Istraživanje: Mačke su mesožderi? Nismo znali - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macka merka hranu
Od petmagazine.rs - 25/11/2019

Istraživanje: Mačke su mesožderi? Nismo znali

Ogroman broj vlasnika u Velikoj Britaniji pao je nedavno na testu znanja o svojim ljubimcima. Zabrinjava to što nisu informisani o pravilnoj ishrani svojih cica-maca.

Tekst: magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Biti vlasnik mačke, ili bilo koje druge životinje, osim pružanja krova nad glavom, pažnje i ljubavi zahteva i dobru informisanost, i to pre svega kada je reč o pravilnoj ishrani ljubimca. Ovo je ključno kada je reč o zdravlju i dugovečnosti vašeg pufnastog prijatelja.

Hrana sa stola

Studija koja je obuhvatila oko 2.000 vlasnika mačaka u Velikoj Britaniji pokazala je da oni, iz neznanja i zbog nedovoljne informisanosti, svoje ljubimce hrane potpuno neodgovarajućom i nekvalitetnom hranom, kada je reč o sastavu i važnim nutrijentima, razume se. Veliki broj vlasnika redovno hrani svoje mačke ostacima sa stola, a potpuno su nesvesni da određene vrste sireva, čokolada ili hrana s lukom nikako nisu zalogaji koje bi trebalo davati macama.

Mesožderi

Podatak koji je najviše začudio istraživače jeste da čak petina ispitanika uopšte nije znala da su mace isključivi karnivori, odnosno mesojedi, i da im je meso potrebno u baš svakom obroku tokom dana. Svaki deseti vlasnik hrani mačku sirovim povrćem (ili to bar pokušava), dok svaki dvadeseti svojoj mački kao obrok nudi salatu.

Deklaracije

Nije sve u reklami, ceni, ili privlačnom pakovanju, već je ključ u sastojcima, njihovoj količini i procentu hranljivih materija. Vlasnici maca iz Britanije, čak njih četvoro na deset ispitanih, priznalo je da nikada ne čita deklaracije na mačjoj hrani, dok je čak 64 odsto učesnika studije reklo da i ne zna šta bi tačno trebalo da traži na pakovanju, što pokazuje da su potpuno nesvesni mačjih potreba. Svaki dvadeseti Britanac će pazariti najjeftiniju hranu, dok se 15 odsto njih odlučuje za hranu poznatog brenda za koji su čuli. Nevolja je što jeftina hrana i ona koja se masovno proizvodi sadrže veoma nizak procenat mesa, a često visok procenat žitarica koje mace teško vare, te mačka ne dobija potrebne nutrijente i s vremenom se razboleva.

Ruski rulet

Četvoro od deset Britanaca priznalo je da svojoj mački daje namirnice za koje zapravo uopšte nisu sigurni da li su opasne ili ne, čak 40 odsto njih redovno i s radošću deli svoje obroke s mačkom, dok je svaki dvadeseti ispitanik svojoj mački dao parče čokolade, pokazuju podaci. Takođe, čak petina vlasnika dok sprema kolače daje svojoj mački da lizne ili pak oliže činiju sa šlagom ili filom. Razumljivo, 20 odsto ispitanika reklo je da je nakon davanja ovakve, neodgovarajuće hrane svoju mačku odvelo veterinaru jer joj je pozlilo ili je dobila alergijsku reakciju.

Gojazni ljubimci

Shodno odgovorima, logično je da je čak 28 odsto ispitanika (a čudi što ih nema i više) u anketi reklo da njihovi mezimci pate od viška kilograma, problema koji je sve masovniji u celom svetu, jer se mačke mnogo ili nedovoljno kvalitetno hrane, što je isključiva odgovornost i krivica samih vlasnika. 

Budite bolji od vlasnika u Velikoj Britaniji, i informišite se o ishrani svojih ljubimaca kod veterinara, u pet-šopu, razgovorom s prijateljima koji su već iskusni vlasnici mačaka, putem stručnih veb-portala, i u našem magazinu, razume se.

Namirnice

Studija je pokazala i sledeće: da čak 66 odsto vlasnika ne zna da mačke ne bi trebalo da piju mleko, dok 60 odsto njih ne zna da je grožđe izuzetno toksično i opasno po mačke. Takođe, čak 58 ispitanika ne zna da mački ne bi trebalo davati luk niti hranu s lukom, a neverovatnih 39 odsto ispitanika nije znalo da je alkohol opasan za njihove ljubimce.