Geografija: Pet najpoznatijih američkih rasa - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
najpoznatije americke macke
Od petmagazine.rs - 26/03/2019

Geografija: Pet najpoznatijih američkih rasa

Upoznajte umiljate mace raskošnog krzna

Izvor: magazin Mačka, Foto: Shutterstock

Ovo su najpoznatije rase sa tla Sjedinjenih Američkih Država:

Mejn kun

mejn kun macka

Mejn kun je najstarija, najpoznatija i najpopularnija američka mačka. Veoma je popularna i van SAD-a. Prvi put se pojavila još 1860. godine, ali je traženost ove rase opadala s pojavom persijskih rasa u Americi. Ponovnu popularnost stiče pedesetih godina prošlog veka, i ona od tada ne jenjava.

Ovo su veoma velike mačke s mišićavim telom i jakim nogama. Glava im je malo duža nego šira, njuška kockasta, a oči lepo razdvojene, okrugle i malo ukošene. Mogu biti zelene, u boji zlata ili bakra i ne moraju da se slažu s bojom krzna. Imaju karakteristične uši koje su u osnovi široke, a na krajevima se izdužuju u produženi špic, kao i karakterističan kitnjasti rep, koji je obično dugačak koliko i telo mačke. Imaju srednje dugačku sjajnu dlaku. Javljaju se u svim bojama i šarama, ali tri nisu dozvoljene: čokoladnobraon, lilac i sijamske tačke.

Poznate su kao nežni džinovi i izuzetni pacolovci. Vrlo su pametne i lepo se snalaze u kućnim uslovima. Vole da budu uključene u sve što se dešava u domu, a mnoge uživaju i u šetnjama na povocu, baš kao i psi. One ne mjauču kao druge rase mačaka, već ispuštaju zvukove slične cvrkutu ptica i zavijanju. Lepo se slažu sa svojom ljudskom porodicom i ne vole kada su dugo same. Zbog toga je za njih najbolje da žive u porodici gde će uvek bar jedan član biti kod kuće ili gde ima drugih ljubimaca s kojima mejn kun može provoditi vreme.

Američka bobtejl mačka

americka bobtejl macka

U SAD je počela da se pojavljuje šezdesetih godina i trebalo je da prođe vreme da bude priznata kao posebna rasa. Ovo je mačka čija veličina varira od srednje do velike, sa kratkim repom, duboko usađenim očima i ćubastim ušima. Ima snažnu pojavu i podseća na divlju mačku. Bobtejl mace su poznate po dobrom zdravlju, bez posebnih genetskih predispozicija za obolevanje. Žive oko 15 godina. Vole da se izležavaju, dobro se slažu s decom i drugim kućnim ljubimcima. Često se posebno vezuju za jednog člana porodice, koji im postaje omiljeni, a to iskazuju tako što mu donose razne predmete po kući. Mjauču najčešće kada dočekuju vlasnika, ali se oglašavaju poprilično tiho i nežno. Kada bobtejl ima slobodu izlaska u dvorište, ima običaj da donosi razne „poklone” u vidu ulova, što ne treba vas da iznenađuje s obzirom na to da je ova maca potomak risa.

Američka kovrdžava mačka

americka kovrdzava macka

Vrlo mlada rasa čiji se počeci vezuju za 1981. godinu, kada je u dom jedne američke porodice došlo mače lutalica. Ova maca je imala vrlo neobične uvrnute uši i dugu dlaku, a njeni usvojitelji su je nazvali Šulamit. Njeno potomstvo se u narednom periodu širilo i tako je ova rasa počela da se pojavljuje na izložbama. Danas su sve mačke ove rase potomci Šulamit. Mačići po rođenju imaju prave uši, koje počinju da se savijaju između drugog i desetog dana. Te promene traju sve do četvrtog meseca, kada se trajno pozicioniraju u savijeni položaj. Mace ove rase su srednje veličine, i ima ih praktično u svim bojama i kombinacijama. Imaju odličan temperament, izrazito su orijentisane ka ljudima i vole da budu s njima. Nisu previše zahtevne, ali vole da „ćaskaju” s gazdama, mada relativno tihim glasom. Iako su vrlo prijateljski nastrojene prema svima, nisu baš dobar izbor za decu. Naime, imaju osetljive uši, a mališani neretko pokušavaju da ih isprave i tako mogu da im uzrokuju doživotne probleme. Vrlo su inteligentne. S obzirom na to da je u pitanju vrlo mlada rasa, ne može se pouzdano govoriti o nekim urođenim zdravstvenim problemima. Glavna boljka su im svakako osetljive uši, a prema brojnim podacima vlasnika, u proseku žive oko petnaestak godina.

