Inspiracija za velika dela - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
mačka na mikonosu
Od petmagazine.rs - 30/09/2021

Inspiracija za velika dela

Čovek je civilizovan u meri u kojoj je sposoban da razume mačku – Džordž Bernard Šo

Mačke jesu samovoljno počele da žive pored ljudi, i s ljudima, ali čovek nikada nije do kraja pripitomio mačku. One su bile i zauvek ostale pomalo divlje u srcu i slobodnog, nezavisnog duha.

Za magazin MAČKA piše Svetlana Lalović, LePETit

Mačka je životinja s karakterom i integritetom! Nikakvim ucenama ili dresurom ne možete je naterati da izvrši neku zapovest, te se u šali kaže: Nijedna mačka nikada nije radila za vojsku ili policiju (Dezmond Moris). Ne možete je naterati ni da vas poštuje ili zavoli – vezaće se za vas samo ako oseti nežne emocije i ljubav.

Muze

Interesantno je da mnogi diktatori i vojskovođe patološki nisu voleli mačke. Prema zapisima, među njima su Džingis-kan, Aleksandar Makedonski, Julije Cezar, Napoleon, Musolini, kao i Hitler. Oni koji su uspevali da kontrolišu milione i težili da vladaju svetom nisu mogli da podnesu jedno krhko, nezavisno biće jake volje – mačku.

Ali zato je mačka bila muza i inspiracija mnogim umetnicima, humanistima i naučnicima. Spisak je poduži, da počnemo s piscima: Petrarka, Dikens, lord Bajron, Šarlota Bronte, Edgar Alan Po, Viktor Igo, Aleksandar Dima, Kolet, Tomas Eliot…

Mark Tven je imao jedanaest maca i umeo je da kaže: Kada neko voli mačke, drug sam mu i prijatelj bez daljeg upoznavanja. Ernest Hemingvej je na imanju na Ki Vestu živeo sa tridesetak mačaka, od kojih su se neke zvale Ava Gardner i Pablo Pikaso. Na pitanje zašto ima toliko mačaka, odgovarao je: Svaka mačka otvara put sledećoj (One cat just leads to another).

Mnogi veliki slikari takođe su obožavali mačke. Među njima su Renoar, Klod Mone, Gustav Klimt, Endi Vorhol… Leonardo je napisao da je svaka mačka malo remek-delo. Anri Matis je pred kraj života imao crnu mačku za koju je bio jako vezan, dok je Pablo Pikaso u svom ateljeu u Valoriju živeo sa dva mačja ljubimca.

Veliki obožavalac mačaka bio je i Vinston Čerčil. Iako političar, Čerčil je bio i sjajan pisac, te je 1953. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost. Podršku u pisanju pružao mu je mačak Džok, s kojim je spavao u istoj postelji i delio trpezu. Džok je prisustvovao svim državničkim sastancima. I ne samo to: Čerčil je u testament uneo stavku da na imanju koje ostavlja iza sebe uvek mora da živi mačka! Sada tamo živi mačak Džok VI, koji se uselio 29. novembra 2010.

Isak Njutn bio je veoma privržen mačkama. Iz velike ljubavi prema njima izmislio je mačja vratanca, da im olakša život i ne sputava njihov istraživački duh.

Na kraju, da pomenemo još jednog znamenitog mačka – ime mu je bilo Mačak, a bio je ljubimac Nikole Tesle. Tesla je u detinjstvu bio jako vezan za svog mačka. Nije li i priroda jedna ogromna mačka, pitao se Tesla kao dečak. Upravo je Mačak bio početna inspiracija Tesli da kasnije krene u istraživanje elektriciteta.

Related Posts