I seniori vole igru - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 22/12/2022

I seniori vole igru

Maca u godinama može imati manje energije i biti manje pokretna nego što je bila ranije, ali još uvek postoji mnogo razloga da nastavite da se igrate sa ljubimicom

Piše: petmagazine

Kada su maleni, umeju da vas čekaju iza vrata i iskaču, penju se na zavese, jure komade kanapa, kao i sopstvene repove. Nema sumnje da se sećate onih dana kada je vaša ljubimica bila mače i rado razmišljate o njihovoj beskrajnoj želji za zabavu i igru.

Mačići se igraju iz dva razloga. Prvo, oni imaju ogromnu količinu energije u sićušnim telima. Drugo, prate svoj prirodni instinkt da love plen tako što vežbaju uhođenje, skakanje i ujedanje. Možda uglavnom vežbaju na vašim rukama ili na braći i sestrama, ali u svojim glavama oni su minijaturni lovci.

Starenje i impuls za igru

Ove beskrajne aktivnosti se smanjuju kada vaše mače napuni 5 meseci. Iako neke i dalje prave nestašluke u stilu mačića, mnoge će igru zameniti udobnim krilom vlasnika.

Međutim, ono što je bitno da ne zaboravite jeste da je igra važna za mačke svih uzrasta. Mačka može imati manje energije i biti manje pokretna nego kada je bila mače, ali još uvek postoji mnogo razloga da nastavite da igrate sa svojim krznenim prijateljem.

Igrajući igrice sa svojom starijom mačkom, možete da:

Ojačate vezu između vas i vašeg ljubimca.

Pomognete mački da ostane u dobroj fizičkoj formi.

Pomognete da stimulišete mozak, održavajući ih mentalno aktivnim i zainteresovanim za život.

Pomognete joj da održi zdravu težinu, kao i svoju agilnost i izdržljivost.

Donosimo vam pet predloga na koji način možete da zabaviti vaše seniore i održite ih u dobroj formi.

1. Igra plena

Vaša mačka je možda odavno prestala da vam skače na ruke, ali još uvek možete da koristite njene lovačke instinkte da bi ih naveli da ostanu aktivni. Na primer, ohrabrite ljubimicu da igra igre uhođenja i lova tako što ćete povlačiti igračku od perja po zemlji. Koristite kratke, oštre pokrete da biste oponašali način na koji bi se miš ili sličan plen kretao. Na kraju igre se pobrinite da ljubimcu nagradite poslasticom.

2. Stare igračke

Ne morate da kupujete nove skupe igračke. Mačke su često oduševljavaju papirnom kesom kao i bilo kojom sjajnom igračko koju možete pronaći u podavnici kućnih ljubimaca. Ako je vaša mačka fascinirana zgužvanim papirom, umotajte nekoliko loptica starog papira i gurnite ih po podu da ih mačka juri.

3. Igrajte se žmurke

Igre sa hranom će vam pomoći da stimulišete mozak mačke i garantovano će je motivisati. Možete sakriti poslastice na različitim mestima u kući i posmatrati kako vaša ljubimica njuška tražeći nagradicu. U prodavnicama možete pronaći i mnoštvo slagalica sa hranom za mačke, ali možete i sami da napravite svoje. Jednostavna verzija uključuje stavljanje poslastica u kutiju za jaja i dopuštanje mački da koristi svoje kandže da izvuče svoju nagradu.

4. I stare mace vole mačju travu

Ako je vaša starija mačka izgubila entuzijazam za igru, igračka od mačje trave bi mogla ponovo da „zapali“ tu vatru. Mačja trava, iz porodice mente, poznata je po svom uticaju na naše mačje prijatelje. Pustite ljubimicu da uživa koristeći igračke koje su prožete mačjom travom. Takođe, možete uzgajati sopstvenu mačju travu i koristiti je da privučete svoju mačku da se igra sa već postojećim igračkama.

5. Pogled s visine

Mačke ne vole ništa drugo nego da sede na vrhu vidikovca gde mogu da gledaju odozgo na svet ili na ptice u bašti, a seniori posebno uživaju u ovom vidu opuštanja.

Sve dok je mačka prilično pokretna i okretna, možete igrati igrice koje ih podstiču da istražuju  unutrašnjeg avanturistu. Ovo će joj pomoći da ostane u formi i pomoći će da joj zglobovi budu gipki. Ako ipak zazire, zbog godina, od visine, možete da je stimulišete tako što ćete staviti poslasticu na vrh vidikovca. Ili, ako je vaša mačka od onih koje više vole da su blizu tla, možete napraviti teren za igru na niskom nivou tako što ćete je namamiti sa poda na sofu sa poslasticom ili igračkom od perja.

Kakve god igre da igrate sa svojom starijom mačkom, možete biti sigurni da će one pomoći da se vas dvoje povežete, kao i da vaš prijatelj sa četiri šape bude sposobniji i fleksibilniji.