Ko se boji mačke još - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
maca
Od petmagazine.rs - 05/11/2020

Ko se boji mačke još

Ailurofobija opisuje intenzivan strah od mačaka, koji je dovoljno jak da izazove paniku i anksioznost kada ste u blizini mačaka ili razmišljate o njima. Ova specifična fobija poznata je i kao elurofobija, gatofobija i felinofobija

Piše: Petmagazine.rs

Ako vas je mačka ikada ugrizla ili ogrebala, možda ćete se osećati nervozno u prisustvu felina, ili možda jednostavno ne volite mačke.

Fobija prevazilazi blagi strah, pa ako imate ailurofobiju, možda ćete provesti mnogo vremena brinući se o susretu sa mačkama i razmišljajući o načinima kako da ih izbegnete. To može imati veliki uticaj na vaš svakodnevni život, posebno s obzirom na popularnost mačaka kao kućnih ljubimaca.

Simptomi

Glavni simptom ailurofobije je ekstremni strah kada se mačka vidi ili čuje. Čak i gledanje crtanih filmova ili fotografija može pokrenuti simptome. Fobije imaju tendenciju da uzrokuju i fizičke i psihološke simptome kada osoba razmišlja o predmetu fobije ili dolazi u kontakt sa njim.

Fizički simptomi obično uključuju:

– bol ili stezanje u grudima;

– pojačano znojenje ili ubrzavanje otkucaja srca;

– otežano disanje;

– osećaj uznemirenosti, vrtoglavice ili mučnine, drhtanje;

– uznemirenost u stomaku, posebno kada razmišljate o budućem događaju gde će mačka biti prisutna.

Psihološki simptomi:

– osećate se uplašeno kada razmišljate o mačkama;

– strah od novih mesta na kojima bi moglo biti mačaka;

– provodite mnogo vremena razmišljajući o mogućim načinima na koje možete naići na mačke i kako biste ih mogli izbeći;

– anksioznost i strah kada čujete mjaukanje, šištanje ili slične zvukove.

Ovi simptomi mogu uticati na vaše svakodnevno ponašanje. Na primer, možete prestati da posećujete prijatelja koji ima mačku ili se preseliti u novu zgradu u kojoj nije dozvoljeno držanje kućnih ljubimaca ili ćete čak početi da izbegavate neke ljude koji samo pričaju o svojim ljubimicama.

Šta uzrokuje strah

Nejasan je tačan uzrok fobija, te u slučaju ailurofobije, napad mačke u mladosti ili svedočenje napadu mačke na nekoga drugog može biti presudan faktor. Genetski faktori i faktori okoline takođe mogu imati ulogu u nastanku fobije.

Specifične fobije, posebno kad se odnose na životinje, često se razvijaju u detinjstvu. Možda imate fobiju od mačaka otkad saznate za sebe, ali ne sećate se događaja iz detinjstva koji ju je inicirao. Takođe je moguće razviti fobiju a da nikada nemate negativno iskustvo povezano sa onim čega se bojite.

Dijagnoza

Ako mislite da imate fobiju od mačaka, razmislite o tome da posetite stručnjaka za mentalno zdravlje. Generalno se fobija dijagnostikuje kada anksioznost ili strah utiču na vašu svakodnevicu ili negativno utiču na kvalitet vašeg života.

Ailurofobija će vam biti dijagnostikovana ako: pogled ili pomisao na mačku uzrokuje fizičke i emocionalne simptome anksioznosti, ako izbegavate mačke ili provodite više vremena brinući se o mogućim susretima sa mačkama nego što biste želeli i imali ste ove simptome šest meseci ili duže.

Strah možete prevazići ukoliko boravite duže vreme sa mačkama. Isprva, ovo će za vas izgledati kao nemoguća misija, ali s vremenom se strah može prevazići. Na primer, u početku samo gledajte mačku iz daljine, onda ostanite sa njom u istoj sobi, a zatim je mazite.

Related Posts