Kina: Detektivska agencija za ljubimce - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
detektivska agencija
Od petmagazine.rs - 27/03/2020

Kina: Detektivska agencija za ljubimce

U Šangaju već sedam godina postoji agencija za pronalaženje izgubljenih i odbeglih kućnih ljubimaca.

Tekst: magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Najmnogoljudnija zemlja na svetu – Kina, logično, ima i najveći broj kućnih ljubimaca, koji se broji u milionima. Kako su psi kao kućni ljubimci dugo bili zabranjeni, a u mnogim delovima ove zemlje bili su i delikates te su se češće mogli videti na trpezi nego na povocu, mačke su najbrojniji mezimci.

Agencija

S obzirom na to da veliki broj cica-maca u potrazi za partnerom, ili zbog dosade, pobegne ili odluta od kuće, pre sedam godina Sun Đinrong iz Šangaja pokrenuo je detektivsku agenciju za pronalaženje ljubimaca.

Njegove usluge koštaju 1.130 dolara, a kako pokazuju podaci, stopa uspešnosti mu je između 60 i 70 odsto, te se smatra izrazito uspešnim u svom poslu, na radost vlasnika izgubljenih maca (i kuca).

Deset zaposlenih

Koliko mu dobro ide posao, i koliko mezimaca odluta od svog doma, najbolje svedoči podatak da Đinrong ima čak deset zaposlenih koji svakog dana, po smenama, ulcama Šangaja traže izgubljene životinje.

Poznato je da je Kina jedna od tehnološki najnaprednijih zemalja, te je tako Sun opremljen vrhunskom tehnologijom koja podrazumeva uređaje koji detektuju živa bića i njihove pokrete (što je veoma korisno kada se ljubimci skrivaju u podzemnim garažama), kamere sa temperaturnim i drugim senzorima.

– Opremljen sam raznoraznim uređajima, ali nekada je lek za hvatanje odbeglog ljubimca veoma jednostavan.  Znam koliko su mačke stidljiva i rezervisana bića, pa je najbolji način da ih izmamim iz skrovišta taj da im pustim glas vlasnika putem telefona. U strahu, mace će reagovati samo na poznate zvukove i svoje vlasnike, te je ovo odličan način da ih privolim da se pojave – rekao je Sun medijima. – Naravno, pomaže i omiljena hrana.