja kamenca (očvrslog plaka) ispod mačje desni, što stvara male džepove prostora. Ovi džepovi su savršeno mesto za razvoj bakterija i to može dovesti do parodontalne bolesti, još jednog uobičajenog uzroka lošeg zadaha kod mačaka.

Koprofagija je izraz za mačku koja jede sopstveni ili fekalni izmet drugih životinja. Ovo može isto da izazove loš zadah, pa ako sumnjate da je vaša mačka jela nešto što ne bi trebalo, najbolje je da je odvedete veterinaru.

U vrlo retkim slučajevima, bolest bubrega može izazvati loš zadah. Postoje dve različite vrste bubrežnih bolesti od kojih bi mačka mogla da oboli. Prva je akutna bubrežna insuficijencija, a druga hronična bubrežna insuficijencija. Postoji nekoliko različitih simptoma koji mogu biti znak otkazivanja bubrega, kao što su povraćanje, gubitak težine i loš zadah iz usta.

Dijabetes bi takođe mogao „da stoji“ iza lošeg zadaha. Ako je mački dijagnostikovan dijabetes, možda ćete primetiti da joj dah ima voćni miris. Drugi znakovi da vaša mačka možda ima dijabetes su značajno povećanje mokrenja, veći unos vode i poećan apetit.

Čišćenje zuba – Redovno čišćenje zuba vaše ljubimice ne samo da pomaže u smanjenju nakupljanja plaka i zubnog kamenca, već može smanjiti loš zadah. Kada čistite mačje zube, važno je da to učinite negde gde je udobno.

Međutim, ako mislite da vašoj mački treba efikasnije čišćenje zuba, možda bi bilo pametno zatražiti od veterinara da očisti zube specijalnim instrumentima i u ambulanti. Oprema koju veterinar ima biće efikasnija od one koju imate kod kuće.

Poslastice – Hranjenje vaše mačke stomatološkim poslasticama, može značajno uticati na loš zadah mačke i njihovu ukupnu zubnu higijenu.