Dresirajte ljubimicu: Ljubav i nagrada - najbolja motivacija - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
perijska mačka
Od petmagazine.rs - 09/09/2021

Dresirajte ljubimicu: Ljubav i nagrada – najbolja motivacija

Iako su kadre da baš kao i psi nauče mnoge glasovne komande, ali i trikove, vlasnici mačke znatno ređe treniraju, iako njihovim ljubimcima ovakva mentalna i fizička stimulcija i više nego prija

Piše: petmagazine.rs

I nauka je nedavno potvrdila da mace nisu ništa manje inteligentne od pasa, već da je jedina razlika u tome što iste metode treninga i učenja ne daju iste rezultate kod ove dve vrste. S macama će možda biti potrebno malo više vremena, ali stručnjaci su saglasni – ljubav i nagrada su uvek najbolja motivacija i „pomagala“ pri treningu.

Svaka životinja uči na isti način. Procesi kognicije su isti kao kod svih živih bića, i zakonitosti po kojima učimo isti su za sve. Razlika je samo u nivou svesti i koliko je određena vrsta životinje navikla na interakciju sa čovekom. Pse je najlakše istrenirati, ali i mačke možemo i te kako da naučimo i da sednu i čekaju, i da daju šapu, i da mjauknu na znak .. itd. Mačke nemaju problem da nauče gde da idu u toalet. Mačetu koje se prvi put dovede u stan dovoljno je samo jednom pokazati gde se obavlja nužda i ono će uvek ići na isto mesto. Ali, kad je reč o tome da se mačka nauči da ide na “mesto“, to ne vredi… Mačka, kao i svaki predator, uglavnom bira mesto gde se oseća najsigurnije i odakle ima pregled na situaciju, pa to bude ili neki skriveni deo stana ili ormar.

Related Posts