Ishrana maca: Mleko – za ili protiv - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
maćka pije mleko
Od petmagazine.rs - 11/10/2021

Ishrana maca: Mleko – za ili protiv

Mačka i tacna sa mlekom – klasicna slika, ali pogrešna. Zašto? Jer većina mačaka ne podnosi laktozu, šećer koji se nalazi u mleku * Za mačke će mleko biti vrlo privlačno ali za mnoge će njegova konzumacija rezultirati različitim varijantama stomačnih problema

Za magazin MAČKA piše dr vet. med. Tamara Stanojević

Sve bebe sisara pa i mačići se rađaju sa mogućnošću varenja mlečnog šećera – laktoze. Ovaj šećer je vrlo značajan izvor energije za mlade životinje, ali kako rastu i prelaze na ishranu drugim vrstama hrane, a odvikavaju se od majčinog mleka, enzim koji im omogućava da ga vare, laktaza, počinje da nestaje iz digestivnog trakta.

Mačići jesu bolje opremljeni za varenje mleka od odraslih mačaka, jer u svom sistemu imaju više laktaze. Međutim, enzim brzo nestaje kako stare. Prema studiji iz 2019. godine, većina mačaka potpuno prestaje da proizvodi laktazu do 12. meseca života, To znači da velika većina mačaka može tolerisati samo vrlo malu količinu laktoze pre nego što dobiju gastrointestinalne simptome.

Kada odrasla mačka popije mleko, laktozu nema šta pravilno da obradi i svari u crevima, pa ona  počinje da fermentira, izazivajući tako stomačne tegobe. Danas za mačku sa ovakvim problemom sa varenjem kažemo da je netolerantna na laktozu. Prema Linda P. Case, MS, sa Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta Illinois i autoru knjige The Cat: Its Behavior, Nutrition and Health, “ispostavilo se da je netolerancija na laktozu sasvim normalna i za ljude i za mačke“. Kako odrastaju, normalno je da ljudi i mačke počinju da proizvode manje laktaze. Manje laktaze znači manju sposobnost varenja laktoze. Rezultat na kraju može biti netolerancija na laktozu. Kada mačka koja ne podnosi laktozu pije mleko, nesvarena laktoza prolazi kroz crevni trakt, povlačeći vodu sa sobom. Bakterije u debelom crevu tako fermentišu nesvarene šećere proizvodeći isparljive masne kiseline. Sve te aktivnosti mogu dovesti do poremećaja u radu creva i izazvati povraćanje. Još jedan čest simptom je dijareja. Prema dvm CVA,CVCH Susan G.Wynn, nutricionisti,  najčešći simptom intolerancije na laktozu, uglavnom u okviru 12h, je baš dijareja. Dalje dijareja može izazvati dehidraciju i smanjenu apsorpciju vitamina i minerala.

Mačke mogu biti uporne kada je u pitanju mleko. Dok većina mačaka ne podnosi laktozu, i odbija mleko, postoje one koje ga vole. Šta rade mačke koje vole da piju mleko?  Trljaće se  o nogu kada vide mleko, kada se otvori frižider ili će skočiti na sto na kome je kutija sa mlekom. Ako popustite i želite da date mački mleko, najsigurnije je da kupite posebno mačje mleko bez laktoze. Ono će zadovoljiti deo nutritivnih potreba  mačke, koja ima specifične zahteve zasnovane na nutritivnim proteinima za koje je njeno telo bolje projektovano nego za mleko.

Ovseno, bademova, kokosovo mleko

Postoji mnogo “nemlečnih mleka“ za ljude, uključujući ovseno mleko, bademovo mleko, kokosovo mleko i sojino mleko. Ali da li su ovi mlečni proizvodi bez mleka bezbedni za mačke? Prema nekim veterinarskim stručnjacima, odgovor je, uglavnom, da. “Ovi proizvodi ne sadrže laktozu, pa zato ne postoji problem intolerancije na laktozu”, kaže dvm Rappaport. “Međutim, oni mogu imati veštačke zaslađivače, dodane šećere, veštačke arome i/ili konzervanse, koji sigurno neće biti od koristi vašim ljubimcima.” Aditive u nemlečnom „mleku“ treba zaista izbegavaati i zato  treba paziti na sadržaj  deklaracije. Osim toga mačke mogu biti osetljive na badem i mnogima neće prijati u dužem periodu viski procenti masti u mleku od orašastih plodova.

Ponekad vlasnici „ne mogu da ne daju mleko svojoj ljubimici“, tako da kompromis onda može biti sasvim malo mleka u tacni, ali bez laktoze i sa niskim procentom masti. Prvi korak je da se utvrdi u saradnji sa veterinarom, da mačka može piti mleko bez štetnih efekata, a zatim joj se  može dati malo mleka kao poslastica. Malo mleka znači 5-10% obroka, što je količina koja ne bi trebalo da izazove gastrointetsnalne probleme. Umesto kravljeg mleka sada već imamo na raspolaganju i komercijalna mleka specifično namenjena mačkama.

Sporadično se može naići i na slučajeve i podatke da neki veterinari savetuju korišćenje malih količina mleka u terapeutske svrhe: kao izvor hidratacije za mačke koje odbijaju da piju vodu iz činije i potrebno ih je ohrabriti u tome, zatim i za potsticanje uzimanja hrane kod nekih ma ćaka sa zdravstvenim problemima. Tada treba obratiti pažnju da to bude ili zamensko mleko ili niskokalorično mleko bez laktoze.  

Dešava se da pronađemo mače kojem je još uvek potrebno majčino mleko. Najbezbednije jeste da mu date zamenu za mleko formulisanu posebno za mačiće. Ne treba davati kravlje mleko. Zamene za mačije mleko uglavnom sadrži kravlje mleko, ali je ono modifikovano tako da zadovoljava potrebe mačeta i što više po sastavu podseća na mleko mačke. U zamenama je smanjena količina laktoze, prilagođena količina proteina i kalcijuma i fosfora. Postoje i varijante zamene majčinog mleka u kućnoj pripremi, vrlo često su od kozijeg mleka ili kondenzovanog mleka.


Zaključak

Osim navedenih neželjenih efekata, postoji nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo ograničiti unos mleka mački.

Mleko sadrži puno masti, što može dovesti do toga da mačke dobiju na težini. Kon-stantno unošenje i samo 2% masti, a punomasna mleka ga imaju i više može dovesti do povećanja telesne težine, a mnoge mačke inače već imaju prekomernu težinu.

Mleko takođe sadrži šećer. Šećer nije poznat kao dobar za zdravlje mačaka. U stvari, mačke su vrlo sklone dijabetesu ako imaju prekomernu težinu ili u ishrani imaju hranu sa visokim sadržajem ugljenih hidrata. Mleko sa zamenama šećera, a to je često ksilitol, takođe može izazvati neželjene reakcije. Ksilitol je toksičan za pse, a za njegov toksičan efekat na mačke još uvek nema podataka ali veterinari nutricionisti smatraju da ne treba rizikovati.

Mogući neželjeni efekti redovnog unosa mleka mogu biti i akutni gastroenteritis (upala digestivnog trakta), kolitis (upala debelog creva), sindrom iritabilnog creva, gubitak apetita, povraćanje, gubitak težine i dehidracija.

Related Posts