Dobra vest: Na korak do leka za FIP - Pet Magazine
Pas:
Mačka:
macji zarazni peritonitis
Od petmagazine.rs - 19/06/2020

Dobra vest: Na korak do leka za FIP

Američki naučnici sa Univerziteta Kanzas nedavno su objavili da su sve bliži puštanju u promet leka koji će biti efikasan u borbi protiv mačjeg zaraznog pertitonitisa (FIP), i da se nadaju da će uz pomoć nove terapije biti moguće i izlečiti ovu zasad neizlečivu bolest.

Izvor: magazin „Mačka“, Foto: Shutterstock

Kako su naveli, čekaju odobrenje Američke agencije za hranu i lekove da puste u promet lek koji se  u kliničkim istraživanjima pokazao kao veoma delotvoran.

Ipak, kako napominju naučnici, verovatnije je da će novi lek biti samo jedan od mnogih koji će se koristiti u lečenju ove bolesti, baš kao što je to slučaj sa virusom HIV kod ljudi.

Pročitajte još: Mačji zarazni peritonitis

Mačji infektivni peritonitis je zarazna virusna, progresivna i smrtonosna bolest. Izazivač bolesti – virus korona – dovodi ili do sistemskog oboljenja, tj. FIP-a, ili do lokalne crevne infekcije koja uglavnom prolazi uz umerene gastrointestinalne probleme.

Od FIP-a može oboleti svaka mačka u čiji organizam dospe ovaj virus, ali se bolest najčešće javlja kod mačaka mlađih od tri godine (u 70% slučajeva).