Ishrana: Rešenje za bolni stomak - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 18/11/2021

Ishrana: Rešenje za bolni stomak

Zatvor kod mačaka je česta pojava koja može da im prouzrokuje brojne patnje, a što duže traje veća je opasnost za zdravlje * Rešavanje problema treba da bude na individualnom nivou, svaka mačke sa svojim promenjenim ponašanjem treba da bude posebno posmatrana

Za magazin MAČKA piše dr vet. med. Tamara Stanojević

Mačke su sklone problemima vezanim za otežano pražnjenje, odnosno izbacivanje fecesa.  Zatvor ili konstipacija podrazumeva da se feces duže zadržava u debelom crevu, zato postaje suvlji i tvrđi jer se voda iz njega povlači, a problem se produbljuje. Izbacivanje stolice biva praćeno naprezanjem i bolom, a zatim mačka počinje da izbegava pražnjenje, te može doći do ozbiljnog stanja, opstipacija. Ponavljanje ovakvog stanja ono iz akutnog prelazi u hronični problem, za koji je promena režima života i ishrane glavni deo rešenja.

Uzroci

Način života: Odlaganje pražnjenja može biti posledica  nedovoljno čistog posipa, ili nekakvom negativnom emocijom vezanom za korišćenje po-sude.

Bolno stanje: Bol različitog uzroka može za posledicu imati i problem sa pražnjen-jem, odnosno izbegavanje pražnjenja zbog pojave bola, pa zatim i posledične konstipacije. Osteoartritis kod starijih mačaka izaziva bol pri nekim položajima tela. Promene na koži u blizini anusa mogu biti bolne a sami tim i prolongirati defekaciju.

Dehidriranost: Bilo koje stanje koje dovodi do dehidracije može potencijalno dovesti i do konstipacija. Starije mačke su češći pacijenti zbog hroničnih problema sa bubrezima  i povećane produkcije urina.

Neurološki uzroci: Poremećaj nervne kontrole crevnih kontrakcija i zadržavanje stolice kao i suprotan slučaj nevoljnog pražnjenja uglavnom su  posledica neke vrste trauma.

Obstrukcija debelog creva mogućim povredama u predelu karlice, tumorima ili stranim telima mogu takođe izazvati zadržavanje sadržaja u crevima i njegovo kasnije otežano izbacivanje. Zadržavanje stolice ispred zacepljenja može izazvati sekundarni megakolon.

Megakolon-proširen deo debelog creva sa oslabljenim,neaktivnim zidom- može biti rezultat teških, hroničnih opstipacija ali može biti  tkz idiopatski: bez vidljivog razloga zid debelog creva je proširen sa smanjenom pokretljivošću, pa je tako i usporeno izbacivanje sadržaja creva.   

Simptomi:

Otežano izbacivanje  uz naprezanje, pa čak i bol

Smanjen broj stolica, manje od jedne u dva dana

Izbacivanje malih, jako  suvih komada fecesa

Povremeno povraćanje

Nedostatak apetita

Neraspoloženje

Povećan nagon ali bez rezultujuće stolice

Rešenje

Rešavanje problema zatvora treba da bude na individualnom nivou – svaka mačke sa svojim promenjenim ponašanjem treba da bude posebno posmatrana – u zavisnosti od uzroka problema, njenog opšteg stanja i ozbiljnosti registrovanog problema. Početna terapija podrazumeva opštu simptomatsku terapiju uz  različite tipove laksativa, klistir i prokinetičke lekove. Potrebno je pokrenuti sadržaj creva i ne dozvoliti dodatnu opstrukciju i poremećaj crevnog zida te nastanak megakolona. U dugotrajnim i teškim slučajevima veterinar će možda morati da pribegne hiruškoj intervenciji kao rešenju.  Zato je vrlo bitno preventivno delovati- modifikacijom ishrane, regulisanjem eventualanih problema u okruženju, uvođenje određenih pomoćnih lekovitih sredstava.

Povećati unos tečnosti

Treba maksimalno povećati udeo konzervirane, vlažne hrane. Povećan unos tečnosti povećaće i vlažnost stolice. Studije koje su se bavile ovom patologijom pokazuju bolji efekat na kretanje fecesa kroz crevni trakt vlažne hrane, pogotovu ako sadrži i dodatna vlakna, od suve hrane sa dodatom vodom. Dodavati vodu u suvu hranu, u slučaju da mačka jede samo suvu komercijalnu hranu i odbija da jede vlažnu.

Dodaci ishrani

U redovnu ishranu ili uz nju se mogu dodati određeni suplementi ili hranljivi sastojci koji će poboljšati pokretljivost creva. To mogu biti preparati koji su rastvorljiva vlakna, probiotici koji će podstaći i uravnotežiti mikrobiom u crevima, ili Omega masne kiseline koje će smanjiti loše stanje u crevima koje takođe može nastati. Vitaminski dodaci se uglavnom sastoje od vitamina B grupe.

Dijetalna vlakna

Značajan sastojak modifikovane ishrane, ali uz vrlo opreznu i definisanu upotrebu jer neka dodata vlakna mogu pomoći kod određenog tipa  konstipacija, a kod drugog mogu čak i pogoršati stanje. S obzirom na  tako različite efekte unosa vlakana usled njihovih različitih osobina, osim određivanja precizne dijagnoze, za njihov dobar efekat  treba početi sa manjim dozama pa ih povećavati do željenog efekta. Dijeta sa viskom sadržajem vlakana je uglavnom niske totalne svarljivosti pa se zato mora obratiti pažnja na ostale hranljive sastojke: proteine i masti, da budu viskokvalitetni i viskosvarljivi, radi odgovarajuće hranljivosti obroka.