Džulijanu Asanžu prete oduzimanjem mačka - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
Od petmagazine.rs - 17/10/2018

Džulijanu Asanžu prete oduzimanjem mačka

Džulijan Asanž (47), suosnivač Vikiliksa, dobio je niz instrukcija u vezi sa tim kako bi trebalo da se ponaša u ambasadi Ekvadora u Londonu gde je u egzilu od 2012. godine.

 

Izvor: Danas, Beta, magazin Mačka

Neke od instrukcija odnose se na to da će Asanž morati da riba svoje kupatilo i da se bolje brine o svom mačku. Poslat mu je memorandum u kojem se upozorava da bi njegov mačji cimer mogao da mu bude oduzet i odveden u sklonište za životinje.

Pismenim putem, na španskom jeziku, naloženo mu je da povede više računa o njegovom “blagostanju, hrani i higijeni”. Razlozi za zabrinutost ekvadorskih vlasti zbog načina na koji se Asanž brine o svom mačku nisu poznati.

U memorandumu od devet strana na španskom jeziku Asanžu je naređeno i da izbegava političke aktivnosti, a posebno “mešanje u unutrašnje poslove drugih država”.

Inače, u maju 2016. godine Asanž je na poklon od svoje dece dobio mačka kako bi mu pravio društvo u ambasadi Ekvadora u Londonu u kojoj boravi od 2012. godine kada je zatražio azil.

Mačor neprekidno izaziva veliko interesovanje prolaznika i medija jer se često pojavljuje na prozoru ambasade noseći okovratnik s kravatom. Verovatno ovom formalnom odevnom kombinacijom želi da ukaže na to da je on jedan ozbiljan mačak.

Mačak po imenu Miči (ekvadorska reč za mačku) ima i svoj, veoma popularan tviter-nalog pod nazivom Embassy cat koji prati više od 30.000 ljudi. U opisu njegovog profila na “Tviteru” stoji da je “zainteresovan za kontrašpijunažu”.