Američka oštrodlaka mačka

americka ostrodlaka macka

Ovo je relativno nova vrsta, koja je nastala šezdesetih godina prošlog veka od domaće kratkodlake mačke, u čijem je leglu došlo do mutacije tako da su mačići rođeni sa oštrim i elastičnim krznom. Samo jedno mače je preživelo i u daljem parenju mutacija je postala dominantna i tako je nastala ova rasa. Priznata je 1978. godine, a da bi se održala, i dalje se ukršta sa američkom kratkodlakom mačkom. Oštrodlake mačke su lepe, imaju čekinjaste brkove, a dlaka u ušima im je kovrdžava i elastična. Javlja se u mnogo boja i s raznim šarama.

Blagog su temperamenta, vole da se igraju sa ukućanima, da ih prate u svakodnevnim aktivnostima i da budu u toku s dešavanjima u kući. Inteligentne su i druželjubive. Dobre su kao kućni ljubimci, lepo se slažu s decom i s drugim životinjama u kući, ali potreban je oprez s malim životinjama poput hrčka i s pticama jer nisu izgubile lovački instinkt. Važe za izuzetno zdravu vrstu, mada su primećeni sporadični problemi s kožom, koja im je po prirodi masna. Takođe, potrebno je redovno im proveravati uši, da se ne nakupe naslage cerumena.

Američka kratkodlaka mačka

whiskas macka

Još jedna mlada rasa nastala šezdesetih godina prošlog veka. Ima neverovatno lepo krzno, kovrdžavo, koje je posledica specifične genetske mutacije. Srednje je dužine, sa čvrstom teksturom, ali prijatno na dodir. Može se javiti u raznim bojama i kombinacijama boja. Ove mace su vrlo privržene vlasnicima i vole da se igraju s njima, a neretko ih nazivaju klovnovima među mačkama. Atletski su građene i vole da budu napolju. Nisu zahtevne za održavanje, a poznate su po izuzetnoj inteligenciji. Kao i psi, one vole da prate svoje vlasnike po kući i da budu uključene u sve što se događa. A kada odlučite da se odmorite, one su, naravno, pored vas, sklupčane i žele da se maze. Odlično se slažu s decom i drugim ljubimcima, ali ih treba držati na oku kada su u blizini sitne životinje, jer su zadržale snažan lovački instinkt. Generalno nemaju problema sa zdravljem, mada bi trebalo posebno paziti na njihove uši jer mogu da se inficiraju zbog dugačke dlake.

Nekoliko reči o SAD

* Prvi glavni grad SAD bila je Filadelfija, a prvi univerzitet – Harvard

* Čak 33 odsto stanovnika SAD ima preveliku telesnu težinu

* Dug SAD po glavi stanovnika iznosi 54.000 dolara. Čak 48 odsto Amerikanaca potpada pod kategoriju „s nedovoljnim primanjima” ili „siromašno”

* Pentagon je najveća poslovna zgrada na svetu po površini

* Pica je jedno od omiljenih jela Amerikanaca. U SAD godišnje se prodaju čak tri milijarde pica

* Muzej „Smitsonijan” u Vašingtonu najposećeniji je muzej u SAD. Godišnje ga obiđe čak devet miliona turista

Brojka

182

mesta širom SAD u svom

nazivu imaju reč „božićni”

Da li znate…da je grad Pensakola na Floridi najstariji grad u SAD, osnovan 1559. godine

Lokacija

Sjedinjene Američke Države čini 50 država i jedan federalni okrug. Država se uglavnom prostire u centralnom delu Severne Amerike, između Tihog i Atlantskog okeana. Ovaj kontinentalni deo se na severu graniči sa Kanadom, a na jugu s Meksikom. Savezna država Aljaska nalazi se na severozapadu kontinenta i graniči se s Kanadom na istoku i Rusijom na zapadu, preko Beringovog moreuza, dok se savezna država Havaji nalazi u Tihom okeanu. Sjedinjenim Državama takođe pripada nekoliko ostrvskih teritorija raštrkanih širom Kariba i Pacifika. Sa 9,83 miliona km² i preko 300 miliona stanovnika, SAD su treća najveća zemlja na svetu po ukupnoj površini, a treći su i po veličini kopna i broju stanovnika.