Japan: Ko udomi mačku - dobije 40 evra mesečno - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka i vlasnik
Od petmagazine.rs - 28/01/2020

Japan: Ko udomi mačku – dobije 40 evra mesečno

Japanska IT firma iz Tokija otkrila je kako da držite stres podalje od kancelarije – zaposleni dovode ljubimce na posao, a svako ko udomi nezbrinutu mačku od šefa dobija 40 evra mesečno za hranu i osnovne potrepštine. Svaka čast!

Foto: Shutterstock

Vlasnika Hidenobua Fukudu je još 2000. godine jedan od zaposlenih zamolio da sa sobom na posao dovede i svoju mačku, a potom je šef ovaj ritual odobrio svima. Gotovo dve decenije kasnije, kancelariju sa svojim vlasnicima deli i devet mačaka.

Svako jutro, mačke dolaze na posao sa vlasnicima. Obroke dobijaju tačno u podne i ponovo u sedam uveče. Na novim pripadnicima kolektiva je zadatak da im daju hranu i vodu, kao i da počiste za njima.

  • Mačke dremaju tik pored nas. To ima lekovit učinak – otkriva Eri Ito, PR firme.

Vlasnik firme ističe da nijedna od mačaka nije kupljena, već je reč o udomljenim mačkama koje su bile napuštene. On i sam podstiče ljude da udomljavaju napuštene mačke iz krcatih prihvatilišta i azila gde mačke neretko bivaju uspavane.

– Svakome ko udomi mačku, mesečno dajem 5.000 jena (40 evra) – rekao je Fukuda.

Iako u kancelariji vlada sklad između ljubimaca i ljudi, desi se da mačke, na primer, pređu preko telefona i prekinu razgovor koji je u toku ili da skoče na tastaturu kompjutera.

Uprkos ovim povremenim nestašlucima, kolektiv firme je i više nego zadovoljan njihovim prisustvom, koje im donosi spokoj za vreme radnog vremena.